(Άρθρο): "Μοναδικό εγχείρημα για τα Βαλκάνια το Thess Intec"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Voria.gr", που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 30 Μαΐου 2020

«Μοναδικό εγχείρημα για τα Βαλκάνια το "Thess Intec"»

Η παραχώρηση του οικοπέδου των 760 στρεμμάτων που βρίσκεται πλησίον του αεροδρομίου "Μακεδονία", από το Υπουργείο Οικονομικών στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, αποτελεί το πιο καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "Thess Intec".

Το έργο περνά από τον σχεδιασμό στη φάση της δημιουργίας.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη η οποία καθιερώνει τη Θεσσαλονίκη ως "μήτρα" καινοτομίας, ανάπτυξης και εξωστρέφειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Παράλληλα, αποδεικνύει πως η πρόσφατη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους φορείς της πόλης στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) λειτούργησε ως καταλύτης, πιστοποιώντας ότι η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά στην κορυφή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος.

Ό,τι είπαμε, το κάνουμε πράξη! Και η συνέπεια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη καταδεικνύει το κύρος της, γεννώντας αίσθημα αισιοδοξίας και σιγουριάς στους συμπατριώτες μας που κουράστηκαν και έζησαν δύσκολες στιγμές τα χρόνια της κρίσης.

Η δέσμευσή μας ότι η Μακεδονία και η Θράκη "σπάνε" τα δεσμά της αδράνειας τηρείται στο ακέραιο, αφού από χθες το βράδυ βρίσκονται ενώπιον μιας ιστορικής πρόκλησης να μετεξελιχθούν σε διεθνή κόμβο έρευνας και τεχνολογίας.

Το τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς, που θα δημιουργηθεί στην Περαία του Δήμου Θερμαϊκού, αποτελεί ένα μοναδικό εγχείρημα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Σκοπός του είναι η συγκέντρωση κρίσιμης μάζας εταιρειών που βασίζονται στην τεχνολογία αιχμής και ως εκ τούτου η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του είναι ένα συλλογικό στοίχημα το οποίο πρέπει να κερδηθεί, διότι δεν αφορά μόνο τη Μακεδονία και τη Θράκη αλλά το σύνολο της χώρας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που στη χθεσινή ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής προέτρεψα τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την τροπολογία, καθώς το συγκεκριμένο έργο είναι υπεράνω κομμάτων.

Όπως είπα, "εγωισμοί και λογικές ατομικισμού δεν χωρούν στην παρούσα στιγμή και δεν εκπέμπουν δημιουργικότητα", θέλοντας να δώσω το στίγμα της επόμενης ημέρας.

Ο λόγος είναι απλός....

Η άμεση προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων που θα βασίζονται στην υψηλή τεχνολογία μπορούν να δώσουν νέο προσανατολισμό στην εθνική οικονομία. Και σε αυτήν την προσπάθεια είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Θεσσαλονίκη δηλώνει παρούσα και δεσμεύεται ότι θα είναι πρωταγωνίστρια.

Το δικαιούται συνολικά η Βόρεια Ελλάδα, έχοντας αποδείξει τον τελευταίο χρόνο ότι καθίσταται ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός, ο οποίος χάρη στη γεωστρατηγική του θέση και το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, έχει όλα τα εφόδια να εξελιχθεί σε χώρο υποδοχής εμβληματικών επενδύσεων.

Σε κάθε περίπτωση, το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς είναι η απάντηση στην αυξανόμενη ανάγκη για ένα αποτελεσματικό και δυναμικό οργανισμό, ο οποίος θα προωθεί την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.

Πλέον η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα επενδυτικό έργο εθνικής εμβέλειας, τα οφέλη του οποίου θα είναι πολλαπλάσια για την εθνική μας οικονομία. Όλοι οι Βορειοελλαδίτες οφείλουμε να αγκαλιάσουμε το εγχείρημα ώστε να το διευκολύνουμε να αποκτήσει σάρκα και οστά.