Άρθρο: "Η... καινοτομία της κρίσης"

Άρθρο του Θ. Καράογλου στο περιοδικό "KA-BUSINESS.GR" που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη 02 Μαρτίου 2017

«Η... καινοτομία της κρίσης»

Από την αρχή της κρίσης, σταθερά, υποστηρίζω ότι η βαθιά και παρατεταμένη οικονομική ύφεση βρήκε την ελληνική οικονομία ανέτοιμη να την αντιμετωπίσει. Ανεπτυγμένη σε ένα στρεβλό και ευάλωτο μοντέλο παραγωγής που βασίζεται στην κατανάλωση και με αδύναμη επιχειρηματικότητα, κατέρρευσε υπό το βάρος της απουσίας μιας ρεαλιστικής διεθνούς πρακτικής που επιβάλλει οι επιχειρήσεις να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας χώρας.

Κόντρα στη βάση αυτής της λογικής που ακολουθείται στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών, στην Ελλάδα η οικονομική δραστηριότητα ρυθμιζόταν σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, το οποίο με τη σειρά του έθρεφε και γιγάντωνε το καταστροφικό τρίπτυχο: γραφειοκρατία, πολυπλοκότητα, κακοδιαχείριση, αφήνοντας ανεκμετάλλευτες τις μεγάλες δυνατότητες που έχουμε ως λαός.
Άρα το πρώτο δίδαγμα της παρατεταμένης ύφεσης οφείλει να είναι η αναγκαιότητα δημιουργίας επιχειρηματικής κουλτούρας στην πατρίδα μας και η εδραίωση της παραδοχής ότι σκοπός των επιχειρήσεων είναι να παράγουν κέρδη, συμμετέχοντας επί ίσοις όροις στην παγκόσμια αγορά.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα έχει ανάγκη τις επιχειρήσεις και τις ιδιωτικές επενδύσεις. Χρειαζόμαστε επομένως την υπογραφή μιας νέας παραγωγικής συμφωνίας η οποία θα ισορροπεί μεταξύ ενός αποτελεσματικού κράτους και του ιδιωτικού τομέα, επανεκκινώντας την ελληνική οικονομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Χρειαζόμαστε επιχειρήσεις που επενδύουν και καινοτομούν, που δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και εξάγουν.

Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, για παράδειγμα, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, στον ενεργειακό τομέα, στα τρόφιμα, στη φαρμακευτική βιομηχανία και σε άλλους κλάδους στους οποίους έχουμε το περιβάλλον, τα εργαλεία, μα και το ισχυρό εθνικό αξιόλογο δυναμικό να δημιουργήσουμε προϊόντα υψηλότατης προστιθέμενης αξίας ενισχυμένου ελληνικού brand name.

Έστω και μέρος από αυτά να πράξουμε, δεν θα χρειαστούν στο μέλλον ούτε «κόφτες», ούτε άλλα υφεσιακά μέτρα.

Σκεφθείτε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΒ, κάθε χρόνο έχουμε 32 δισεκατομμύρια ευρώ αποσβέσεις του παγίου κεφαλαίου της χώρας και μόνο 18 δισεκατομμύρια ευρώ νέες επενδύσεις.

Άρα η... καινοτομία της κρίσης είναι ότι η εθνική μας οικονομία πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική και πιο παραγωγική. Όχι μόνο σε σχέση με τον εαυτό μας, αλλά κυρίως με τον διεθνή ανταγωνισμό.

Σε ό,τι μας αφορά, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε τονίσει επανειλημμένα πως στην Ελλάδα υπάρχει ένα τεράστιο, ανεκμετάλλευτο δυναμικό νέων ανθρώπων, που θέλουν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχειρηματικότητα.
Μόνο που σε αυτήν την προσπάθεια χρειάζονται τη στήριξη της Πολιτείας για μείωση της γραφειοκρατίας, χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ και κατάργηση αχρείαστων σταδίων στη διαδικασία έναρξης μιας επιχείρησης.

Η οριζόντια στήριξη της καινοτομίας και της νέας επιχειρηματικότητας αποτελεί δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας, διότι μονάχα μέσα από παρόμοιες δράσεις θα μπορέσει η Ελλάδα να βρει εκ νέου τον αναπτυξιακό της βηματισμό.

Σε τελική ανάλυση, την κρίση δεν θα την ξεπεράσουμε επαναλαμβάνοντας συνεχώς τις ίδιες λανθασμένες επιλογές!