(Άρθρο): "Ο 'Αντώνης Τρίτσης' απελευθερώνει την Αυτοδιοίκηση"

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ.Θεόδωρου Καράογλου, που δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες "Ελεύθερος Τύπος", "Δημοκρατία", "Τύπος της Θεσσαλονίκης" και στις ιστοσελίδες "voria.gr", "thestival.gr", "vradini.gr", "thesstoday.gr", "grtimes.gr", "makthes.gr",την Κυριακή 12 Απριλίου 2020

«Ο "Αντώνης Τρίτσης" απελευθερώνει την Αυτοδιοίκηση»

Σε κρίσιμους καιρούς και εποχές γενικευμένης αβεβαιότητας, όπως αυτές που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, κάθε Κράτος που σέβεται την αποστολή του οφείλει να παρεμβαίνει άμεσα και δυναμικά, αναλαμβάνοντας πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες απαντούν στις αγωνίες της κοινής γνώμης και βοηθούν τις τοπικές αυτοδιοικήσεις να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μακροπρόθεσμες προκλήσεις που θα διαρκέσουν περισσότερο από την κρίση.

Το νέο πρόγραμμα ανάπτυξης και αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης "Αντώνης Τρίτσης", που παρουσίασε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και συνυπέγραψαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υπηρετεί την παραπάνω αρχή.

Πρόκειται για μια πολυδιάστατη θεσμική τομή η οποία ξημερώνει νέα εποχή στους ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού. Από τη μια πλευρά τους καθιερώνει ως πυλώνες κοινωνικής συνοχής. Από την άλλη διασφαλίζει τον έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα που οφείλουν να έχουν, αφού ο συνολικός προϋπολογισμός των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2023 εγγυάται ότι κάθε πόλη, κάθε χωριό και κάθε γωνιά της πατρίδας μας θα αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής, με νέες υποδομές και νέα έργα που θα δημιουργήσουν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Πλέον, με την αντικατάσταση του "Φιλόδημου", Δήμοι και Περιφέρειες έχουν στα χέρια τους ένα πανίσχυρο "εργαλείο" που τους βοηθά να ανταποκριθούν στον αναβαθμισμένο ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τα επόμενα χρόνια, παρά τις αδιαμφισβήτητες δυσκολίες που καταγράφονται λόγω της έξαρσης του ιού.

Αυτό ήταν άλλωστε το όραμα του χαρισματικού Αντώνη Τρίτση. Του ρηξικέλευθου πολιτικού που "φώτισε" με την ιδεοφόρα παρουσία του την πολιτική και αυτοδιοικητική σκηνή της χώρας, "χτίζοντας γέφυρες" και υπηρετώντας πάνω από όλα τον άνθρωπο.

Όπως ο πρώην Υπουργός και Δήμαρχος Αθηναίων υπήρξε πρωτοπόρος, έτσι και το ομώνυμο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών διακρίνεται για τις σύγχρονες αντιλήψεις που φέρει.

Οι καίριες παρεμβάσεις που περιλαμβάνει σε ζητήματα πολιτικής προστασίας, δράσεις αλληλεγγύης προς ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, πρωτοβουλίες ψηφιακής σύγκλισης, περιβαλλοντικές πολιτικές, θέματα παιδείας και τουρισμού, ευθυγραμμίζουν κράτος-αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών. Καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες του σήμερα και ωριμάζουν τις συνθήκες ώστε εντός 3,5 χρόνων οι πόλεις μας να γίνουν "έξυπνες", παρέχοντας ψηφιακές υπηρεσίες στους δημότες.

Κομβικής σημασίας για τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις είναι, επίσης, το γεγονός ότι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσονται και τα υπόλοιπα έργα που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχαν διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ένα τμήμα αυτών θα μεταφέρεται στα ΠΕΠ και στο ΕΣΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα θα ενταχθούν στο παρόν πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με δυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης, τηρώντας με αυτόν τον τρόπο την πάγια δέσμευση του κ. Θεοδωρικάκου ότι κανένα έργο δεν πρόκειται να χαθεί.

Εξίσου σημαντικό είναι πως το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα ακόμη και σε Δήμους που δεν διαθέτουν τεχνικές υπηρεσίες να υλοποιήσουν σειρά έργων, αξιοποιώντας πόρους που μέχρι σήμερα παρέμεναν αδιάθετοι.

Φτάσαμε, λοιπόν, στο σημείο, που οι Περιφέρειες και οι Δήμοι αποκτούν στην πράξη αυξημένες αρμοδιότητες. Απελευθερώνονται και αυτονομούνται, έχοντας τους απαραίτητους πόρους ώστε να χτίσουν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους δημότες τους. Παύουν να είναι εξαρτώνται από την κεντρική εξουσία και μετατρέπονται σε ισχυρούς "πύργους" άσκησης δημιουργικής πολιτικής, με όραμα και σχέδιο, που έχει στο επίκεντρο τον πολίτη.

Τα επόμενα 3,5 χρόνια θα πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα πνοής σε όλη τη χώρα. Έργα που θα αλλάξουν τη ζωή των συμπατριωτών μας, κάνοντάς την αισθητά πολύ καλύτερη. Η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Όλοι μαζί είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε την πατρίδα μας μπροστά.

Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε, γιατί η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι υπόθεση όλων μας!