(Άρθρο): "Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ενότητα και αλήθεια"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Karfitsa», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

«Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ενότητα και αλήθεια»

Η μεγαλύτερη «πληγή» της πόλης μας είναι η διχόνοια.
Μας αρέσει να διαφωνούμε από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα ζητήματα και αυτό αποτυπώνεται -εν μέρει- στην εικόνα που παρουσιάζει η ίδια μας η πόλη.
Το φαινόμενο είναι διαχρονικό...
Θυμάμαι τις αντιδράσεις των «οικολόγων» όταν η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη αποφάσισε την κατασκευή της περιφερειακής οδού. Επιχειρηματολογούσαν ότι το έργο θα κατέστρεφε το περιβάλλον και οι διαμαρτυρίες ήταν καθημερινές, με τον διχασμό να αποτυπώνεται στα ρεπορτάζ του τοπικού Τύπου της εποχής. Σήμερα όλοι παραδέχονται και ομονοούν ότι επρόκειτο για ένα έργο πνοής που βοήθησε την πόλη να «ανασάνει».
Το ίδιο συνέβη και με μια σειρά άλλων έργων.
Προς το τέλος της δεκαετίας του 1980 καταγράφηκε «πόλεμος» προσφυγών για τη δημοπράτηση της υποθαλάσσιας αρτηρίας που θα ένωνε τη δυτική είσοδο της πόλης με τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το έργο ακυρώθηκε αλλά τον Απρίλιο του 2020 επιδικάστηκε στον ανάδοχο το ποσό των 65 εκατομμυρίων ευρώ. Κάτι ανάλογο συνέβη και με την ανάπλαση της νέας παραλίας, αφού υπήρξαν προσφυγές στο ΣτΕ τόσο κατά του έργου, όσο και κατά της ανέγερσης του νέου δημαρχιακού μεγάρου. Ακόμα και κατά τη διάρκεια ανέγερσης του «Τελλόγλειου», κάτοικοι της περιοχής ύψωσαν μαύρες σημαίες ενώ ακολούθησαν καταλήψεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας σε υπουργεία.
Για να μην αναφερθώ στο σήμερα και όσα συμβαίνουν στο σταθμό του Μετρό στην οδό Βενιζέλου ή τις έντονες δημόσιες διαφωνίες που εκφράζονται με αφορμή την ανάπλαση της πλατείας Αριστοτέλους και της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.
Κάθε φορά που ανοίγει συζήτηση για το αύριο της πόλης βλέπω τους συμπολίτες μου να χωρίζονται σε παρατάξεις. Και αυτό με πληγώνει σφοδρά.
Η Θεσσαλονίκη, για να προχωρήσει προς το μέλλον, χρειάζεται ενότητα και αλήθεια. Ενότητα προκειμένου να ξεπεραστούν δυσκολίες, νοοτροπίες και πρακτικές που λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την πρόοδο και αλήθεια που να γίνεται αποδεκτή από όλους όσο ενοχλητική ή δυσάρεστη κι αν είναι.
Εάν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς μεταξύ μας, η ενότητα χρειάζεται πολλή δουλειά μέχρι να γίνει συνείδηση και κτήμα όλων μας. Κυρίως εκείνων που διαχειρίζονται τα ζητήματα της πόλης ως ευκαιρία να κερδίσουν μικροκομματικά οφέλη. Και τα παραδείγματα είναι πολλά...
Αναφορικά με την αλήθεια, όμως, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έσπασε τα δεσμά της αδράνειας που κρατούσαν τη Θεσσαλονίκη «όμηρο» του χθες. Σε μικρό χρονικό διάστημα υλοποιήθηκαν όσα δεν έγιναν δεκαετίες πριν.
Εξαρχής τέθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για όλα τα μεγάλα έργα υποδομών και τηρείται στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, παρά τις δυσκολίες που προκλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.
Οι Θεσσαλονικείς αναγνωρίζουν ότι για πρώτη φορά τους δίνονται χρονολογίες παράδοσης των έργων και εκτιμούν την υπεύθυνη στάση της πολιτείας η οποία δεν επιχειρεί να τους εξαπατήσει με μουσαμάδες, υποτιθέμενα εγκαίνια και επικοινωνιακές φιέστες άνευ ουσίας.
Η καθημερινή πρόοδος των εργασιών αποτυπώνεται στην πόλη και ο καθένας είναι σε θέση να κατανοήσει ότι η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται σε «θερμοκοιτίδα» προόδου και ανάπτυξης. Το νέο αεροδρόμιο «Μακεδονία», η κατασκευή του τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς «Thess Intec», το Fly Over, η σύνδεση του ΟΛΘ με την ΠΑΘΕ, είναι ορισμένες από τις έμπρακτες αποδείξεις ότι η Θεσσαλονίκη αλλάζει. Και θα συνεχίζει να αλλάζει εφόσον επενδύσει με συνέπεια στο δίπτυχο ενότητα και αλήθεια.