(Άρθρο): "Να κάνουμε την Ελλάδα χώρα εισαγωγής φοιτητών"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Thermisnews.gr", που δημοσιεύτηκε στις 08 Μαρτίου 2024

"Να κάνουμε την Ελλάδα χώρα εισαγωγής φοιτητών"

Δεδομένο πρώτο: Σήμερα, περισσότερα από 40.000 Ελληνόπουλα σπουδάζουν στο εξωτερικό, εκ των οποίων 18.000 στην Κύπρο, περίπου 9.500 στη Μεγάλη Βρετανία και άλλα 4.200 στη Βουλγαρία. Δεδομένο δεύτερο: Η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά τα παιδιά δεν επιθυμεί να επιστρέψει πίσω, αφού με το τέλος των σπουδών χτίζει ζωή και καριέρα εκτός συνόρων. Γιατί, λοιπόν, να μην τα επαναπατρίσουμε; Γιατί να μην ανακουφίσουμε τις οικογένειες τους από τα σημαντικά έξοδα; Γιατί από χώρα εξαγωγής φοιτητών η Ελλάδα να μην γίνει χώρα εισαγωγής φοιτητών;
Τα παραπάνω ερωτήματα είναι εύλογα και τα συναντούμε συχνά πυκνά στον δημόσιο διάλογο, αφού πρόκειται για ένα ζήτημα που μας αφορά όλους. Κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση η μεταρρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, η οποία κατά την άποψή μου είναι εμβληματική και επιβεβλημένη.
Εμβληματική, γιατί γίνεται απολύτως κατανοητό ότι απελευθερώνει την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην πατρίδα μας από ιδεοληψίες δεκαετιών και αγκυλώσεις του παρελθόντος. Επιβεβλημένη, γιατί κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές φεύγουν από την Ελλάδα για να σπουδάσουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Και αρκετοί εξ' αυτών δεν επιστρέφουν ποτέ πίσω, γεγονός που αποτελεί μια πραγματικότητα η οποία δεν επιδέχεται διάψευσης.
Και για να είμαι απόλυτα κατανοητός, διευκρινίζω ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση δεν έχει κανένα ταξικό πρόσημο. Αυτές είναι φθηνές δικαιολογίες που σκαρφίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να δικαιολογήσουν την αδικαιολόγητη στάση τους. Πηγαίνοντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, θα έλεγα ότι η συμπεριφορά τους έχει έντονα υποκριτικά στοιχεία, διότι είναι υποκρισία να παριστάνουν τους τιμητές των δημόσιων πανεπιστημίων εκείνες και εκείνοι που έχουν αποφοιτήσει από ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια ή στέλνουν τα παιδιά τους σε αυτά, αλλά και εκείνες και εκείνοι που ενώ στην Ελλάδα τάσσονται κατά των μη κρατικών ΑΕΙ, διδάσκουν σε ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Κύπρο και το εξωτερικό.
Όσον αφορά τις ανησυχίες για τα κριτήρια λειτουργίας τους, η δημιουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην πατρίδα μας θα προχωρήσει μέσα από αυστηρές οικονομικές και εκπαιδευτικές προδιαγραφές. Οι δικλείδες ασφαλείας είναι σαφείς, ξεκάθαρες και περιγράφονται ρητά: Κάθε παράρτημα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον τρεις σχολές, με ένα τουλάχιστον πρόγραμμα πρώτου κύκλου σπουδών ή καθεμία. Επίσης, οφείλει να έχει προβλεπόμενο διδακτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, όπως επίσης άρτιες εγκαταστάσεις με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Θα αξιολογούνται από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και φυσικά δεν θα δέχεται φοιτητές από το... παράθυρο, αλλά μονάχα αυτούς που δικαιούνται να φοιτήσουν.
Το ίδιος σαφής και ξεκάθαρή είναι και η θέση της Νέας Δημοκρατίας γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, η οποία επί 50 χρόνια υλοποιεί συνειδητά εθνικές πολιτικές που σηκώνουν την πατρίδα μας ψηλότερα. Και το πράττει δίχως να φορά κομματικές παρωπίδες.