(Άρθρο): "Η Θεσσαλονίκη αποκτά επιτέλους εξωστρεφή προσωπικότητα"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα «Oraiokastro24.gr»,την Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2021

«Η Θεσσαλονίκη αποκτά επιτέλους εξωστρεφή προσωπικότητα»

Τα εγκαίνια της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σηματοδοτούν την επανεκκίνηση ενός γόνιμου, εποικοδομητικού, ειλικρινούς και εξωστρεφούς διαλόγου για την αναπτυξιακή ταυτότητα της Βόρειας Ελλάδας.
Μετά τη ματαίωση της περυσινής διοργάνωσης εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, η φετινή αποδεικνύει
ότι η αισιοδοξία επιστρέφει σταδιακά στην καθημερινότητα όλων μας και επιβεβαιώνει πως η πολιτική -όταν υπάρχει γόνιμο έδαφος- οικοδομεί σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τους παραγωγικούς φορείς, την επιχειρηματική κοινότητα και την τοπική κοινωνία.
Έχοντας ως κεντρικό θεματικό άξονα το τρίπτυχο Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον, για τις επόμενες δυο εβδομάδες η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης καθιστά την πόλη μας στρατηγείο επενδύσεων, καινοτομίας και δημιουργικότητας, δίνοντας για ακόμη μια χρονιά φωνή, λόγο και ρόλο σε όσους είναι αποφασισμένοι να συμβάλλουν στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας.
Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να αναζωπυρώσουμε την φλόγα της αισιοδοξίας, ανοίγοντας δρόμους ανάπτυξης σε κάθε γωνιά της χώρας. Να «παντρέψουμε» τις φιλοδοξίες, τις γνώσεις και το ταλέντο του ανθρώπινου δυναμικού μας με το μέλλον της πατρίδας μας προκειμένου να αποκτήσουμε ως χώρα νέα πρότυπα και ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία μας έλειπαν μέχρι πρότινος, όπως είναι η καινοτομία και η δημιουργικότητα.
Τώρα που το παραγωγικό μας μοντέλο αλλάζει και οι ιστορίες επιχειρηματικής επιτυχίας αυξάνονται καθημερινά, παρά τις αντιξοότητες που προκάλεσε η πανδημία, οφείλουμε να προβάλλουμε και να αναδεικνύουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης. Η "μαγιά" για την επόμενη ημέρα υπάρχει και εμείς, ως ενεργοί πολίτες της, οφείλουμε να τη μετατρέψουμε σε διάθεση και αποφασιστικότητα.
Πολύτιμοι σύμμαχοι σε αυτήν την προσπάθεια ευθύνης είναι τα πολλά και σημαντικά έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη την τελευταία διετία. Έργα τα οποία έπαψαν να είναι μακέτες και πλέον αποκτούν σάρκα και οστά, χάρη στην προσεκτικά στοχευμένη και μεθοδικά σχεδιασμένη κυβερνητική πολιτική η οποία «ξεδιπλώνεται» με σταθερά βήματα από τον Ιούλιο του 2019.
Με όπλο τη συνέπεια λόγων και πράξεων, η Κυβέρνηση επανατοποθετεί την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη και την επανασυστήνει στη Ν.Α. Ευρώπη. Ό,τι δεσμευτήκαμε προεκλογικά και μετεκλογικά, γίνεται πράξη!
Για παράδειγμα το Μετρό, προχωρά βάσει του σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί και η κεντρική στόχευση είναι το έργο να παραδοθεί εντός του 2023.
Το ίδιο συμβαίνει και με το project της ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ήδη δρομολογούνται τα επόμενα βήματα ώστε οι εργασίες να ξεκινήσουν εντός του 2023 και οι νέες εγκαταστάσεις να εγκαινιαστούν τον Σεπτέμβριο του 2026. Η συγκεκριμένη ημερομηνία είναι συμβολική καθώς τότε συμπληρώνεται ένας αιώνας από τα πρώτα εγκαίνια της ΔΕΘ, το 1926.
Εντός χρόνου προχωρούν και οι εργασίες βελτίωσης της 6ης προβλήτας του ΟΛΘ, έχοντας ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Στα τέλη Ιουνίου του 2021 προηγήθηκε η υπογραφή της σύμβασης για τη διασύνδεση του λιμανιού με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, αλλά και η σιδηροδρομική σύνδεση που έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Σημαντική πρόοδος καταγράφηκε και στην αναβάθμιση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» σε Μητροπολιτικό Πάρκο, αφού εγκρίθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο και σύντομα η δυτική πλευρά της πόλης θα αποκτήσει έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού.
Συνοψίζοντας, η Θεσσαλονίκη αποκτά πλέον εξωστρεφή «προσωπικότητα». Αντικρίζει το μέλλον με ελπίδα, αφήνοντας πίσω της κακές συνήθειες του παρελθόντος και ανοίγοντας τα φτερά της σε καλές πρακτικές και ιδέες που θα δώσουν ζωή σε κάθε γειτονιά, σε κάθε δήμο της.