(Άρθρο): "Η Θεσσαλονίκη ως "θερμοκοιτίδα" της ανάπτυξης"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ειδική έκδοση του "myportal.gr" για την 85η ΔΕΘ στο τεύχος Σεπτεμβρίου

«Το μέλλον ανήκει στη Θεσσαλονίκη»

Η Θεσσαλονίκη είχε ανάγκη λέξεις όπως καινοτομία, τεχνολογία, ανάπτυξη και εξωστρέφεια να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς της. Από τη στιγμή που τέθηκαν ουσιαστικά στο δημόσιο διάλογο και αποτέλεσαν μέρος της στρατηγικής που υιοθετήθηκε για την ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, η πόλη πέρασε σε μια νέα εποχή ευκαιριών και ρεαλιστικών προσδοκίες για την επόμενη ημέρα.

Παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η πανδημία, η Θεσσαλονίκη αποδεικνύει –πλέον- καθημερινά ότι δεν «στέγνωσε» από φιλοδοξίες και πως διαθέτει τα κατάλληλα εφόδια να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κέντρο το οποίο λειτουργεί ως προορισμός ανθρώπων και κεφαλαίων.

Έτσι φτάσαμε στο σημείο σήμερα να μιλούμε για ανάπτυξη η οποία είναι απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις του χθες και τον Πρωθυπουργό να επισημαίνει στην πρόσφατη σύσκεψη που διοργάνωσε στο Διοικητήριο ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι χρόνος σημαντικής ανάπτυξης τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την οικονομία της Β. Ελλάδας.

Καθοριστικό ρόλο στην αντιστροφή του κλίματος διαδραμάτισε η σημαντική πρόοδος που καταγράφηκε αυτά τα δυο χρόνια στα μεγάλα έργα υποδομής, αφού όλες οι προεκλογικές και κυβερνητικές δεσμεύσεις για τη Θεσσαλονίκη γίνονται πράξη!

Το Μετρό, προχωρά βάσει του σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί και η κεντρική στόχευση είναι να παραδοθεί εντός του 2023.
Το ίδιο συμβαίνει και με το project της ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ήδη δρομολογούνται τα επόμενα βήματα ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν εντός του 2023 και οι νέες εγκαταστάσεις να εγκαινιαστούν τον Σεπτέμβριο του 2026. Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι συμβολική καθώς τότε συμπληρώνεται ένας αιώνας από τα πρώτα εγκαίνια της ΔΕΘ, το 1926.
Εντός χρόνου προχωρούν και οι εργασίες βελτίωσης της 6ης προβλήτας του ΟΛΘ, έχοντας ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Στα τέλη Ιουνίου του 2021 προηγήθηκε η υπογραφή της σύμβασης για τη διασύνδεση του λιμανιού με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, αλλά και η σιδηροδρομική σύνδεση που έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Σημαντική πρόοδος καταγράφηκε και στην αναβάθμιση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» σε Μητροπολιτικό Πάρκο, αφού εγκρίθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο και σύντομα η δυτική πλευρά της πόλης θα αποκτήσει έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού.
Συνοψίζοντας, σε σχεδόν 2,5 χρόνια, καταφέραμε να απελευθερώσουμε την πόλη από σύνδρομα και ενοχές για τις μεγάλες προσδοκίες του παρελθόντος που δεν εκπληρώθηκαν ποτέ, ανοίγοντας το δρόμο να χαράξει ελεύθερα το μέλλον της.
Της προσφέραμε την ευκαιρία να λειτουργήσει ως «θερμοκοιτίδα» της ανάπτυξης και ήδη κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Γι' αυτό και σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μου επισημαίνω ότι ο ορίζοντάς της δεν πρέπει να περιορίζεται στο 2021 αλλά να εκτείνεται στις επόμενες δεκαετίες. Να βλέπει και να σχεδιάζει ένα φιλόδοξο αύριο, έχοντας προηγουμένως πιστέψει στον εαυτό της και επενδύσει στις νέες τεχνολογίες, στα πανεπιστήμια, στην καινοτομία. Το μέλλον της ανήκει!