(Άρθρο): «Οι γαλλικές φρεγάτες είναι η καλύτερη απάντηση στον τουρκικό επεκτατισμό»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Vimapress.gr», που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 01 Οκτωβρίου 2021.

«Οι γαλλικές φρεγάτες είναι η καλύτερη απάντηση στον τουρκικό επεκτατισμό»

Στην διπλωματία το timing είναι πολλές φορές κομβικό... Το επισήμανε άλλωστε και ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι «πήραμε τις φρεγάτες στο καλύτερο τίμημα και στον καλύτερο χρόνο παράδοσης». Όμως τίποτα δεν μπορεί να γίνει δίχως πολιτική πυγμή! Σαν αυτήν που επέδειξε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράφοντας με τη Γαλλία μια στρατηγική συνεργασία η οποία αλλάζει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η αμυντική συμφωνία που περιλαμβάνει την ουσιαστική σε περιεχόμενο «ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής», σε συνδυασμό με την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών και των Rafale, δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή, ασφαλώς υπέρ της πατρίδας μας.
Πρώτον γιατί αποτελεί την καλύτερη απάντηση στον τουρκικό επεκτατισμό και δεύτερον, διότι είναι μια μεγάλη πολιτική νίκη της πατρίδας μας έναντι της γειτονικής χώρας που εξακολουθεί προκλητικά να συμπεριφέρεται απρόβλεπτα και ανεξέλεγκτα ως ο ταραξίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Απέναντι στην επιθετική ρητορική που χρησιμοποιούν Τούρκοι αξιωματούχοι, η Ελλάδα απαντά ενισχύοντας σε σημαντικό βαθμό τόσο τη διεθνή θέση της, όσο και την αποτρεπτική της ισχύ, ενώ είναι σαφές ότι πρωταγωνιστεί στη γεωπολιτική σκακιέρα συμμετέχοντας ενεργά σε σημαντικές πρωτοβουλίες εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση η μεγάλη επιτυχία υπογραφής της συμφωνίας δεν είναι θέμα συγκυρίας, αλλά αποτέλεσμα της συστηματικής και μεθοδικής διπλωματικής προσπάθειας που καταβάλλει η Κυβέρνηση από την επομένη των εθνικών εκλογών του Ιουλίου του 2019.
Μια προσπάθεια που όχι μόνο αναβαθμίζει τις αμυντικές μας δυνατότητες και προασπίζει τα εθνικά μας συμφέροντα, μα κυρίως επιβεβαιώνει τον σταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στο ρευστό τοπίο των Βαλκανίων.

Κατά την προσωπική μου άποψη η εμβάθυνση της ελληνογαλλικής συνεργασίας αποτελεί μια σημαντική εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα μας η οποία ξεπερνά τα στεγανά της κομματικής αντιπαράθεσης. Γι' αυτό και περιμένω από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, υπερψηφίζοντας τη συμφωνία στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, την Πέμπτη 07 Οκτωβρίου, για την κύρωσή της. Κάθε τι άλλο θα είναι ένδειξη μικρότητας, μικροψυχίας και φθόνου...
Συνοψίζοντας, δεν χωρά καμία αμφιβολία πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με κάθε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα, υλοποιώντας τολμηρές πολιτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής, αλλά και διαθέτοντας εθνική αυτοπεποίθηση καθώς ο λόγος της έχει βαρύτητα και αξία στην Ευρώπη.
Σε 3 έως 4 χρόνια από σήμερα η αμυντική εικόνα της πατρίδας μας θα είναι πολύ καλύτερη, πολύ διαφορετική. Κάτι που έχουν αντιληφθεί αντίπαλοι και σύμμαχοι, γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα διαθέτει την ορμή και τα μέσα να υπερασπιστεί την εθνική της ακεραιότητα.
Άλλωστε, τα ελληνικά σύνορα είναι ταυτόχρονα και ευρωπαϊκά!