Συνέντευξη στην εφημερίδα "KARFITSA" (12.7.2014)

Συνέντευξη στην εφημερίδα "KARFITSA" (12.7.2014) Κύριο

Συνέντευξη στην εφημερίδα  "KARFITSA" και στη δημοσιογράφο Χρύσα Κυριακού.


"Θέλω να επιστρέψω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά... όχι τώρα"

Μόλις ένα μήνα μετά την απομάκρυνσή του από τη θέση του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, ο βουλευτής της ΝΔ μιλά αποκλειστικά στην "Karfitsa" για τα μελλοντικά του σχέδια, την επιστροφή του στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τις σχέσεις του με τον Γιώργο Ορφανό. Ο πρώην υπουργός αναφέρεται στο λεγόμενο "τρίγωνο" που έχει δημιουργηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον περιφερειάρχη και τον νέο υπουργό, ενώ δεν αφήνει ασχολίαστα όσα λέγονται για τον Απόστολο Τζιτζικώστα και μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ.

Κύριε Καράογλου, σε συνέντευξή του ο κ. Ορφανός στην εφημερίδα μας τόνισε ότι: "Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης πρέπει να γίνει πιο επιθετικό" και την ίδια ώρα καταργεί τις προθήκες των εκθέσεων. Πως το σχολιάζετε όταν εσείς ο ίδιος είχατε προχωρήσει όλες αυτές τις εκθέσεις;

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι ο Γιώργος Ορφανός, ο οποίος πέρα από καλός φίλος και συνάδελφος είναι και ένας ικανός πολιτικός, συνεχίζει στο βηματισμό που είχα ξεκινήσει το 2012, όταν ο Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Αντώνης Σαμαράς, μου ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης, ζητώντας μου δημιουργήσω από το μηδέν ένα Υπουργείο που θα καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των Βορειοελλαδιτών. Τότε, είχα τονίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι το νέο ΥΜΑΘ θα αποκτήσει έναν εξωστρεφή χαρακτήρα, ο οποίος θα αναδεικνύει τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και τις παραγωγικές δυνατότητες όλης της Βόρειας Ελλάδας, ώστε το μοναδικό περιφερειακό Υπουργείο της πατρίδας μας να πάψει να λειτουργεί ως ο "ταχυδρόμος" που θα μεταφέρει στην Αθήνα τα αιτήματα των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της περιοχής μας. Δυο χρόνια μετά, εκείνη η υπόσχεση υλοποιείται. Σας θυμίζω ότι διεκδίκησα σθεναρά και πέτυχα να μεταφερθούν αποκλειστικά στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του ΥΜΑΘ οι αρμοδιότητες της πρώην Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης. Με αυτόν τον τρόπο είχα τη χαρά, αλλά και την τιμή, να ξεκινήσω τη διαδικασία αξιολόγησης περισσότερων από 314 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, για το σύνολο της Μακεδονίας και Θράκης, την ένταξη των οποίων στον επενδυτικό νόμο υπέγραψε πρόσφατα ο κ. Ορφανός. Η ανάληψη της συγκεκριμένης αρμοδιότητας είχε ως κύριο ζητούμενο η Μακεδονία και η Θράκη να βγουν μπροστά και να γίνουν πιο "επιθετικές" όσον αφορά στο αναπτυξιακό μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής. Όσον αφορά στις προθήκες των εκθέσεων αυτή η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, μιας και η τελευταία έκθεση που φιλοξενήθηκε στο ΥΜΑΘ, με θέμα το φιλελληνισμό στην Ευρώπη, έτσι και αλλιώς επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2014».


Πως σχολιάζετε την απόφαση του νέου ΥΜΑΘ, του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης να ενώσουν τις δυνάμεις τους για το καλό της πόλης;
«Κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Εξάλλου την ίδια επιδίωξη είχα και εγώ. Έτεινα πολλές φορές χείρα συνεργασίας, μόνο που η ανταπόκριση που είχα σε θεσμικό επίπεδο δεν ήταν η αναμενόμενη. Μακάρι το συγκεκριμένο "τρίγωνο" να καταφέρει να παραμείνει αρραγές και με την πάροδο του χρόνου να μην υπερισχύσουν τυχόν προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις. Βλέπετε οι πολίτες έχουν ανάγκη από λύσεις στα προβλήματα τους και δεν τους αρκούν οι δημοσιογραφικές ελεγείες και οι πομπώδεις τίτλοι των εφημερίδων».


Λάβατε πρωτοβουλίες αναφορικά με την ΕΡΤ, όταν εσείς είχατε ψηφίσει να κλείσει. Κάποιοι κάνουν λόγο για κινήσεις εντυπωσιασμού. Τι απαντάτε;
«Κυρία Κυριακού, την ίδια ερώτηση δέχτηκα τόσο από το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, όσο και από τους εργαζόμενους της Δημόσιας Τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη, όταν τους συνάντησα πριν από περίπου μια εβδομάδα. Μετά τον ανασχηματισμό είμαι απελευθερωμένος να διεκδικήσω με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τη λειτουργία μιας αυτόνομης δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με έδρα την πόλη μας, η οποία θα προσπαθήσει να καλύψει το τεράστιο κενό που δημιουργήθηκε στην περιφέρεια με το κλείσιμο της ΕΡΤ-3. Το έκανα τόσο ως Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, όταν άρχισε να υλοποιείται το σχέδιο της ΝΕΡΙΤ, και το επιδιώκω με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα τώρα ως βουλευτής. Με αφορμή τη δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στις 15 Μαΐου από το βήμα της ΔΕΘ ότι θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη η ΝΕΡΙΤ 2, εντείνω τις πρωτοβουλίες που είχα αναλάβει πριν από μήνες, προκειμένου η συγκεκριμένη εξαγγελία να γίνει πράξη και η Βόρεια Ελλάδα να αποκτήσει και πάλι δυνατή και ισχυρή φωνή ανάδειξης των προβλημάτων τους».


Έχετε διατελέσει βουλευτής, Υπουργός. Νιώθετε κάποιο κορεσμό; Μήπως ήρθε η ώρα να κοιτάξετε προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
«Δεν αισθάνομαι ούτε κορεσμό, ούτε κούραση. Βρίσκομαι σε παραγωγική ηλικία και εξακολουθώ να νοιώθω την ίδια διάθεση προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, με εκείνη που είχα το 1986 όταν εκλέχθηκα για πρώτη φορά Πρόεδρος της Κοινότητας Ζαγκλιβερίου. Συνεχίζω να ασκώ με τον ίδιο ζήλο τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα όπου, μάλιστα, είχα την τιμή οι συνάδελφοί μου να με εκλέξουν Πρόεδρο της σημαντικότερης επιτροπής του Κοινοβουλίου, αυτής των Οικονομικών Υποθέσεων. Σε ό,τι αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ήταν και παραμένει η μεγάλη μου αγάπη και είναι αλήθεια ότι θα ήθελα να ολοκληρώσω τον πολιτικό μου κύκλο επιστρέφοντας σε αυτήν, όταν έρθει εκείνη η ώρα, η οποία σας διαβεβαιώνω ότι αργεί. Ωστόσο όταν εμείς κάνουμε σχέδια, ο Θεός γελάει».


Μιλήσατε με τον Πρωθυπουργό μετά την απομάκρυνσή σας από τη θέση του Υπουργού; Γιατί πιστεύετε ότι ο Αντώνης Σαμαράς σας αντικατέστησε;
«Με τον Πρωθυπουργό, κ. Σαμαρά, συνομιλώ και τον επισκέπτομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως συμβαίνει άλλωστε με όλους τους βουλευτές της Ν.Δ. που θέλουν να τον συναντήσουν. Προ ημερών δε, βρέθηκα στο Μέγαρο Μαξίμου και για το θέμα της ΝΕΡΙΤ 2. Από εκεί και πέρα κανένας Υπουργός δεν είναι μόνιμος, ούτε φυσικά και αναντικατάστατος. Εγώ, πάντως, κοιμάμαι τα βράδια έχοντας ήσυχη τη συνείδησή μου ότι έκανα τη δουλειά που μου ανέθεσε ο Πρωθυπουργός όσο καλύτερα μπορούσα. Η αποδοχή που έχω από το σύνολο των Βορειοελλαδιτών και τα τηλεφωνήματα που συνεχίζω να δέχομαι μέχρι και σήμερα, στα οποία φορείς και πολίτες με ευχαριστούν για τη συνεργασία που είχαμε αυτά τα δυο χρόνια, είναι για εμένα η καλύτερη ανταμοιβή και η μεγαλύτερη επιβράβευση».


Γιατί η Ν.Δ. έχασε τελικά και το Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; Έκανε λάθος επιλογές;
«Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, θα μπορούσαν να γίνουν καλύτεροι χειρισμοί. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για παράδειγμα, δεν ακούσαμε την επιθυμία της εκλογικής μας βάσης με αποτέλεσμα να επέλθει διχασμός, ενώ στο Δήμο Θεσσαλονίκης ο Σταύρος Καλαφάτης είχε λίγο χρόνο στη διάθεσή του προκειμένου να προσδώσει στην υποψηφιότητά του τα ποιοτικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που ο ίδιος επιθυμούσε».


Ποια είναι η σχέση σας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα; Θεωρείτε ότι μπορεί να είναι ο επόμενος αρχηγός της Ν.Δ.;
«Γενικά είμαι άνθρωπος μετριοπαθής και χαμηλών τόνων, δεν μου αρέσουν οι εντάσεις. Με τον Απόστολο έχουμε μια πολύ καλή σχέση. Σχετικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, αν και είναι υποθετική, θα πω μονάχα, ότι ο αείμνηστος Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, συνήθιζε να λέει πως η πολιτική είναι αγώνας αντοχής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο πολιτικός πρέπει να έχει διάρκεια και να μην παρασύρεται από τις όποιες φιλοδοξίες του ή από ένα νικηφόρο αποτέλεσμα, το οποίο πολλές φορές καθορίζεται σε σημαντικό βαθμό από συγκυρίες της στιγμής. Όπως λέω και στα παιδιά μου: "Είναι θεμιτό να έχετε φιλοδοξίες και μπράβο σας, αλλά να έχετε αυτογνωσία και τις όποιες ικανότητες σας να τις αποδεικνύετε στην πράξη". Η βιασύνη, κατά την άποψή μου, είναι κακός σύμβουλος. Από εκεί και πέρα, η πορεία του καθενός θα κριθεί και θα αξιολογηθεί από την κοινωνία, η οποία στο κάτω-κάτω είναι και ο τελικός μας κριτής».