«Ακόμα εκκρεμούν οι αποζημιώσεις των πρώην εργαζομένων της ΕΛΒΟ»

«Ακόμα εκκρεμούν οι αποζημιώσεις των πρώην εργαζομένων της ΕΛΒΟ» Κύριο

Θεσσαλονίκη, 11 Ιανουαρίου 2018

Αρ. Πρωτ.:2500/11.01.2018


Προς Υπουργούς:
-Εθνικής Άμυνας
-Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ακόμα εκκρεμούν οι αποζημιώσεις των πρώην εργαζομένων της ΕΛΒΟ»

Σε καθεστώς χρόνιας ομηρίας βρίσκονται οι πρώην εργαζόμενοι και νυν συνταξιούχοι της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) ΑΕ, οι οποίοι ουσιαστικά από το 2010 περιμένουν να λάβουν το συνολικό ποσό των νόμιμων αποζημιώσεών τους.
Οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της καταβολής των αποζημιώσεων σε δόσεις των περίπου 200 δικαιούχων, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί εγγράφως μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς η εταιρεία δεν κατάφερε να καταβάλει τις δόσεις στον αρχικά συμφωνηθέντα χρόνο.
Παρά το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει μία σειρά από νομικές διαδικασίες και το 2013 συμφωνήθηκε να καταβληθούν σε μηνιαίες διαδοχικές δόσεις τα οφειλόμενα ποσά στους συνταξιούχους της ΕΛΒΟ, έχει καταβληθεί μόνο μέρος των οφειλών τμηματικά και δεν έχουν δοθεί όλα τα ποσά.
Στο μεταξύ η εταιρεία έχει μπει σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης το 2014, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων στους πρώην εργαζομένους της ΕΛΒΟ.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Για ποιους λόγους δεν έχει ολοκληρωθεί έως και σήμερα η διαδικασία καταβολής του συνόλου των αποζημιώσεων στους συνταξιούχους της ΕΛΒΟ;

-Προβλέπεται τα συναρμόδια υπουργεία να εξετάσουν την πρόταση των νομικών συμβούλων των δικαιούχων συνταξιούχων της ΕΛΒΟ για πιθανή κατάθεση σχετικής τροπολογίας προκειμένου να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής του συνολικού ποσού των αποζημιώσεων, των τόκων και των δικαστικών εξόδων;