«ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΞΑΝΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΑΣ» (Άρθρο στην εφημερίδα "Τύπος Θεσσαλονίκης" - 8/9/2013)

«ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΞΑΝΑ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΜΑΣ» (Άρθρο στην εφημερίδα "Τύπος Θεσσαλονίκης" - 8/9/2013)

Η Μακεδονία και η Θράκη είναι ένας τόπος με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές και με μια αναξιοποίητη δυναμική, ο οποίος ωστόσο διαθέτει τα εχέγγυα να πρωταγωνιστήσει στην επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

 Το ΥΜΑΘ, ως το μοναδικό περιφερειακό Υπουργείο της πατρίδας μας, προσπαθεί να αναδείξει αυτές τις προοπτικές και να καταστήσει τη Μακεδονία και τη Θράκη στρατηγείο προσέλκυσης επενδυτών, βοηθώντας τη Βόρεια Ελλάδα να ξαναβρεί το δρόμο της και να κάνει τα κατάλληλα αναπτυξιακά βήματα που θα της επιτρέψουν από τη μια πλευρά να αφυπνίσει και να επανενεργοποιήσει τις εγχώριες επιχειρηματικές της δυνάμεις και από την άλλη να προσελκύσει το διεθνές επενδυτικό κεφάλαιο.

 Εργαζόμενοι μεθοδικά προς την κατεύθυνση αυτή, στους 14 μήνες που μεσολάβησαν από την επανασύσταση του ΥΜΑΘ, καταφέραμε να πετύχουμε μια σειρά από μικρά… θαύματα, με αποτέλεσμα σήμερα το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης να έχει περισσότερες αποκλειστικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες από ποτέ.

 Αξιολογούμε πάνω από 130 επενδυτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του  Υπουργείου για το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης, ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

 Από αυτές έχουν ήδη εγκριθεί οι 83, ενώ ήδη έχουμε δώσει τέσσερις επιταγές προκαταβολής επιχορήγησης, ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ, με την τελευταία να παραδίδεται στις 30 Αυγούστου.

  Επίσης επανεκκινήσαμε την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουμε ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον που θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη διεθνώς αναγνωρισμένο κόμβο καινοτομίας, ενώ πετύχαμε την ενοποίηση των ΔΕΘ και Helexpo σε μια νέα εταιρεία, ενισχύοντας τον Εθνικό Εκθεσιακό μας φορέα και επαναφέροντας στο προσκήνιο τον διεθνή και εμπορικό του χαρακτήρα.

 Χάρη σε αυτήν την  «στροφή» και την επίλυση χρόνιων δυσλειτουργιών, η 78η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης κάνει σήμερα ένα δυναμικό και ελπιδοφόρο ξεκίνημα, έχοντας ήδη αυξήσει κατά 40% το εμβαδόν των εκθεσιακών χώρων συγκριτικά με πέρυσι, αυξάνοντας σημαντικά την παρουσία ιδιωτικών επιχειρήσεων και διεθνών συμμετοχών και αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να διαθέτει σφυγμό.

 Εξάλλου η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης παραμένει το βαρόμετρο της πολιτικό-οικονομικής κατάστασης της πατρίδας μας και ο ετήσιος  οικονομικός σταθμός που σκιαγραφεί την πραγματική κατάσταση στην αγορά, αλλά και στο επενδυτικό περιβάλλον.

 Δίνοντας, λοιπόν, μέσω της ΔΕΘ έμφαση στην ανάδειξη και ανάπτυξη των εξαγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, στέλνουμε ένα ηχηρό διττό μήνυμα στην αγορά των Βαλκανικών χωρών και στο σύνολο της Ευρώπης.

 Αφενός κάνουμε πιο ελκυστικό τον ελληνικό χώρο σε Έλληνες και ξένους επενδυτές και αφετέρου  αποδεικνύουμε την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας,  τέσσερις μόλις μήνες πριν το σημαντικό γεγονός της ανάληψης από τη χώρα μας της προεδρίας της Ε.Ε.

 Και δεν αρκούμαστε μόνο σε αυτά.

 Με σταθερότητα, συνέπεια, συνετή διαχείριση και προγραμματισμό,  συμμετέχουμε σε αναπτυξιακές δράσεις, συντονίζουμε τους παραγωγικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς στην περιοχή ευθύνης μας, υλοποιούμε αναπτυξιακές προτάσεις μέσα από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG, ενισχύουμε καθημερινά τη φωνή των παραγωγικών φορέων της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ υποβάλλουμε σειρά προτάσεων για τη διαμόρφωση αναπτυξιακής στρατηγικής για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020.

 Όλα αυτά με κάνουν να αισιοδοξώ ότι το αύριο θα είναι πολύ καλύτερο από το σήμερα.

 Με τη Μακεδονία και τη Θράκη σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι το 2013 θα είναι έτος καμπή για την ελληνική οικονομία.

 

Και είμαστε ακόμη στην αρχή…

 

   

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης