(Άρθρο): "Βόμβα στα θεμέλια της χώρας το δημογραφικό"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα «Vimapress.gr» την Παρασκευή 08 Μαρτίου 2019

«Βόμβα στα θεμέλια της χώρας το δημογραφικό»

Η υπογεννητικότητα αποτελεί αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα. Είναι μια εν δυνάμει «βόμβα» στα θεμέλια της χώρας, η οποία -χωρίς ίχνος υπερβολής- υπονομεύει την ύπαρξη του έθνους μας και την κρατική μας υπόσταση. Άρα η επίλυση του δημογραφικού είναι επείγουσα ανάγκη!

Το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής πρέπει να λειτουργήσει ως ηχηρό σήμα κινδύνου, διότι επιβεβαιώνει πως ο πληθυσμός της χώρας γερνά με αυξανόμενους ρυθμούς και η οικογένεια με ένα παιδί τείνει να γίνει ο κανόνας.

Σε κάθε Ελληνίδα αναλογούν λιγότερα από 1,5 παιδιά, εξέλιξη που εξηγεί γιατί ο πληθυσμός της πατρίδας μας από 11,1 εκατομμύρια που ήταν το 2011 έχει μειωθεί στα 10 εκατομμύρια και το 2050 τείνει να περιοριστεί λίγο πάνω από τα επτά εκατομμύρια.
Μελετώντας τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει πως το δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά πρωτίστως ποιοτικό. Από τα 7,5 εκατομμύρια Έλληνες το 2050, η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι μεσήλικα και υπέργηρα άτομα, γεγονός που σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος θα αντιστοιχεί σε σχεδόν έναν συνταξιούχο. Αυτή η αναλογία θα έχει ως συνεπακόλουθα την καταβαράθρωση της χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Το γιατί είναι προφανές: Ένας διαρκώς μειούμενος αριθμός εργαζομένων θα πρέπει να καλύψει με τις εισφορές και τους φόρους του τις συντάξεις και τις παροχές υγείας ενός διαρκώς αυξανόμενου αριθμού ατόμων.

Δεδομένου, λοιπόν, ότι το μέλλον ή το σχεδιάζεις ή υφίστασαι τις συνέπειες της αδράνειάς σου, είναι προφανές ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.

Ο κυβερνητικός ισχυρισμός πως η αξιοποίηση προσφύγων και μεταναστών θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση του δημογραφικού δείκτη είναι τουλάχιστον αφελής, διότι θα οδηγήσει σε εθνική αλλοίωση. Η λύση μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από την παροχή κινήτρων στα νέα ζευγάρια ώστε ο δείκτης γονιμότητας στην Ελλάδα να φτάσει ξανά στο 2,1 παιδιά ανά οικογένεια, στατιστικό που εξασφαλίζει την αναπλήρωση των γενεών.

Έχοντας απόλυτη συνείδηση του προβλήματος, οι προτάσεις της ΝΔ για τη στήριξη των νέων γονιών βασίζονται σε έξι άξονες:
1) τη μείωση του κόστους απόκτησης παιδιού,
2) τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων και κυρίως των γυναικών,
3)την εφαρμογή θεσμικών μέτρων για τη γενικότερη προετοιμασία της κοινωνίας και της πολιτείας στις δημογραφικές εξελίξεις και την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων,
4) τη λήψη μέτρων για την προώθηση της ενεργού γήρανσης και της διαγενεακής αλληλεγγύης,
5) τη στήριξη των μεγάλων οικογενειών και τέλος
6) την αντιστροφή του brain drain, της φυγής δηλαδή των νέων μας στο εξωτερικό.  

Οι προτάσεις για καταβολή επιδόματος 2000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται στη χώρα από οικογένειες που πληρούν εισοδηματικά κριτήρια, η υπαγωγή των βρεφικών ειδών πρώτης ανάγκης στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ ή ακόμη το δικαίωμα οι νέες μητέρες να επιλέγουν εκείνες το χρόνο για την άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας, αποτελούν πλέγμα παρεμβάσεων που συμβάλλουν στην προσπάθεια η δημιουργία οικογένειας να πάψει να αντιμετωπίζεται με δισταγμό από τους νέους μας.

Με τον τρόπο αυτό δεν απαντούμε μόνο στο σημαντικότερο εθνικό πρόβλημα του σήμερα, αλλά εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή στις σχέσεις του κράτους με τις νέες Ελληνίδες και τους νέους Έλληνες. Άλλωστε, ανάπτυξη και πρόοδος δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τους νέους ανθρώπους και φυσικά την ενεργό συμμετοχή των συμπατριωτών μας που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία.