Άρθρο: "Συμφωνία αλήθειας και με τους αγρότες"

Άρθρο Θ. Καράογλου στην ηλεκτρονική εφημερίδα "Vimapress.gr" που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

«"ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ" ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ»

Η 10η zootechnia που διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ άνοιξε τις πύλες της σε ένα περιβάλλον δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων.

Το ρεκόρ συμμετοχών που καταγράφηκε φέτος αποτυπώνει τη ζωντάνια του αγροτικού τομέα, ωστόσο οι αναμμένες μηχανές των τρακτέρ και τα μπλόκα των αγροτών μαρτυρούν πως η βαριά φορολογία που επιβάλλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφανίζει την πρωτογενή παραγωγή.

Ο συνδυασμός ακραίας φορολόγησης, υψηλών εισφορών και τεράστιου κόστους παραγωγής καθιστά μη βιώσιμο το επάγγελμα «αγρότης», σε μια εποχή που η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ανασύνταξη των παραγωγικών της δυνάμεων, ώστε τα επόμενα χρόνια να πετύχει υψηλότερη εσωτερική προστιθέμενη αξία.
Η γεωργία έχει δυναμικά συγκριτικά πλεονεκτήματα η αξιοποίηση των οποίων τέμνει τις παραγωγικές δυνάμεις που μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην αναδιάταξη του αναπτυξιακού προτύπου της ελληνικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε στον αγροτικό κόσμο της πατρίδας μας μια σειρά υπεύθυνων και ειλικρινών προτάσεων, μέσω των οποίων φιλοδοξεί να καταστήσει την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη ως βασικό πυλώνα εξόδου από την κρίση.

Η ενθάρρυνση της σύστασης ομάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, η αποτελεσματική χρήση των εγκεκριμένων διαρθρωτικών πόρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 ύψους 5,9 δισ. ευρώ, η διασφάλιση εγγυητικών κεφαλαίων, δανειοδότησης και επαρκούς χρηματοδότησης του αγροτικού τομέα, η προώθηση της δυνατότητας επιπρόσθετης κάλυψης των ζημιών των γεωργών, η επιτάχυνση και ολοκλήρωση της διαδικασίας καθορισμού χρήσεων γης ανά περιοχή, η υποστήριξη της σύνδεσης της αγροτικής παραγωγής με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, η δημιουργία εθνικού αγροτικού επιμελητηρίου και η καθιέρωση εντός τακτικού-δομημένου διαλόγου της Κυβέρνησης με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις παραγωγών κατά προϊόν, αποτελούν ορισμένες από τις βασικές δεσμεύσεις της «Συμφωνίας Αλήθειας» που έχουμε καταθέσει στον αγροτικό κόσμο.

Προσθέτοντας σε αυτές και μια σειρά διορθωτικών παρεμβάσεων που έχουμε επεξεργαστεί αναφορικά με τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως είναι π.χ. η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% γα τα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές, η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, η μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δυο χρόνων και η μείωση του φορολογικού συντελεστή στα αγροτικά επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός διετίας, δίνουμε στον πρωτογενή τομέα την απαιτούμενη ώθηση να γίνει ανταγωνιστικός και ποιοτικός, προσφέροντας σε όσους ασχολούνται μαζί του ένα αξιοπρεπές εισόδημα που με τη σειρά του εξασφαλίζει ένα σεβαστό επίπεδο ζωής.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις δεν εξαντλούν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την αγροτική πολιτική, αλλά αποτελούν μέρος ενός συνεχούς διαλόγου που θέτει την αγροτική οικονομία στο επίκεντρο της προσοχής.

Πάγια αρχή μας, ως κόμμα που έχουμε ιστορικούς δεσμούς με τους ανθρώπους του αγροτικού τομέα, είναι οι πολίτες να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους στα φορολογικά βάρη. Για αυτό και πρωτοστατούμε στην αξιοποίηση του πρωτογενή τομέα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ήρθε η ώρα να τραβήξουμε διαχωριστική γραμμή με το χθες και να κοιτάξουμε μπροστά, με ανταγωνιστικές καλλιέργειες, όραμα, διάθεση και σκληρή δουλειά για την αναγκαία αλλαγή νοοτροπίας.

Μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.