(Άρθρο): "Πήγαν για μαλλί και... βγήκαν κουρεμένοι"

Άρθρο Θ.Καράογλου στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Vimapress.gr», που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

«Πήγαν για μαλλί και... βγήκαν κουρεμένοι»

«Μακροπρόθεσμα θα είμαστε όλοι νεκροί». Η φράση αποδίδεται στον διάσημο Βρετανό οικονομολόγο John Maynard Keynes και περιγράφει με απόλυτο τρόπο την παταγώδη αποτυχία της Κυβέρνησης στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης.

Αναλύοντας κανείς τα δεδομένα και μελετώντας τα «ψιλά γράμματα» του κειμένου συμπερασμάτων, καταλήγει εύκολα στο ότι η συμφωνία που έφεραν οι Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ένας οικονομικός και κοινωνικός βανδαλισμός.

Χάθηκε οριστικά η προοπτική ένταξης στον μηχανισμό ποσοτικής χαλάρωσης (το περίφημο QE), αποδέχθηκαν θηριώδη πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022 και από το 2023 μέχρι το 2060 πλεονάσματα 2% και πάνω, ενώ δέσμευσαν τη χώρα σε μακρά λιτότητα 43 χρόνων.

Έχοντας εμπεδώσει την αναλωσιμότητά τους, διαπραγματεύτηκαν για ακόμη μια φορά σαν ένα γκρινιάρικο παιδί που όταν δεν του κάνουν το χατίρι εκείνο πεισμώνει. Μόνο που τα πείσματα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι Έλληνες τα πληρώνουμε πολύ ακριβά...

Στους 28 μήνες διακυβέρνησης τους ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων που ψήφισαν αγγίζει τα 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκείνοι που θα έσκιζαν τα μνημόνια και θα διέγραφαν το χρέος, ψήφισαν περικοπή συντάξεων, μείωση αφορολόγητου ορίου, κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων για τα φτωχότερα νοικοκυριά και εξοντωτικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δίχως να έχουν εξασφαλίσει σαφείς δεσμεύσεις από τους πιστωτές μας για κανέναν από τους στόχους που είχαν θέσει.

Μας είπε για παράδειγμα ο Αλέξης Τσίπρας ότι «υπήρξε θετική εκτίμηση του ΔΝΤ σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους». Πέραν του ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια αναφορά στο σχέδιο συμπερασμάτων του Eurogroup, η Ελλάδα εξισώνεται με χώρες όπως το Σουδάν και η Σομαλία καθώς θα πρέπει να υποβάλλει αίτημα για «κατ' αρχήν έγκριση» ώστε να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς χρηματοδότηση στο Ελληνικό Πρόγραμμα, διαδικασία η οποία έχει χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε υπανάπτυκτες χώρες.

Μας είπε ακόμη ότι «αποφασίστηκε η δόση (που θα εισπράξουμε) να είναι μεγαλύτερη από τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου, αφού δίνει τη δυνατότητα για πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ». Πρόκειται για ακόμη ένα ψέμα, διότι όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, κ. Ρέγκλινγκ, για τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες θα διατεθούν 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τα συνολικά 8,5 δισ. ευρώ της δόσης. Τα υπόλοιπα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν τμηματικά, με τα μισά να διατίθενται για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και τα άλλα μισά για την αποκατάσταση των ταμειακών διαθεσίμων, δηλαδή για την επιστροφή στα Ασφαλιστικά Ταμεία μέρους των χρημάτων που «σκούπισε» η Κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες.

Πολύ απλά, για ακόμη μια φορά, για ακόμη ένα Eurogroup, η Κυβέρνηση πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη... Και όσο ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να υποστηρίζει ότι μας δείχνει την πόρτα της εξόδου από τα μνημόνια και την κρίση, τόσο εκτίθεται. Διότι πολύ απλά η... πόρτα που βρίσκεται στην άκρη του τούνελ είναι... περιστρεφόμενη και μας γυρίζει πάλι πίσω στο πρόβλημα.

Μακροπρόθεσμα, λοιπόν, το πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν βγαίνει. Είναι μια θηλιά στο λαιμό της χώρας και των πολιτών. Και αν στο Μέγαρο Μαξίμου υιοθετούν την εξίσου γνωστή ρήση του Keynes ότι: «Βραχυπρόθεσμα ακόμα και το να σκάβει κάποιος λάκκους και να τους ξαναγεμίζει, είναι καλό», είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση φροντίζει καθημερινά να σκάβει μόνη της τον δικό της λάκκο...