Άρθρο:Επιτέλους κυβερνήστε κ. Τσίπρα (01.04.2015)

Άρθρο:Επιτέλους κυβερνήστε κ. Τσίπρα (01.04.2015) Κύριο

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Capital.gr» (01.04.2015)

 «Επιτέλους κυβερνήστε κ. Τσίπρα» 

Παρακολουθώντας κανείς τον Αλέξη Τσίπρα στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, όπου επρόκειτο να ενημερώσει το Σώμα για την πορεία της διαπραγμάτευσης, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να αντιπολιτεύεται την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Για περίπου πέντε ώρες κυριάρχησε η αντιμνημονιακή υστερία, αναδείχθηκε σε όλες τις εκφάνσεις η φανερή και αφανής ετερόκλητη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με την εθνικιστική και την άκρα δεξιά, ενώ δεν έγινε καμία ενημέρωση για το σημείο στο οποίο βρίσκεται η διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» και το «Brussels Group».

Τα μόνα που ακούστηκαν ήταν συνθήματα, υπερβολές και κραυγές και μια αναμενόμενη ρητορική μεταστροφή, ιδίως μετά την επίσκεψή του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο και την ένταξη του στο κλαμπ των «Μερκελιστών», από το «για όλα φταίει η Γερμανία», στο «για όλα φταίει η Νέα Δημοκρατία».
Δυστυχώς ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων. Επένδυσε πολιτικά στην πρακτική της διχόνοιας (με την αμέριστη συμπαράσταση και της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου) και συνέχισε να επιδίδεται στο ίδιο μονότονο παιχνίδι εντυπώσεων.
Και λέω «δυστυχώς» γιατί τούτες τις ώρες που οι σταγόνες ρευστότητας λιγοστεύουν επικίνδυνα, η Κυβέρνηση αντί να αναζητά διεξόδους ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις διάφορες συνιστώσες της, στη δημιουργική ασάφεια του κ. Βαρουφάκη, τη δημαγωγία του Παναγιώτη Λαφαζάνη και την επικίνδυνη πολιτικά ακινησία των τελευταίων δυο μηνών.
Μόνο που την αποδεδειγμένη αδυναμία του Πρωθυπουργού να κυβερνήσει, η Ελλάδα την πληρώνει πολύ ακριβά.
Το ομολογούν οι αριθμοί. Από τον περασμένο Ιανουάριο το τραπεζικό μας σύστημα μετρά πληγές λόγω της απόσυρσης 30 δισ. ευρώ και πλέον καταθέσεων, τα κόκκινα δάνεια αυξήθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, ο ρυθμός ανάπτυξης βαίνει και πάλι αρνητικός, το πρωτογενές πλεόνασμα εξανεμίστηκε, η ανεργία τραβά ξανά την... ανηφόρα, η κατανάλωση μειώνεται δραματικά και το ελληνικό δημόσιο μόλις μετά βίας ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού προκειμένου να βρεθούν χρήματα.
Και όσο έννοιες όπως η υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα και η προσέλκυση επενδυτών θα συνεχίσουν να είναι άγνωστες για τους Κυβερνώντες, τόσο θα «βυθιζόμαστε» στην ύφεση.

Ήδη 200 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη έκλεισαν το δίμηνο Ιανουάριος-Φεβρουάριος, το 44% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι δεν έχει χρήματα να πληρώσει τους μισθούς υπαλλήλων, ενώ πληθαίνουν οι προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες το πρώτο εξάμηνο του 2015 αναμένεται να κλείσουν επιπλέον 8.500 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Τελικά η «γη της επαγγελίας» που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στον Ελληνικό λαό δεν υπάρχει.
Αντίθετα ό,τι πετύχαμε με κόπους και θυσίες τα τελευταία 2,5 χρόνια καταφέραμε να τα χάσουμε.
Τώρα καλούμαστε σε νέες θυσίες, προκειμένου (στην καλύτερη των περιπτώσεων) να μπορέσουμε σε 1-2 χρόνια από σήμερα να επιστρέψουμε και πάλι στο σημείο που ήμασταν όταν προκηρύχθηκαν οι πρόσφατες εθνικές εκλογές.
Και αυτό υπό την αίρεση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αντιληφθεί την κρισιμότητα των στιγμών και θα αποφασίσει επιτέλους να κυβερνήσει με ρεαλισμό.