Συνέντευξη Θ. Καράογλου στο sirma.info : Ο Αττίλας – ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των θυρών

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στο sirma.info : Ο Αττίλας – ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των θυρών Κύριο

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσμα πανστρατιάς ενόψει του «εχθρού» από τον Θεόδωρο Καράογλου.

Ο βουλευτής της ΝΔ στην Β' Θεσσαλονίκης μιλά στο sirma.info για το κάλεσμα του Αντώνη Σαμαρά στα 40 χρόνια της ΝΔ, αισιοδοξεί ότι θα βρεθούν οι 180 και δεν θα πάμε σε εκλογές, αποκλείει ζήτημα ηγεσίας στη ΝΔ και ζητά ένωση όλων των κεντροδεξιών δυνάμεων «γιατί ο Αττίλας – ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των θυρών».

Επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «κόμμα συνονθύλευμα» που δεν υπάρχει «περιθώριο συνεργασίας». Όμως, ο κ. Καράογλου βάζει έναν αστερίσκο «αν, χτύπα ξύλο, είναι απευκταίο σενάριο, έπρεπε να συνεργαστούμε ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ, εγώ θα πω ότι ακόμη και με τον διάβολο αξίζει να συνεργαστούμε προκειμένου να βοηθήσουμε την πατρίδα αν πραγματικά περνάει μια δύσκολη στιγμή».

Για το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής της ΝΔ συμφωνεί με την έκφραση του Μηνά Σαμαντζίδη περί «ποντικιού που βρυχάται», σημειώνει πως «δεν αγαπηθήκαμε» βλέποντας «πολιτικό κόστος» για τη ΝΔ από τη συγκυβέρνηση.

Τέλος αποκαλύπτει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα στέλνοντάς του το μήνυμα ότι «έχει να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην παράταξη και δεν πρέπει να τον αποποιείται» αναφορικά με την απουσία του από την εκδήλωση της ΝΔ για τα 40 χρόνια.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον Δημήτρη Συρμάτση

40 χρόνια ΝΔ, εκδήλωση στην Χαλκιδική, ομιλία Σαμαρά. Ήσασταν εκεί, τι αποκομίσατε; Κάλεσμα πανστρατιάς;

Ένα μεγάλο ιστορικό κόμμα όπως η ΝΔ που αισίως συμπλήρωσε τα 40 χρόνια ζωής, οφείλει να κάνει εκδηλώσεις για να τιμήσει αυτή την σημαντική επέτειο. Αναδεικνύοντας την ιστορία μας που είναι πολύ μεγάλη και πολύ λαμπρή, τιμούμε και το παρελθόν μας και βάζουμε τις βάσεις για ένα πολύ καλύτερο μέλλον.
Στο Άθως Παλλάς ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε όλους, σε όλους όσους αυτά τα 40 χρόνια πέρασαν από την παράταξη μας είτε ως απλά στελέχη είτε απλοί ψηφοφόροι, που είναι εκατομμύρια και μπορεί σήμερα, χθες, για τον άλφα ή βήτα λόγο, δυσαρεστημένοι από κάποια λάθη που κάναμε ή για άλλο λόγο να βρέθηκαν εκτός παράταξης.
Η παράταξη είναι εδώ, συνεχίζει τον αγώνα της και την ιστορική της διαδρομή και βεβαίως είναι ανοιχτή για όλους γιατί είναι μια μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη. Ελπίζω και εύχομαι το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά που απευθύνθηκε προς όλες τις κατευθύνσεις να βρει αποδέκτες και ευήκοα ώτα.

Έμοιαζε προεκλογική ομιλία. Πάμε σε εκλογές;

Στέκομαι στην επίσημη δήλωση του Πρωθυπουργού που έχει πει επανειλημμένως ότι δεν θα γίνουν εκλογές, θα βρεθούν οι 180 βουλευτές που θα φανούν αντάξιοι των περιστάσεων και θα εκλέξουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εκτιμώ ότι οι Έλληνες βουλευτές ξέρουν ότι το μόνο που δεν χρειάζεται σε αυτή τη φάση ο τόπος είναι πολιτική αστάθεια και εκλογές και για αυτό αισιοδοξώ ότι τελικά από τον μεγάλο αριθμό των 46 βουλευτών – που είναι διαγραμμένοι από κόμματα οι 22, ΔΗΜΑΡ οι 10 και Ανεξάρτητοι Έλληνες οι 14 – θα βρεθούν οι 25 που χρειάζονται για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Γιατί όμως χωρίζεται τα τσανάκια σας με το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα διαφορετικό κόμμα που ποτέ δεν είπαμε ότι αγαπηθήκαμε, απλά συγκυβερνούμε για το καλό του τόπου. Προφανώς αν ρωτήσετε τον οποιονδήποτε Νεοδημοκράτη, το τελευταίο κόμμα που θα ήθελε να συνεργαστεί θα ήταν το ΠΑΣΟΚ.
Είναι ο ιστορικός μας αντίπαλος εδώ και 40 χρόνια, είναι ένα κόμμα που μας χώριζε και εξακολουθεί να μας χωρίζει πάρα πολλά. Όμως σε μια δύσκολη φάση ήμασταν αναγκασμένοι να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον σε σχέση με το κομματικό. Γνωρίζοντας ότι ενδεχόμενα να είχαμε πολιτικό κόστος. Όπως και έχουμε πολιτικό κόστος. Γιατί πολλοί δικοί μας ψηφοφόροι και στελέχη δεν συγχώρεσαν και δεν συγχωρούν αυτή την συνεργασία.
Είναι λογικό, ήδη όσο περνά ο καιρός να υπάρχουν σημεία τριβών, αλλά το σημαντικό είναι ότι βρίσκονται οι ισορροπίες που είναι απαραίτητες για να συνεχίσει να λειτουργεί η κυβέρνηση για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Συμφωνείτε με την άποψη του Μηνά Σαμαντζιδη που μίλησε για ένα «ποντίκι που βρυχάται; «

Ο Μηνάς είπε πολύ παραστατικά αυτό που είναι σε αυτή τη φάση το ΠΑΣΟΚ. Η αλήθεια είναι ότι εκλογικά καταγράφεται με πολύ χαμηλά ποσοστά και επίσης στην Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα παίρνει το μερίδιο του λέοντος σε ότι αφορά τις διάφορες κρατικές και κυβερνητικές θέσεις. Με αυτή την έννοια, ναι συμφωνώ με την τοποθέτηση του Μηνά Σαμαντζίδη.

Συγκυβερνήσατε με το ΠΑΣΟΚ για τη σωτηρία της χώρας. Θα το κάνατε και με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον ίδιο λόγο;

Νομίζω ότι εκεί δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα ενιαίο κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα κόμμα – συνονθύλευμα που αποτελείται από διάφορες συνιστώσες, όπου υπάρχουν από ακραίοι εξτρεμιστές μέχρι και μετριοπαθείς σοσιαλδημοκράτες.
Βέβαια με ένα μετριοπαθές σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε, άλλωστε το κάναμε με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Αλλά με τον ΣΥΡΙΖΑ και την υπάρχουσα μορφή προφανώς δεν θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε .
Όμως αυτό που είναι το πιο σημαντικό απ' όλα, είναι ότι τα κόμματα τα υπηρετούμε γιατί μέσω αυτών πρέπει να υπηρετούμε την πατρίδα. Άρα αν λοιπόν, χτύπα ξύλο, είναι απευκταίο σενάριο, έπρεπε να συνεργαστούμε ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ, εγώ θα πω ότι ακόμη και με τον διάβολο αξίζει να συνεργαστούμε προκειμένου να βοηθήσουμε την πατρίδα αν πραγματικά περνάει μια δύσκολη στιγμή.

Διεργασίες στην Κεντροαριστερά και μια γαλάζια πολυκατοικία αρκετά διασπασμένη. Μπορεί να υπάρξει συνένωση και υπό ποιους όρους. Με αλλαγή ηγεσίας και επιστροφή Κώστα Καραμανλή;

Ο πρόεδρος του κόμματος είναι ο Αντώνης Σαμαράς, εκλεγμένος δημοκρατικά. Ζήτημα αλλαγής ηγεσίας δεν υφίσταται, είναι δεδομένο.
Πράγματι στο χώρο της κεντροδεξιάς υπάρχει μια διάσπαση δυνάμεων. Και όχι μόνο αυτό αλλά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι που ξεπερνά το 10% που είναι στο χώρο της ακροδεξιάς έως θα 'λεγα και φασιστικής πτέρυγας του πολιτικού φάσματος.
Καταρχήν και το ξεκαθαρίζω αυτό, το 99,9% των ανθρώπων που ψηφίσαν, ψηφίζουν ή λένε ότι θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή δεν έχουν καμία σχέση με την θεωρία του φασισμού ή του ναζισμού. Είναι απλά δικοί μας ψηφοφόροι, κεντροδεξιοί και δεξιοί, δυσαρεστημένοι από την πολιτική που εφαρμόζεται, από τα μνημόνια, την λιτότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Έτσι επειδή δεν τους πάει η καρδιά να πάνε αριστερότερα, πάνε αρκετά δεξιότερα αγνοώντας ότι η Χρυσή Αυγή σαν οργάνωση, σαν επιτελείο και σαν δομή είναι μια φασιστική οργάνωση.

Μια παρένθεση, είναι «θολωμένοι»;

Το κάνουν γιατί νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο εκδικούνται συνολικά το πολιτικό σύστημα. Από αγανάκτηση. Όπως πολλοί ψηφοφόροι, μετριοπαθείς σοσιαλδημοκράτες, κεντρογενείς πηγαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ από αγανάκτηση, κάτι ανάλογο γίνεται και με τους ψηφοφόρους του κεντροδεξιού χώρου που πηγαίνουν πιο δεξιά.
Νομίζω ότι αν τα πράγματα ομαλοποιηθούν, τότε κόμματα που κατά την άποψή μου είναι κόμμα περιθωριακά θα ξαναβρεθούν και πάλι στο περιθώριο.

Επιστροφή στην κεντροδεξιά

Ο χώρος είναι διασπασμένος τουλάχιστον σε τρία κόμματα. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει όλοι να καταλάβουν είναι ότι η ναυαρχίδα του χώρου είναι η ΝΔ. Δεν μπορεί να αυτοδιαλυθεί ένα κόμμα με ιστορία 40 χρόνων ή να μπει πίσω από κάποιο μικρό κόμμα γιατί απλούστατα τα κόμματα είναι αποτέλεσμα των συγκυριών της οικονομικής κρίσης και αύριο αν έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση δεν θα υπάρχουν.
Μετά την ανοιχτή πρόσκληση του Αντώνη Σαμαρά, όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν στις φιλελεύθερες, στις κεντροδεξιές αρχές, στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, στην ελεύθερη οικονομία, την οικονομία της αγοράς, στη δυνατότητα των πολιτών να εκφράζονται με πλουραλισμό για όλα τα δρώμενα, δεν έχουν παρά να επανακάμψουν στη ΝΔ που είναι ένα κόμμα μεγάλο δημοκρατικό που μπορεί πολλές φορές να μας έχει πληγώσει, αλλά πάντοτε βρίσκουμε τον τρόπο να ξεπερνούμε τις κρίσεις, τα προβλήματα και να βαδίζουμε μαζί ενωμένοι.
Κάλεσμα, να ενώσουμε όλοι μαζί δυνάμεις γιατί ο Αττίλας είναι προ των θυρών. Και αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Για να κλείσουμε με δύο προσωπικά ερωτήματα. Την Κυριακή κάνετε και προσωπικά εκδήλωση για τα 40 χρόνια της ΝΔ, . Αρκετοί συνάδελφοι σας ενοχλήθηκαν με την κίνηση σας. Πως το σχολιάζετε και αν είχατε καμιά ενόχληση είτε από τη ΝΟΔΕ είτε από πιο ψηλά.

Για να κάνω την πολιτική μου εκδήλωση πήρα την άδεια από το κόμμα. Δεν μου έφτασαν στα αυτιά μου ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν.
Η εκδήλωσή μου είναι ανοιχτή σε όλους. Έχω καλέσει όλους τους συναδέλφους μου βουλευτές της Βορείου Ελλάδας, βουλευτές και πολιτευτές της Β' Θεσσαλονίκης, είμαι ανοιχτός δεν έχω κανένα σύνδρομο, όπως συμμετέχω σε εκδηλώσεις που κάνουν άλλοι συνάδελφοί με διάφορα γεγονότα, έτσι τους καλώ να παραστούν και στην δική μου εκδήλωση.

Δεν το κάνω γιατί θέλω να καπελώσω ή να υποτιμήσω κανέναν, αλλά γιατί διαπίστωσα ένα κενό. Πολύ σημαντική η εκδήλωση στη Χαλκιδική ή αυτή της Αθήνας αλλά στην Θεσσαλονίκη δεν είχε γίνει μια ανάλογη διοργάνωση. Αν οι Νομαρχιακές μας είχαν πάρει την πρωτοβουλία να οργανώσουν μια τέτοια εκδήλωση, προφανώς εγώ δεν θα είχα χώρο. Τώρα που όμως υπάρχει η δυνατότητα αυτή, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική επέτειος για να την αφήσουμε να περάσει έτσι.

Οπότε κι αν γίνουν εκλογές, η μάχη στην Β Θεσσαλονίκης αναμένεται δύσκολη. Πως είναι το κλίμα μεταξύ σας. Υπάρχει άμιλλα ή ξεκίνησαν πισώπλατα μαχαιρώματα;

Και την προηγούμενη φορά αλλά και γενικά σε όλες τις εκλογικές μάχες, αν μη τι άλλο κρατούσαμε ένα καλό επίπεδο.
Από χαρακτήρα είμαι ένας άνθρωπος μετριοπαθής που δεν μου αρέσει να δημιουργώ και εντάσεις και κόντρες και αντιπαραθέσεις έντονες. Προσπαθώ να κρατάω όσο το δυνατόν καλύτερο κλίμα με όλους του συνυποψήφιους. Δεν τους βλέπω ως αντιπάλους, αλλά ως συναγωνιστές , συμμαχητές. Δίνουμε μαζί την μάχη, έτσι θα είναι και πάλι για μένα.
Η μάχη προφανώς θα είναι δύσκολη. Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι ακόμη πιο δύσκολη, γιατί το πολιτικό κλίμα δεν είναι αυτό που θα θέλαμε να είναι. Θα αγωνιστούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Σχέσεις συμπληρωματικές και όχι ανταγωνιστικές ή εχθρικές με τους συνυποψηφίους στην Β' Θεσσαλονίκης.

Κλείνοντας δεν μπορώ να μην σας ζητήσω ένα σχόλιο για την απουσία Τζιτζικώστα από τα 40 χρόνια της ΝΔ. Θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος;


Ο Αποστόλης είναι γέννημα-θρέμμα αυτής της παράταξης και δεν νομίζω ότι έχει πάρει την απόφαση να θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος.
Νομίζω ότι εκφράζει μια πικρία για τα δρώμενα στις Περιφερειακές εκλογές. Σήμερα θα έχω ένα ραντεβού μαζί του, θεωρώ όμως ότι στην μεγάλη αυτή δημοκρατική παράταξη έχει να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και δεν πρέπει να τον αποποιείται.

Φαντάζομαι ότι θα τον καλέσετε και στην εκδήλωση

Προφανώς ναι. Άλλωστε το κάλεσμα το δικό μου είναι ανοιχτό. Έχω καλέσει ακόμη και φίλους και συναδέλφους από άλλα κόμματα, από κει κ πέρα ο καθένας είναι ελεύθερος να πράξει αυτό που θέλει.

Καλέσατε και τον Γιάννη Μπουτάρη ;

Έχει σταλεί πρόσκληση και στον δήμο Θεσσαλονίκης. Σε όλους τους δημάρχους. Ως θεσμός.

 

ΠΗΓΗ: sirma.info