"Εύχομαι το BREXIT να μην είναι η αρχή του τέλους για την Ε.Ε."

"Εύχομαι το BREXIT να μην είναι η αρχή του τέλους για την Ε.Ε." Κύριο

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην Κυριακάτικη Kontranews και στη δημοσιογράφο Σοφία Λιάκου

Θ.Καράογλου: "Εύχομαι το BREXIT να μην είναι η αρχή του τέλους για την Ε.Ε."


Έντονα προβληματισμένος εμφανίζεται ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, για το BREXIT, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα γεννά προβληματισμό και αβεβαιότητα. Σχετικά με τον εκλογικό νόμο κάνει λόγο για «ανόθευτα κυβερνητικά κόλπα» που θα οδηγήσουν τη χώρα στην ακυβερνησία.

1.Πώς είδατε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ.Βρετανία; Σας ανησυχεί κάτι για το μέλλον της Ευρώπης;
«Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως το "Brexit" δεν κάνει καλύτερα τα πράγματα. Είναι μια επιλογή που γεννά προβληματισμό και αβεβαιότητα. Εύχομαι και ελπίζω να μην είναι η αρχή του τέλους για την Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι όπως την ξέραμε μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος πάντως, κα. Λιάκου, η επόμενη μέρα του Βρετανικού δημοψηφίσματος είναι διαφορετική τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τη Βρετανία. Τώρα που ο ευρωσκεπτικισμός διογκώνεται συνεχώς, η πλειοδοσία πατριωτισμού χτίζει πολιτικές καριέρες και τα λαϊκίστικα κινήματα με τα εύκολα συνθήματα βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση, είναι ώρα αφύπνισης για την Ευρώπη. Η στροφή στις εθνικιστικές περιχαρακώσεις και το κλείσιμο συνόρων δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Η λύση είναι περισσότερη Ευρώπη, πιο ανταγωνιστική Ευρώπη, πιο καινοτόμα Ευρώπη, πιο "ανθρώπινη" Ευρώπη. Αυτήν την Ευρώπη πρέπει να διαφυλάξουμε. Να μην επιτρέψουμε, δηλαδή, στην ευρωπαϊκή ποικιλομορφία να υπερτερήσει της ευρωπαϊκής οικογένειας».

2.Συμφωνείτε με τις θέσεις του κόμματός σας για τον εκλογικό νόμο και πώς βλέπετε τις επαφές του Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς γι' αυτό το θέμα; Ο πρωθυπουργός δείχνει να αναζητά στήριξη;
«Οι μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μέσο εκμετάλλευσης για την επίτευξη εφήμερων κομματικών κερδών. Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει μπροστά του το "Alexit" και αναζητά τρόπους διαχείρισης της επερχόμενης εκλογικής του ήττας, επιχειρώντας να κόψει και να ράψει τον εκλογικό νόμο στα μέτρα του. Τα δήθεν "Αριστερά" προτάγματα για απλή αναλογική δεν είναι τίποτα περισσότερο από "ανόθευτα κυβερνητικά κόλπα" του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ανακόψει την πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς την εκλογική νίκη και να οδηγήσει τη χώρα στην ακυβερνησία. Τέτοιου είδους θεσμικά τερτίπια, για να μην τα χαρακτηρίσω φθηνά πολιτικά παζάρια, προσβάλλουν τη λογική του λαούς μας και είμαι σίγουρος ότι θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους εμπνευστές τους. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, σε ποια στήριξη αναφέρεστε όταν ο Αλέξης Τσίπρας έγινε Πρωθυπουργός έχοντας ως σύνθημα το περίφημο "ή εμείς ή αυτοί" και το εθνικά διχαστικό "τους τελειώνουμε";»

3.Γίνεται πολύ κουβέντα για το μεταρρυθμιστικό χώρο. Με ποιες δυνάμεις στο πλευρό σας εσείς θα ήσασταν σύμφωνος; Τι λέτε για τα ονόματα που πρότεινε ο κ. Σαμαράς από το ''Σημιτικό'' περιβάλλον;
«Δεν θα σταθώ σε ονόματα. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι σήμερα που οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων είναι αχνές, πλην εξαιρέσεων βεβαίως, ένα μεγάλο δημοκρατικό και φιλελεύθερο κόμμα, όπως η Νέα Δημοκρατία, έχει περιθώρια ανοχής να χωρέσει στους κόλπους της μετριοπαθείς σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι έχουν δώσει ένα διαφορετικό στίγμα, ένα διαφορετικό δείγμα γραφής στην κοινωνία. Προσωπικά δεν θεωρώ κακό η παράταξή μας να διευρυνθεί προς την πλευρά του κέντρου. Προσέξτε όμως, αυτή η διεύρυνση δεν μπορεί να γίνει με "μετεγγραφές" πολιτικών γυρολόγων, ούτε φυσικά εντάσσοντας στο εσωτερικό μας πολιτικά... ΚΑΠΗ! Χρειάζονται έμπειρα μετριοπαθή στελέχη, αλλά φυσικά ουσιαστικό άνοιγμα στην κοινωνία».

4.Οι εκλογές είναι λύση ή πρέπει η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία;
«Κάθε μέρα που περνά με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου και τα ιδεοληπτικά του στελέχη στα υπουργικά γραφεία, η Ελλάδα βυθίζεται στην οικονομική κρίση και την εθνική αναξιοπιστία. Η διακυβέρνηση της χώρας, αυτούς τους 18 μήνες, από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στοίχισε στην Ελλάδα 42 δισ. ευρώ σε απώλειες καταθέσεων και οδήγησε σε τρίτο δανειακό πρόγραμμα ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μοιραία οι εκλογές είναι η μόνη λύση, ιδίως από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τη λαϊκή νομιμοποίηση. Εκλογές, λοιπόν, για να αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα πλεόνασμα αλήθειας στην πολιτική ζωή και μια Κυβέρνηση ικανή να δρομολογήσει και να υλοποιήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και την κοινωνία μας».

5. Η Τουρκία κρατά χρόνια τώρα τη δική της προκλητική στάση. Όλα αυτά τα χρόνια με τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και τώρα η στάση η δική μας είναι η σωστή;
«Δυστυχώς η Ελλάδα του 2016 πάσχει από σύνδρομα υποτέλειας. Η Τουρκία επιχειρεί να διαδραματίσει ρόλο "περιφερειακού δερβέναγα" στο Αιγαίο και το ελληνικό ΥΠΕΞ επιδεικνύει μια ανεξήγητη υποχωρητικότητα. Πολύ φοβάμαι ότι λειτουργούμε για την Άγκυρα ως... βολικός σάκος του μποξ! Μόνο που δεν έχουμε περιθώρια για περαιτέρω υποχωρητικότητα. Η διαρκώς αυξανόμενη προκλητικότητα στα ανατολικά και βορειοδυτικά μας σύνορα απαιτεί τη χάραξη εθνικής εξωτερικής πολιτικής, απαιτεί την άσκηση πατριωτικής εξωτερικής πολιτικής σε όλα τα εθνικά μας θέματα».