(Άρθρο): "Η ΔΕΘ ως εργοτάξιο επιχειρηματικότητας"

Άρθρο Θ. Καράογλου στο Free Press περιοδικό "Polis", που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 06 Σεπτεμβρίου 2017

«Η ΔΕΘ Ως εργοτάξιο επιχειρηματικότητας»

Η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία βρίσκεται φέτος αντιμέτωπη η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι να επιβεβαιώσει ότι διαθέτει τα εχέγγυα να λειτουργήσει ως ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά εργαλεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η κριτική που της ασκείται κάθε Σεπτέμβριο και η οποία συχνά μεταλλάσσεται σε απαξία, εστιάζεται κυρίως στο γεγονός ότι παρομοιάζεται περισσότερο με μια κομματική εκδρομή και δεν λειτουργεί ως ένας αποτελεσματικός μηχανισμός αφύπνισης των παραγωγικών δυνάμεων της Βόρειας Ελλάδας.

Οι προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση του εκθεσιακού μας φορέα από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι και σήμερα αναμφίβολα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεδομένου ότι έχει καταφέρει με μεγάλη επιτυχία να τον αποσυνδέσει από το αφήγημα της μαύρης μπύρας και του λουκάνικου. Ωστόσο το μοντέλο «πολιτική ΔΕΘ» χρειάζεται σίγουρα αλλαγές, κυρίως όσον αφορά στην εξωστρέφεια του θεσμού και κατ' επέκταση της πόλης.

Ανοίγει, λοιπόν, μπροστά μας μια μεγάλη ευκαιρία!

Κατά την προσωπική μου άποψη η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα πρέπει να διεξάγεται χωρίς την παρουσία πολιτικών προσώπων.

Οι εποχές που από το βήμα του «Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου» σερβίρονταν ακριβές προσδοκίες σε φθηνά σερβίτσια πρέπει να αποτελέσουν οριστικά παρελθόν και στη θέση της «πασαρέλας» Υπουργών και Βουλευτών να καθιερωθεί, σε ανεξάρτητο χρόνο, η διεξαγωγή στην πόλη μας ενός οικονομικού φόρουμ, τύπου Νταβός, υπό την ευθύνη φυσικά της ΔΕΘ, με τη συμμετοχή των εκάστοτε αρμόδιων Υπουργών και Βουλευτών της Αντιπολίτευσης που ασχολούνται με τα λεγόμενα παραγωγικά Υπουργεία.

Η ανοικτή αυτή συζήτηση για τα θέματα της Θεσσαλονίκης, αλλά και συνολικά της ελληνικής επικράτειας, θα επιτρέψει στις πολιτικές ηγεσίες να ακούσουν τις αγωνίες και τις θέσεις της κοινωνίας, χωρίς οι απόψεις της τελευταίας να καλυφθούν από τα χειροκροτήματα των «κλακαδόρων» που αρέσκονται κάθε Σεπτέμβριο να περνούν ένα «χαλαρό» Σαββατοκύριακο στην πόλη μας.

Ήρθε η ώρα, δηλαδή, όπως έχω γράψει κατά καιρούς, να αλλάξουμε το τρίπτυχο: «εξαγγελίες-διαδηλώσεις-αστυνομοκρατία», με το τρίπτυχο: «αλήθεια-ωριμότητα-ειλικρίνεια».

Αλήθεια γιατί πρέπει να επαναφέρουμε στο επίκεντρο της πολιτικής την ηθική προκειμένου να επανακτήσουμε την αξιοπιστία των συμπολιτών μας προς τους θεσμούς. Ωριμότητα διότι η κοινωνία οφείλει να κάνει βαθιά αυτοκριτική για τις επιλογές των τελευταίων χρόνων και ειλικρίνεια γιατί είναι η αρετή που οφείλει να αποτελεί τον πυρήνα της πολιτικής.

Ασφαλώς και δεν είναι εύκολο κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες δεκαετιών να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλην. Οφείλουμε, ωστόσο, να κάνουμε την αρχή.

Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε, ιδίως από τη στιγμή που λόγω θέσης, μεγέθους και αγοράς η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να γίνει «εργοτάξιο» επιχειρηματικότητας.

Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί!