Άρθρο : "Το μόνο που χρεοκόπησε, είναι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης"

Άρθρο : "Το μόνο που χρεοκόπησε, είναι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης"

Το μόνο που χρεοκόπησε, είναι η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης

Η κατάσταση στην Ελληνική οικονομία συνεχώς επιδεινώνεται.

            Μόλις πριν λίγες ημέρες η κυβέρνηση ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης και αμέσως μετά ψήφισε το μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο, απειλώντας τους Βουλευτές της και την Ελληνική κοινωνία, ότι μόνο έτσι αποφεύγουμε το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

            Λίγες μόνο ημέρες μετά, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, εισήγαγε και επίσημα στην δημόσια ζωή την κουβέντα περί χρεοκοπίας. Την ίδια στιγμή η υποτιθέμενη σίγουρη επέκταση της χρηματοδότησης της χώρας μας από το μηχανισμό στήριξης, βρίσκεται υπό αίρεση και υπό την προϋπόθεση να αναληφθούν νέα μέτρα.

            Συζητάμε συνεχώς αν έχουν αποτύχει τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αν δεν έχουν ληφθεί όλα όσα θα έπρεπε, αν ήταν σύμφωνα ή όχι με τις επιταγές του μνημονίου, αν χρειάζονται και νέα, και πλέον αν θα χρεοκοπήσουμε ή όχι.

            Η αλήθεια ωστόσο είναι σκληρή και εμπεριέχει απλές διαπιστώσεις: 

 • Καμιά σοβαρή περικοπή του σπάταλου κράτους δεν έγινε εδώ και 20 μήνες, παρά μόνο η  οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων που απλά επιδείνωσαν την ύφεση, η διακοπή της σύμβασης σε συμβασιούχους των 500 ευρώ που απλά οδηγήθηκαν τυφλά στην ανεργία και η ουσιαστική παύση του ΠΔΕ. Οι κρατικές δαπάνες παρά τις εξαγγελίες παραμένουν στο ύψος του 2009. Έτσι σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, οι επίσημες πληρωμές του κρατικού προϋπολογισμού το Α’ εξάμηνο του 2009 (πλην ΠΔΕ) ήταν 34.703 δις €, ενώ το 2011 ήταν 38.860 δις €, αυξημένες δηλαδή κατά 11%! Έγιναν όμως τεράστιες  περικοπές στο ΠΔΕ (μοχλό ανάπτυξης της χώρας) από τα 6.140 δις € το 2009 στα 2.131 δις € το 2011 και εμφανίζονται τεχνικά ελαφρώς μειωμένες οι δαπάνες. Το δε Δημόσιο Χρέος της χώρας, αναμένεται να φτάσει ακόμα και στο 172% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με εφιαλτικές, αλλά δυστυχώς βάσιμες  προβλέψεις. 
 • Καμία ενίσχυση, το αντίθετο μάλιστα, των φοροεισπρακτικών και των ελεγκτικών μηχανισμών δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Τα αιωρούμενα σχέδια περί κλεισίματος υπηρεσιών, μόνο αβεβαιότητα στους εργαζομένους και αποδιοργάνωση προκαλούν. Μόλις προχτές ανακοινώθηκε το κλείσιμο 3 τμημάτων του ΥΠΕΣ που δεν είχαν αντικείμενο. 
 • Τα έσοδα του κράτους στο πρώτο εξάμηνο του 2011, είναι χαμηλότερα από αυτά του 2009, παρά την αύξηση ως και 50% των συντελεστών του ΦΠΑ, των έμμεσων φόρων σε βενζίνη, καύσιμα και ποτά, την κατάργηση του αφορολόγητου, την περαίωση, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών , τα τεκμήρια και τις δεκάδες φορολογικές ρυθμίσεις! Τότε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την κυβέρνηση και ζητούσε εκλογές για να σώσει την οικονομία της χώρας. Δεν συγκρίνω καν τα έσοδα με τους φετινούς στόχους. Εξαρχής είχαμε προβλέψει, ότι είναι μόνο στη φαντασία της κυβέρνησης τα νούμερα του προϋπολογισμού. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο τον μήνα Ιούνιο (τουριστικό μήνα), τα έσοδα μειώθηκαν κατά 14,4% έναντι του αντίστοιχου περυσινού!
 • Η ύφεση πνίγει την οικονομία. Από τη στιγμή που πήρε τα πρώτα μέτρα η παρούσα κυβέρνηση, όλο μας υποσχόταν «ανάπτυξη από το επόμενο εξάμηνο». Ήμουν απολύτως βέβαιος, ότι με τέτοια φορολογική πολιτική αυτό αποκλείεται να γίνει. Πέρσι η ύφεση έφτασε το 4,4% και μάλιστα στο τελευταίο εξάμηνο ξεπέρασε το 6%. Σήμερα οι προβλέψεις των οργανισμών κάνουν λόγο για -4% και τη φετινή χρονιά. Πιθανόν το νούμερο να είναι ακόμα χειρότερο, καθώς οι νέοι φόροι που θα μπουν από το Σεπτέμβριο, δυστυχώς αναμένεται  να αποτελειώσουν την οικονομία.
 •  

  Η κυβέρνηση παραγνωρίζει την πραγματικότητα και προσπαθεί να γαντζωθεί στην εξουσία, αφενός με ψυχολογικούς εκβιασμούς, αφετέρου με έωλες υποσχέσεις για το μέλλον.  Χρόνος όμως για την Ελληνική Οικονομία και για τους Έλληνες πολίτες δεν υπάρχει. Τα πράγματα είναι απλά!

  Ή θα αλλάξει η Κυβέρνηση την πολιτική της άμεσα

  ή θα  αλλάξει Κυβέρνηση  ο Ελληνικός λαός!