(Άρθρο): «Η ωριμότητα του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης και τα σταθερά βήματα προς το ξέφωτο»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Makthes.gr», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 07 Απριλίου 2021

«Η ωριμότητα του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης και τα σταθερά βήματα προς το ξέφωτο»

Στην πολιτική δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, ούτε ανώδυνες! Ο παραπάνω κανόνας επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά στην περίπτωση της αιφνιδιαστικής και λυπηρής (μα αναγκαίας βάσει της εκρηκτικής αύξησης του ιικού φορτίου στην πόλη) απόφασης που έλαβε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ανασταλεί η λειτουργία του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη.
Σέβομαι και κατανοώ τις αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου της πόλης, τις οποίες θεωρώ δικαιολογημένες. Βλέπετε, πλέον δεν μιλάμε για κόπωση, αλλά σε πολλές περιπτώσεις για απόγνωση και αγωνία επιβίωσης. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η απόφαση που πάρθηκε με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας ήταν αναγκαία και επιλογή ευθύνης. Και αυτό επισημάνθηκε πολλές φορές, τόσο από εμένα, όσο και από τον αρμόδιο Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσα τη Δευτέρα με θέμα: «Η επόμενη ημέρα της οικονομίας και τα σημάδια αισιοδοξίας».
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, περίμενα το κλίμα στην τηλεδιάσκεψη να είναι τεταμένο. Ωστόσο η υπεύθυνη, ώριμη και συνετή στάση των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης απέδειξε στους εκατοντάδες που την παρακολούθησαν ότι ως κοινωνία κάνουμε σταθερά βήματα προς το ξέφωτο. Οι επαγγελματίες εξέφρασαν με επιχειρήματα τις απόψεις τους στον Υπουργό και εκείνος τους άκουσε προσεκτικά.
Για περισσότερες από δυο ώρες πραγματοποιήθηκε ένας σοβαρός διάλογος μέσα από τον οποίο έγινε απολύτως κατανοητό από όλους ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στη χώρα που να μην θέλει τα μαγαζιά ανοιχτά! Όσο επιθυμούν οι καταστηματάρχες να σηκώσουν ρολά, άλλο τόσο το θέλει και η Κυβέρνηση.
Σε αυτό το σημείο οφείλω να κάνω ειδική αναφορά στον καλό φίλο και Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Παντελή Φιλιππίδη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση της επιτροπής των επιδημιολόγων φρόντισε να διδάξει Δημοκρατία, καθιστώντας σαφές ότι ναι μεν διαφωνεί με την απόφαση, αλλά τη σέβεται διότι αποτελεί απόφαση της συντεταγμένης Πολιτείας. Ήταν μια γενναία τοποθέτηση η οποία ευθυγραμμίζεται με την αγωνία που ταλανίζει σύσσωμη την κοινωνία. Πως, δηλαδή, θα προστατευθεί η δημόσια υγεία αποφεύγοντας τον κίνδυνο να καταστραφεί η οικονομία και να πιεστεί περαιτέρω η κοινωνία.
Η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Φιλιππίδης: «κακός νόμος, αλλά νόμος», περιγράφοντας με τέσσερις λέξεις τη θέση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, συνέβαλε καθοριστικά ώστε να μην βρουν πεδίο δράσης οι καθοδηγητές του κοινωνικού εμπρησμού. Εκείνοι που αναζητούν διαρκώς πρόσφορο έδαφος στην ευερέθιστη ελληνική κοινωνία προκειμένου να αξιοποιήσουν το θυμό και την κόπωση ως εργαλείο πολιτικής προς όφελος των δικών τους μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Η σύνεση και η ωριμότητα που επέδειξε ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης επιτρέπει στην Κυβέρνηση να σχεδιάσει προσεκτικά τις επόμενες κινήσεις της όσον αφορά στην ανακούφιση των δοκιμαζόμενων επαγγελματικών κλάδων. Παράλληλα της δίνει πολύτιμο χρόνο να αναζητήσει και να βρει τις κατάλληλες απαντήσεις στην κοινή αγωνία όλων μας για την επόμενη ημέρα.
Προφανώς, το πρόσθετο κονδύλι των 130 εκ. ευρώ που ανακοινώθηκε ως μέτρο στήριξη για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές τον Απρίλιο δεν «γιατρεύει» τις πληγές που προκάλεσε η πανδημία. Είναι, όμως, μια πολύτιμη υποστηρικτική μέριμνα ώστε όλοι μαζί να παραμείνουμε όρθιοι.
Ιδίως τώρα που δίνουμε τις τελευταίες μάχες σε έναν πόλεμο ο οποίος είναι πολύ κοντά να κερδηθεί. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα, ώστε να διανύσουμε τα τελευταία μέτρα ενός μαραθωνίου που διαρκεί σχεδόν 13 μήνες και να κόψουμε ενωμένοι την κορδέλα του νικητή.