«Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» (Άρθρο στην εφημερίδα "Παρασκήνιο" - 7/9/2013)

«Η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» (Άρθρο στην εφημερίδα "Παρασκήνιο" - 7/9/2013)

Σήμερα η 78η ΔΕΘ ανοίγει τις πύλες της στο κοινό, σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση και την αντεπίθεση της ελληνικής οικονομίας, η οποία αρχίζει από τη Θεσσαλονίκη.

Βιώνοντας μια περίοδο κατά την οποία η ελληνική επιχειρηματικότητα καλείται να κερδίσει το στοίχημα της εξωστρέφειας, αισιοδοξώ πως η 78η Δ.Ε.Θ. θα ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις των καιρών, αποτελώντας εφαλτήριο για μια νέα αναπτυξιακή πορεία όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά συνολικά της πατρίδας μας.

Υπό τη σκέπη του ενιαίου πλέον εθνικού εκθεσιακού φορέα, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης διαθέτει ειδικό βάρος και αρετές, τις οποίες καθήκον και υποχρέωση της Πολιτείας είναι αφενός να τις μεγεθύνει και αφετέρου να τις διαχειριστεί κατάλληλα, ώστε ο θεσμός να ανταποκριθεί πλήρως στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην παγκόσμια οικονομία.

 Άλλωστε η θωράκιση της Βόρειας Ελλάδας αποτελούσε κεντρική προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με την επανασύσταση του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης να σηματοδοτεί τη φερεγγυότητα των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Η ισχυροποίηση της Δ.Ε.Θ, του εκθεσιακού φορέα που τιμά τη Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί άλλη μια απτή απόδειξη του υψηλού ενδιαφέροντος της Πολιτείας για την ευαίσθητη αυτή περιοχή της πατρίδας μας. 

Υπό αυτήν την οπτική, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης σαφώς δεν πρέπει και δεν μπορεί να λειτουργεί αποκομμένη από τις εξελίξεις στο διεθνή περίγυρο, αλλά οφείλει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών, να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει εφαλτήριο «αντεπίθεσης» του Βορειοελλαδικού επιχειρείν και της ελληνικής οικονομίας εν γένει.

Προπάντων όμως, οφείλει να αποκαταστήσει τη σχέση της με την πόλη και να ξαναγίνει… μόδα για τους Θεσσαλονικείς και τους Βορειοελλαδίτες, αλλά και σημείο αναφοράς σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, διαφημίζοντας την ελληνική επιχειρηματικότητα από τα Βαλκάνια μέχρι την Κίνα.

Σε κάθε περίπτωση η 78η Δ.Ε.Θ. μπορεί να ξαναγίνει «σημαία» της Θεσσαλονίκης και να λειτουργήσει ως… απάντηση στη μιζέρια και την εσωστρέφεια.

Και φέτος κάνουμε την αρχή.

Η αύξηση κατά 40% των εκθεσιακών χώρων, οι 1000 άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες και η ιδιαίτερα αυξημένη παρουσία ξένων συμμετοχών από κάθε άκρη της γης, με προεξάρχουσα εκείνη της Google Development Groups, αποτελούν τα εχέγγυα για μια επιτυχημένη διοργάνωση, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε στις επόμενες διοργανώσεις.

Το μόνο που χρειάζεται να πράξουμε είναι η συστράτευση όλων των φορέων της Β. Ελλάδας, ώστε να βγούμε από το τέλμα και να δώσουμε προτεραιότητα στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, επενδύοντας τόσο στην ανταγωνιστικότητα όσο και στην καινοτομία των επιχειρήσεων. 

Πράγματι, η κρίση μπορεί να αναδείξει ευκαιρίες, οι οποίες προκύπτουν από την ανάγκη αλλαγής πλεύσης σε ένα πιο παραγωγικό μοντέλο.

Και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μπορεί να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη νέα εθνική προσπάθεια.

Αρκεί να μην αποτελεί επίκεντρο αρνητικών σχολίων και αφετηρία ταραχών που αμαυρώνουν και πληγώνουν τη διεθνή μας αξιοπιστία.

 

 Θεόδωρος Καράογλου

Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης