(Άρθρο): «Το είπαμε και το κάνουμε πράξη: Κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος στην κρίση»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «ThePresident.gr», που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 09 Φεβρουαρίου 2021

«Το είπαμε και το κάνουμε πράξη: Κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος στην κρίση»

Η πολιτική αναπτύσσεται στο χρόνο. Δοκιμάζεται σε μια μεγάλη διαδρομή, στη διάρκεια της οποίας αξιολογείται και κρίνεται καθημερινά από την κοινωνία που αποτελεί τον τελικό κριτή. Σε αυτήν τη διαδρομή αποδεικνύεται η αντοχή της, γιατί εφόσον η πολιτική δεν είναι αποδοτική και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα, παρασύρεται και ακυρώνεται από την αλληλουχία των γεγονότων.

Η υπερψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, για τη στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την πανδημία, επιβεβαιώνει πως στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών απαιτείται σύνεση και σωφροσύνη. Απαιτείται ρεαλιστική προσέγγιση των συνθηκών, διότι τα δημόσια αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε την πανδημία με... ένα νόμο και ένα άρθρο, στεκόμαστε στο πλευρό νοικοκυριών και επιχειρήσεων με κάθε τρόπο και για όσο χρειαστεί.

Οι πολιτικές που εφαρμόζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση είναι συγκεκριμένες. Στην πρωτοβουλία επέκταση της μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων συμπεριλαμβάνονται όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον. Ακόμη ευνοούνται οι επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και πολιτισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Όσον αφορά στην αναστολή πληρωμών αξιογράφων, στη ρύθμιση εντάσσονται:
-Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή εξαιτίας της πανδημίας και η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ.
-Επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά 40% τους μήνες Οκτώβριο-Δεκέμβριο του 2020 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου χρόνου.
-Επίσης, εντάσσονται νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, με μοναδική προϋπόθεση να συμπεριλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Για το νέο καθεστώς ενίσχυσης επιχειρήσεων μέσω της επιδότησης πάγιων δαπανών, κάνουμε χρήση του προσωρινού πλαισίου για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης στο οποίο προστέθηκε η πρόβλεψη για «ενισχύσεις υπό τη μορφή στήριξης για μη καλυπτόμενες επιχειρήσεις».
Με την πολιτική μας στόχευση σταματούμε την οικονομική «αιμορραγία» νοικοκυριών και επιχειρήσεων και βοηθούμε την οικονομική δραστηριότητα της πατρίδας μας να μεταβεί στην «επόμενη ημέρα». Υπό αυτό το πρίσμα, το μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε είναι η ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια ως "ελατήριο".

Είναι ώρα μάχης, ευθύνης, προσήλωσης και εργατικότητας. Η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας είναι πάνω από κόμματα. Το ίδιο και η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Γι' αυτό δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον για το επιχειρείν και τους εργαζόμενους με γνώμονα την ορθολογική κατανομή των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας. Το είπαμε, το εννοούμε, το κάνουμε πράξη: Κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος στην κρίση.