(Άρθρο): "Διαβάζοντας το νόημα της Επανάστασης του 1821"

Άρθρο του Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στο τεύχος Ιανουαρίου 2021 της Free Press εφημερίδας «Αποτύπωμα»

«Διαβάζοντας το νόημα της επανάστασης του 1821»

Κάθε φορά που η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την εθνική μας παλιγγενεσία, θυμάμαι τη φράση του Σαράντου Καργάκου, πως ο καλύτερος εορτασμός ενός μεγάλου γεγονότος, είναι η ακριβής γνώση του. Μέσα σε λίγες λέξεις ο σπουδαίος δάσκαλος και διανοητής, που με το λόγο και τη συνετή πολιτεία του παρήγαγε και δίδαξε ήθος, διανοητικό, δημόσιο, πολιτικό και δημοκρατικό, μας υπενθυμίζει πως τη φετινή χρονιά δεν μετρούμε απλώς τα διακόσια χρόνια που διανύσαμε ως χρονολογική απόσταση, αλλά καλούμαστε να «διαβάσουμε» το νόημα όσων συνέβησαν από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 και τη νέα αρχή του Ελληνισμού έως σήμερα.

Επί της ουσίας μας καλεί να βιώσουμε την επέτειο, αξιοποιώντας την ως κίνητρο περίσκεψης και συνειδητοποίησης του δικού μας χρέους! Όχι ως απλοί παρατηρητές, αλλά ως συνειδητοποιημένοι πολίτες. Να μην αρκεστούμε στην ιστοριογραφική ενθύμηση, μα να την αξιοποιήσουμε ως εφαλτήριο για το μέλλον. Να ακολουθήσουμε τον ιστορικό βηματισμό και μέσω της επιστροφής στην «αφετηρία» να κυοφορήσουμε το αύριο, αξιολογώντας και επαναπροσδιορίζοντας το παρόν ώστε να δημιουργήσουμε ιστορία.

Η ώρα της εθνεγερσίας δεν ήταν μια απλή χρονική στιγμή, μα το σημείο καμπής που ο Ελληνισμός αγωνίστηκε με ομοψυχία για τον κοινό στόχο, μετουσιώνοντας τον πόθο της ελευθερίας σε ελπίδα και προοπτική για το αύριο. Διότι, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ναι μεν το σύγχρονο ελληνικό κράτος δημιουργήθηκε μετά την Επανάσταση του 1821, ωστόσο το Έθνος προϋπήρχε.

Άρα, η γενέθλια σημασία της εθνικής παλιγγενεσίας μας υπαγορεύει να αντιμετωπίσουμε με ενότητα και υπευθυνότητα τις απαιτήσεις του σήμερα. Να πιστέψουμε και πάλι στον υγιή πατριωτισμό και στην οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας, απορρίπτοντας τον εθνομηδενισμό και την ηττοπάθεια. Να αντιταχθούμε σε ολοκληρωτικές αντιλήψεις και να καλλιεργήσουμε το σεβασμό στις ηθικές δυνάμεις στις οποίες ο Ελληνισμός οφείλει την επιβίωση και μεγαλουργία του. Μιλώ για το αγωνιστικό σθένος, την φιλοτιμία, την εθνική ενότητα, την πίστη στις ιστορικές μας παραδόσεις και τις άλλες αναγεννητικές ιδιότητες που σε κρίσιμες στιγμές αναβάπτισαν την εθνική μας ψυχή.

Το 1821 η ιστορία είχε το πρόσωπο του Θόδωρου Κολοκοτρώνη, του Γεώργιου Καραϊσκάκη, του Μάρκου Μπότσαρη, του Εμμανουήλ Παπά και των άλλων ηρώων της εποχής. Το 2021 η ιστορία μπορεί να αποκτήσει το πρόσωπο όλων εμάς που εμπνευστήκαμε τα επόμενα 200 χρόνια στεκόμενοι στο ύψος των περιστάσεων υπό το σοφό πρίσμα των διδαγμάτων του χθες και του σήμερα.