Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ν/Σ του Υπ. Εργασίας (06-09-2017)

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ν/Σ του Υπ. Εργασίας (06-09-2017) Κύριο

Ομιλία Θ. Καράογλου στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας υπό τον τίτλο: «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις» (06-09-2017)

 

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Θ. Καράογλου

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στο νομοθετικό του πυρήνα το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας ολοκληρώνει το καταστροφικό έργο του Νόμου Κατρούγκαλου.

Απομυζεί το σύνολο των ασφαλισμένων,
-αλέθει στις μυλόπετρες της οικονομικής εξαθλίωσης εργαζόμενους και συνταξιούχους,
-συνθλίβει μια ολόκληρη κοινωνία που την παραπλανήσατε με το περίφημο «Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης» και το «παράλληλο πρόγραμμα»,
-ανοίγει την «κερκόπορτα» για νέες άμεσες και έμμεσες μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.

Δεν επουλώνει τις πληγές που άνοιξε το Ασφαλιστικό και το σημαντικότερο, δεν απαντά στο βασικότερο ερώτημα: «Πως θα δημιουργηθούν ποιοτικές θέσεις εργασίας, πλήρους απασχόλησης, με αξιοπρεπείς μισθούς».

Πολύ απλά, βλέπει το... δέντρο και χάνει το δάσος...

Επί της ουσίας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας «καλωπίζει» το δήθεν φιλεργατικό πρόσωπο της Κυβέρνησης, ενόψει της άφιξης του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για την 82η Δ.Ε.Θ., με μοναδικό σκοπό να γεμίσει με κενά επιχειρήματα το «καλάθι» εξαγγελιών του κ. Τσίπρα, το οποίο φέτος είναι άδειο.

Για παράδειγμα:
Η κα. Αχτσιόγλου πανηγυρίζει για κάμψη της στατιστικής ανεργίας και μιλά για κυβερνητικό success story, αναφερόμενη σε 230.000 προσλήψεις.
Παρακάμπτει ωστόσο το γεγονός ότι το 52% αυτών εργάζονται υπό καθεστώς:
-ελαστικής εργασίας
-με πενιχρές απολαβές.

Κλείνει τα μάτια στα ανησυχητικά στοιχεία απασχόλησης του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με τα οποία 585.572 άτομα εργάζονται υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης και αμείβονται με 397 ευρώ το μήνα, περίπου 360 ευρώ «καθαρά».

Όπως θεωρώ:
-ύβρη,
-πρόκληση
-και προσβολή προς την κοινωνία η Κυβέρνηση να περηφανεύεται ότι μείωσε την ανεργία, όταν ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου, κ. Σάββας Ρομπόλης, σημειώνει ότι στην παρατηρούμενη μείωση της στατιστικής ανεργίας συμβάλλει:
-η μετανάστευση 450.000 Ελλήνων στο εξωτερικό,
-καθώς και η μείωση το 2016 κατά 80.000 του πληθυσμού των παραγωγικών ηλικιών.
Κάνω αυτήν την επισήμανση διότι, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου, περίμενα από την κα. Αχτσιόγλου να κάνει μια υποτυπώδη αυτοκριτική.

-Να ζητήσει συγγνώμη από τους συνταξιούχους για τις 2 έως 3 συντάξεις που θα κοπούν το 2019 και από τους εργαζόμενους για την απώλεια 2 μισθών λόγω των διαδοχικών μειώσεων του αφορολόγητου ορίου.

-Να εξηγήσει με ποιο σκεπτικό απελευθέρωσε τις ομαδικές απολύσεις.

-Να απαντήσει στο ερώτημα γιατί εδώ και 2,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα για την αδήλωτη εργασία.

-Να αιτιολογήσει πως -για πρώτη φορά- οι ελαστικές μορφές απασχόλησης είναι απόλυτα κυρίαρχες στην αγορά εργασίας.

-Να μας διευκρινίσει για τα δήθεν πλεονάσματα του ΕΦΚΑ, ο οποίος μέχρι τον περασμένο Ιούλιο απορρόφησε 410 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από τον κρατικό προϋπολογισμό (5,6 εκ. για 5,19).

Αντίθετα, με περίσσιο θράσος καταθέτει ένα νομοσχέδιο το οποίο:
-«Κόβει» έως 40% τις επικουρικές συντάξεις που εκδόθηκαν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014,
-μειώνει τις συντάξεις ένστολων και πανεπιστημιακών γιατρών, καθώς οι προσωπικές διαφορές στις αποδοχές υπαλλήλων αλλά και όσων υπάγονται σε ειδικά μισθολόγια δεν θα υπολογίζονται ως συντάξιμες,
-«παγώνει» 129.000 επικουρικές συντάξεις από 1 Ιανουαρίου 2015, καθώς δεν δημιουργήθηκε ο αναγκαίος μαθηματικός τύπος για την έκδοση των συντάξεων
-και αυξάνει από 4% σε 4,5% την εισφορά στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.

Με λίγα λόγια, βάζοντας έναν τίτλο στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο θα έλεγα ότι είναι η «μεγάλη ληστεία» εργαζομένων και συνταξιούχων.

Αυτή δεν είναι πολιτική με κοινωνικό πρόσημο...

Είναι πολιτικός στρουθοκαμηλισμός και απόδειξη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συγκυβέρνησης, ότι έχετε μηδενική επαφή με την κοινωνία.

Διαμορφώνεται με τη ψήφο σας μια άγρια ζούγκλα, εντός της οποίας:
-εξισώνεται ο κακός εργοδότης που συνειδητά καταπατά τα δικαιώματα των εργαζομένων, με όλους τους υπόλοιπους νομοταγείς επιχειρηματίες που δοκιμάζονται από αντικειμενικές δυσκολίες,
-ενώ μετατρέπεται ο απλήρωτος εργαζόμενος σε «οιωνεί άνεργο».

Προσέξτε, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μόλις ο εργαζόμενος διαπιστώσει «αξιόλογη καθυστέρηση» στην καταβολή της μισθοδοσίας, τότε αποκτά δικαίωμα λήψης του επιδόματος ανεργίας καταθέτοντας στον ΟΑΕΔ το σχετικό εξώδικο.

Την καταγγελία, δηλαδή, σε βάρος του εργοδότη.

Αυτόματα δίνεται η ευκαιρία σε όσους επιχειρηματίες ενεργούν με δόλο, να μεταφέρουν τα όποια οικονομικά τους προβλήματα στις πλάτες του ΟΑΕΔ.

Εξίσου σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι στο νομοσχέδιο δεν καθορίζεται ποια είναι η «αξιόλογη καθυστέρηση» καταβολής μισθού και αν λαμβάνονται υπόψη οι «αντικειμενικές» δυσκολίες οι οποίες οδηγούν μια επιχείρηση στην καθυστερημένη καταβολή μισθών και εισφορών.

Και τι θα γίνει στην περίπτωση που απορριφθεί η αγωγή του εργαζόμενου;

Η ρύθμιση προβλέπει την επιστροφή του ποσού που θα καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ. Αν, όμως, ο εργαζόμενος παραμένει σε καθεστώς ανεργίας, πως θα μπορέσει να το επιστρέψει;

Συνοψίζοντας, απόψε συζητάμε για ένα αμιγώς επικοινωνιακό νομοσχέδιο.

Οι υποσχέσεις σας ήταν λόγια που στην πράξη «δέσμευσαν» μονάχα εκείνους που τις άκουσαν και όχι εκείνους που τις έλεγαν.

Δεν λύνει, ούτε αμβλύνει τα τεράστια προβλήματα.
Τα διογκώνει.

Δεν παρεμβαίνει δραστικά, αλλά καλύπτει κάτω από το χαλί όλα τα δομικά προβλήματα...

Ως εκ τούτου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εξυπακούεται ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συνηγορήσει στη δημιουργία:
-φτωχών εργαζόμενων
-και φτωχών ασφαλισμένων
στην Ελλάδα.

Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που οραματιζόμαστε, δεν είναι αυτή η Ελλάδα που μας αρμόζει,
Δεν είναι αυτή η Ελλάδα που σχεδιάζουμε!

Σας ευχαριστώ.