Άρθρο: «Τα λόγια τα μεγάλα» (28.02.2015)

Άρθρο: «Τα λόγια τα μεγάλα» (28.02.2015) Κύριο

Άρθρο του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»

Άρθρο: «Τα λόγια τα μεγάλα»

Παιχνίδι της τύχης, ειρωνεία, πείτε το όπως θέλετε!
Όταν μετά τον συμβιβασμό της νέας Κυβέρνησης με τους πιστωτές μας και την αποστολή του περίφημου e-mail Βαρουφάκη στους «θεσμούς» άνοιξα το ραδιόφωνο, ο πρώτος στίχος που άκουσα ήταν «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», που έγραψε ο Νίκος Γκάτσος και έντυσε με μουσική ο Σταύρος Ξαρχάκος για το τραγούδι «Μάνα μου Ελλάς».
Είναι εκείνο το τραγούδι που ακούγεται στην ταινία «Ρεμπέτικο» και περιγράφει τη μοίρα της Ελλάδας, το συλλογικό πεπρωμένο, τις προσδοκίες ενός ολόκληρου λαού, μα και τις απογοητεύσεις μιας κοινωνίας η οποία, όπως αναφέρεται και στην κριτική της ταινίας, «διατηρεί ως ιδιοσυστατικό χαρακτηριστικό της την ελπίδα και την αυταπάτη».
Ιδίως η τελευταία στροφή: «Και στις αρένες του κόσμου μάνα μου Ελλάς, το ίδιο ψέμα πάντα κουβαλάς», νομίζω ότι περιγράφει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο τα όσα ζούμε τον τελευταίο μήνα στην πατρίδα μας όπου όλα, δήθεν τριγύρω αλλάζουνε χάρη στην «Αριστερά της ελπίδας», μα όλα τα ίδια μένουν.
Και πώς να μην μένουν ίδια και απαράλλακτα, από τη στιγμή που οι προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ξεχάστηκαν μονομιάς με το που έσβησαν τα φώτα στην αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης.
Ούτε το μνημόνιο καταργήθηκε με ένα νόμο και ένα άρθρο, ούτε η ελπίδα έγινε αντιληπτή από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, η οποία ακόμη περιμένει τις καλύτερες ημέρες που της υποσχέθηκαν.
Αντίθετα συνειδητοποιεί καθημερινά ότι η μόνη έγνοια της Κυβέρνησης είναι πως θα διαχειριστεί επικοινωνιακά την αναμενόμενη απογοήτευση που γιγαντώνεται στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας της «βίαιης ωρίμανσής τους» ως κόμμα.
Βλέπετε, δεν είναι λίγο πράγμα η Αριστερή πλατφόρμα και οι λοιποί «σύντροφοι», οι οποίοι μέχρι πρότινος ύψωναν τα λάβαρα της επανάστασης, να ακούνε τον Αλέξη Τσίπρα να διαβεβαιώνει τους Κινέζους ότι οι επενδύσεις τους είναι καλοδεχούμενες ή τον Γιάνη Βαρουφάκη να καθησυχάζει τους ευρωπαίους εταίρους ότι οι συμφωνίες θα τηρηθούν στο ακέραιο, οι ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσουν κανονικά και να καταθέτει νέα λίστα μέτρων βάζοντας στο χρονοντούλαπο των προεκλογικών δεσμεύσεων το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Ποιος ξέρει, ίσως το επαναφέρουν στη λήξη αυτής της Κοινοβουλευτικής θητείας, όταν και θα κληθούν να απολογηθούν στον ελληνικό λαό για το πως καταπολέμησαν την λιτότητα...