«Μειώνονται δραματικά οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη»

«Μειώνονται δραματικά οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη» Κύριο

Θεσσαλονίκη, 24 Μαΐου 2017

Αρ. Πρωτ.:5834/24-05-2017

Προς Υπουργό:
-Τουρισμού
-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Μειώνονται δραματικά οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στη Θεσσαλονίκη»

Εξαιρετικά μειωμένες αναμένεται να είναι τη φετινή χρονιά οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αφού μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί οι αφίξεις μόλις 5 πλοίων, έναντι 32-35 τα προηγούμενα χρόνια.
Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς, είναι η απόσυρση του ενδιαφέροντος των εταιρειών κρουαζιέρας για την περιοχή της βορειοανατολικής Μεσογείου λόγω της πολιτικής αστάθειας και των τρομοκρατικών ενεργειών στη γειτονική Τουρκία.
Έτσι, το αρνητικό πρόσημο που θα παρατηρηθεί στα λιμάνια της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης θα συμπαρασύρει τόσο τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και του Βόλου, όσο και αυτά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναδειχθεί από όλους τους αρμόδιους για τον τουρισμό φορείς της περιοχής οι δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει η κρουαζιέρα για τη Θεσσαλονίκη, αφού το λιμάνι βρίσκεται στην «καρδιά» της πόλης, ενώ περιμετρικά αυτής βρίσκονται περιοχές με μεγάλο τουριστικό, ιστορικό και θρησκευτικό ενδιαφέρον (Βεργίνα, Πέλλα, Αμφίπολη, Άγιο Όρος, Όλυμπος κλπ).
Δυστυχώς όμως δεν φαίνεται να έχουν δρομολογηθεί συντονισμένες ενέργειες προκειμένου αφενός να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα αυτά και αφετέρου να καθιερωθεί η κρουαζιέρα στη βορειοανατολική Μεσόγειο, έχοντας ως βάση το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Συμπληρωματικά στα παραπάνω δεν πρέπει να λησμονούμε ότι φέτος αναμένεται μεγάλη αύξηση του αριθμού των τουριστών που θα επισκεφθούν την πατρίδα μας, ενώ ξεκινά και μια μεγάλη συζήτηση για τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η Θεσσαλονίκη τόσο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, όσο και των υποδομών του λιμανιού που αναμένεται να βελτιωθούν μετά την ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Θ.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη γενικότερα;

-Ύστερα και από την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, ποιες είναι οι βελτιώσεις στις υποδομές που μπορούν να καταστήσουν το λιμάνι πιο ελκυστικό στα κρουαζιερόπλοια;

-Ποιος είναι ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που αναμένεται να αφιχθούν φέτος στη Θεσσαλονίκη;