«Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θύματα της κυβερνητικής προχειρότητας»

«Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θύματα της κυβερνητικής προχειρότητας» Κύριο

Αρ. πρωτ.:8901/20.09.2017

Θεσσαλονίκη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Προς Υπουργό:

-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Οι χαμηλοσυνταξιούχοι θύματα της κυβερνητικής προχειρότητας»

Εντός του 2016 το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που την είχαν πραγματικά ανάγκη. Όμως, παρόλο που η οικονομική αυτή ενίσχυση θεωρείται επίδομα αφορολόγητο και ακατάσχετο, τελικά συνυπολογίστηκε σαν εισόδημα, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των χαμηλοσυνταξιούχων να πληρώσει στο ακέραιο τον ΕΝΦΙΑ, ενώ μέχρι το 2016 πλήρωναν τα μισά ή καθόλου.
Μάλιστα και η ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναγνώρισε ότι στάλθηκαν λανθασμένα στοιχεία από τον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να «φουσκώσουν» τα εισοδηματικά κριτήρια για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. Παρότι ο νόμος Ν.4445/2016 δεν αναφέρει πουθενά ότι δεν συνυπολογίζεται στα εισοδηματικά κριτήρια, η ΑΑΔΕ με ανακοίνωσή της ξεκαθαρίζει ότι η παροχή δεν πρέπει να θεωρείται εισόδημα γιατί δεν δίδεται σε τακτική βάση και προτίθεται να προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών.
Ύστερα από την αναστάτωση που προκλήθηκε εξαιτίας ακόμη μια κυβερνητικής προχειρότητας και της ασυνεννοησίας των φορέων, η ΑΑΔΕ φέρεται να ζήτησε από τον ΕΦΚΑ και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) να στείλουν νέα στοιχεία προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση, εξαιρώντας τον «μποναμά» από τα εισοδήματα του 2017.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αποστολή των νέων ηλεκτρονικών αρχείων ώστε να ακολουθήσει, ύστερα από τις διορθώσεις, νέα εκκαθάριση για την καταβολή του ΕΝΦΙΑ;

- Μετά και τη νέα εκκαθάριση θα γίνει επιστροφή ή συμψηφισμός με τα ποσά που ήδη καταβλήθηκαν;