(Άρθρο): "Αντιμετωπίζουμε την πανδημία με σύνεση και λογική"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Bestcity.gr», που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 09 Νοεμβρίου 2021

«Αντιμετωπίζουμε την πανδημία με σύνεση και λογική»

Η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι μια σύγκρουση δίχως αύριο μεταξύ ανθρώπων που έχουν διαφορετική ιδεολογία, όπου η κάθε πλευρά αξιολογεί και βιώνει τις συγκυρίες βάσει της δικής της κοσμοθεωρίας. Αντίθετα, είναι μια πρόκληση για τη συνοχή της κοινωνίας μας. Είναι η δική μας ευκαιρία να περάσουμε από το «εγώ» στο «όλοι μαζί», ιδίως τώρα που ζούμε μια έκτακτη -άρα προσωρινή- συνθήκη.
Γι' αυτό πιστεύω ότι η αντίδραση της κοινωνίας δεν πρέπει να είναι... κοντόφθαλμη, αλλά βασισμένη στη σύνεση και τη λογική.
Ακούω προσεκτικά τη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτίσει το επιδημιολογικό κύμα. Άλλοι τα χαρακτηρίζουν ηπιότερα από όσο θα έπρεπε και ζητούν τη λήψη αυστηρότερων, ενώ στον αντίποδα εκπρόσωποι της εστίασης, του εμπορίου και άλλων επαγγελματικών κλάδων υποστηρίζουν ότι οι νέες παρεμβάσεις θα οδηγήσουν σε λουκέτο τις επιχειρήσεις τους.
Αμφότεροι αγωνιούν και σέβομαι τις ανησυχίες τους. Όμως, κατά την προσωπική μου άποψη, η κοινωνική ευθύνη και η δημόσια υγεία μπαίνει μπροστά από κάθε τι άλλο.
Έχοντας ως δεδομένο ότι το 4ο κύμα είναι ιδιαίτερα επιθετικό, βρισκόμαστε στο σημείο που πρέπει να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας. Και το επισημαίνω, διότι ειλικρινά ανησυχώ από την προσπάθεια ορισμένων να οξύνουν τεχνηέντως το κλίμα. Μόνο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι καμία σύγκρουση δεν οδηγεί σε... συσπείρωση!
Οι γεμάτες ΜΕΘ με ανεμβολίαστους, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και η επικίνδυνη άνοδος που καταγράφουν ανησυχητικοί δείκτες της πανδημίας μας υπενθυμίζουν ότι κανένα σύστημα υγείας σε καμία χώρα του κόσμου δεν είναι ανεξάντλητο.
Γι' αυτό ας λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι κορεσμός του ΕΣΥ συνεπάγεται αδυναμία ανταπόκρισης των νοσοκομείων στην εκθετική αύξηση των νοσηλειών. Και αυτή είναι μια κατάσταση με την οποία δεν θέλουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι.
Σε ό,τι με αφορά αδυνατώ να καταλάβω πως ένας καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη του εμβολιασμού όταν ακούει καθημερινά ότι το 95% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. Όταν καθημερινά διαβάζει για τους θανάτους συμπολιτών μας οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν για τους δικούς τους λόγους. Όταν πληροφορείται ότι σε χώρες όπως ο Καναδάς, όπου έχει εμβολιαστεί το 96% του πληθυσμού, δεν έχουν καθόλου κρούσματα και καθόλου θανάτους.
Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας, για να επιδείξουμε κοινωνική ευθύνη δεν χρειάζεται να μας το πει κανένας κυβερνητικός παράγοντας. Οφείλουμε να το κατανοήσουμε μόνοι μας και να κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση.
Άρα, ο εμβολιασμός και η λογική είναι η μόνη θεραπεία της πανδημίας.
Κλείνοντας, θα επικαλεστώ τη φράση που μου είπε ένας καλός φίλος ο οποίος νόσησε πριν από μήνες από Covid, σε πρόσφατη συζήτηση που είχα μαζί του.
Όταν τον ρώτησα τι θα έλεγε στους θιασώτες του αντιεμβολιασμού, η απάντηση του ήταν πως «η ζωή δεν είναι αρένα για να αναμετριόμαστε μεταξύ μας και ότι οι υποστηρικτές της παραπάνω άποψης στέλνουν το λάθος μήνυμα την λάθος στιγμή».