(Άρθρο): «H Θεσσαλονίκη της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας στην ιστοσελίδα «Lagadas24.gr», που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

«H Θεσσαλονίκη της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας»

Χάρη στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η Θεσσαλονίκη αποκτά αναπτυξιακά έργα που της έλειψαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Έργα που ημέρα με την ημέρα αλλάζουν ριζικά την εικόνα της προς το καλύτερο. Η επανεκκίνηση που συντελείται είναι προϊόν μιας προσεκτικά στοχευμένης και μεθοδικά σχεδιασμένης Κυβερνητικής πολιτικής η οποία «ξεδιπλώνεται» εδώ και δυο χρόνια με απώτερο σκοπό να επανατοποθετήσει την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη, καθιστώντας την παραγωγική και ανταγωνιστική.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο σημείο που κλείνουμε τις εκκρεμότητες με τα παλιά έργα και ως Θεσσαλονικείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δυο προκλήσεις που αφορούν στο μέλλον. Η πρώτη, να απαντήσουμε με ειλικρίνεια στο ερώτημα εάν τα λάθη του παρελθόντος έγιναν πολύτιμα διδάγματα. Κρίνοντας από την αλματώδη πρόοδο στην κατασκευή του Μετρό, στην αναβάθμιση του ΟΛΘ και την εξέλιξη που συντελείται στο Fly Over, αλλά και στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς, εύλογα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι το πάθημα έγινε μάθημα, αφού για πρώτη φορά η συζήτηση για τα μεγάλα έργα υποδομών διεξάγεται σε χρόνο ενεστώτα και όχι μέλλοντα.

Η δεύτερη -και σε άμεση συνάρτηση με την πρώτη- είναι να οραματιστούμε οι ίδιοι την πόλη μας ως ευρωπαϊκή μητρόπολη. Να αφήσουμε στην άκρη τις άγονες αντιπαραθέσεις και τους ανούσιους διαξιφισμούς, προτάσσοντας το κοινό συμφέρον που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη και ευημερία της νύμφης του Βορρά. Αυτό ήταν, άλλωστε, το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης εργασίας του Πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης στο Διοικητήριο.

Η αναφορά του ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι ιδιαίτερα εποικοδομητικός για τα μεγάλα έργα υποδομής και αφετηρία σημαντικής ανάκαμψης για την οικονομία της Βόρειας Ελλάδας αντανακλά τη διάχυτη αισιοδοξία ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας.

Και ο λόγος είναι προφανής...
Το Μετρό προχωρά βάσει σχεδιασμού. Τα εργοτάξια απομακρύνονται, οι λαμαρίνες δίνουν τη θέση τους στα πεζοδρόμια, χώροι ελευθερώνονται και είναι πυρετώδεις οι διεργασίες ώστε το έργο να παραδοθεί εντός του 2023. Οι εργασίες βελτίωσης της 6ης προβλήτας του ΟΛΘ προχωρούν ταχύτατα με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024, προσδίδοντας ιδιαίτερα αναπτυξιακή δυναμική στο δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Σε αυτό συμβάλλει και η σύμβαση για τη διασύνδεση του λιμανιού με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, η οποία υπεγράφη στα τέλη του Ιουνίου του 2021, αλλά και η σιδηροδρομική σύνδεση που έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Σημαντική πρόοδος καταγράφηκε και στην αναβάθμιση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» σε Μητροπολιτικό Πάρκο, αφού εγκρίθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο και σύντομα η δυτική πλευρά της πόλης θα αποκτήσει έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επέκταση του αεροδρομίου «Μακεδονία», την επέκταση του Μετρό προς τα δυτικά, την κατασκευή του ογκολογικού νοσοκομείου στην περιοχή της Λητής του Δήμου Ωραιοκάστρου, τη διπλή ανάπλαση στη Χαριλάου με την κατασκευή του γηπέδου του Άρη στην Πυλαία και την μετατροπή του χώρου που σήμερα βρίσκεται το γήπεδο σε χώρο πρασίνου και η ανάδειξη του παραλιακού μετώπου από το Καλοχώρι μέχρι τη Νέα Μηχανιώνα, αποτελούν την καλύτερη παρακαταθήκη ώστε η δεκαετία 2020-2030 να είναι η δεκαετία αναγέννησης της Θεσσαλονίκης.