«ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ» (Άρθρο στην εφημερίδα "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ" - 8/9/2013)

«ΑΛΛΑΖΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ» (Άρθρο στην εφημερίδα "ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ" - 8/9/2013)

Ο Ρόμπερτ Κένεντι συνήθιζε να λέει πως «η πρόοδος είναι ωραία λέξη, αλλά αυτό που την δημιουργεί είναι η αλλαγή και η αλλαγή έχει πολλούς εχθρούς».

 «Εχθρούς» ή αντιπάλους, που στην περίπτωση της πατρίδας μας όρθωναν αποφασιστικά για περίπου τρεις δεκαετίες το ανάστημά τους σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια που επιχειρούνταν, υπερασπιζόμενοι με πείσμα τα προνόμια των λίγων εις βάρος των πολλών και καθιερώνοντας ένα οικονομικό μοντέλο που εκ του αποτελέσματος κρίθηκε αποτυχημένο και το οποίο στηρίχθηκε στην επιχειρηματικότητα της ανάγκης και όχι της ευκαιρίας.

  Μοιραία, αυτή η λάθος «συνταγή» είχε ως αποτέλεσμα η Βόρεια Ελλάδα να γεμίσει με «κουφάρια» εργοστασίων, χιλιάδες θέσεις εργασίας να χαθούν και η περιφέρεια να ερημώσει, καθιστώντας περισσότερο από ποτέ επιτακτική την ανάγκη να αλλάξουμε αναπτυξιακή κουλτούρα.

 Με την επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης στις 21 Ιουνίου 2012, μαζί με τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, θέσαμε από κοινού έναν εθνικό στόχο.

 Να δώσουμε και πάλι ζωή στη Βόρεια Ελλάδα. 

 Να δούμε αυτήν την ευλογημένη γη να κρατά τους νέους στον τόπο τους, να προσφέρει ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον, να αποτελεί σημείο αναφοράς του success story της οικονομίας μας και να πρωταγωνιστεί στην εθνική προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, διαψεύδοντας παράλληλα όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι η Μακεδονία και η Θράκη είναι μια «χαμένη υπόθεση».

 Απαραίτητη προϋπόθεση αυτής της… στροφής, υπήρξε η αλλαγή του τρόπου σκέψης που διακατείχε το σύνολο της Βόρειας Ελλάδας.

 Έχοντας ως δεδομένο, λοιπόν, ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα αποτελούν «φυτώρια» ανάπτυξης και θύλακα παραγωγής νέων ιδεών, επιχειρούμε μέσω συγκροτημένων πολιτικών να καταστήσουμε τη Μακεδονία και τη Θράκη ένα δυναμικό γεωπολιτικό και οικονομικό κέντρο στη Ν.Α. Ευρώπη.

 Ένα κέντρο, που θα διακρίνεται από μια σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών, όπως είναι για παράδειγμα η ανταγωνιστική περιφερειακή οικονομία, ο εξωστρεφής προσανατολισμός και η εσωτερική οικονομική, κοινωνική και διοικητική συνοχή.

 Το πρώτο σημαντικό βήμα το πετύχαμε με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της πρώην Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης στη Διεύθυνση Οικονομίας και Τουριστικής Ανάπτυξης του Υπουργείου μας.

 Η ολοκλήρωση του αναπτυξιακού νόμου για τις μεγάλες επενδύσεις, είχε ως αποτέλεσμα όλο το 2012 και μέχρι σήμερα, να έχουν κατατεθεί συνολικά στην υπηρεσία μας περισσότερα από 130 επενδυτικά σχέδια, ύψους άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

 Ένα δεύτερο, επίσης καθοριστικό βήμα για την ανάδειξη των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της Βόρειας Ελλάδας, είναι το νομοσχέδιο για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.

 Φιλοδοξία μας είναι η Ζ.Κ.Θ. να αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο επιστημονικής, τεχνολογικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και της χώρας μας γενικότερα, ως μέρος του μεγάλου εγχειρήματος που σχεδιάζουμε για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας.

 Μιας Βόρειας Ελλάδας η οποία, μέρα με την ημέρα, ξεπερνά παρελκυστικά εμπόδια και συντηρητικές νοοτροπίες του χθες, αποδεικνύοντας πρωτίστως στον εαυτό της ότι μπορεί να φανεί συνεπής στο ραντεβού της με το μέλλον.

 

 

Θεόδωρος Γ. Καράογλου

Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης