(Άρθρο): "Σπόροι για να φυτρώσουν... λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Voria.gr", που δημοσιεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2024

"Σπόροι για να φυτρώσουν... λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν"

Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και γνωρίζω τι σημαίνει να καλλιεργείς τη γη για να εξασφαλίσεις τα προς το ζην. Να ζυμώνεσαι με το χώμα, να σπέρνεις, να αγωνιάς αν θα βρέξει, αν θα ρίξει χαλάζι, αν θα έχει ξηρασία, αν σε πλήξει η ακαρπία, ώστε να δεις τον κόπο σου να αποδίδει καρπούς κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ως εκ τούτου ξέρω από πρώτο χέρι τα προβλήματά τους και κατανοώ τις αγωνίες τους.
Ωστόσο, όπως έχω διαμηνύσει σε φίλους αγρότες με τους οποίους συνομίλησα, τα ζητήματα δεν λύνονται με κινητοποιήσεις που έχουν χαρακτήρα εθιμικού δικαίου. Ο διάλογος πάντα γεφυρώνει τις αποστάσεις, όμως για να είναι αποδοτικός πρέπει να γίνεται με ανοιχτούς δρόμους, διότι σπόροι για να "φυτρώσουν" λεφτόδεντρα που θα καλύψουν τα "θέλω" όλων των κοινωνικών ομάδων δεν υπάρχουν.
Επί 4,5 χρόνια η Κυβέρνηση βρίσκεται με πράξεις στο πλευρό των αγροτών στηρίζοντας τους με διαρκείς παρεμβάσεις. Ήδη, από το 2019 απαντάμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και απτές πολιτικές. Μειώσαμε το ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%, μειώσαμε το ΦΠΑ για αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών από το 13% στο 6%, καταργήσαμε το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ, καταργήσαμε το νόμο Κατρούγκαλου που συνέδεε την ασφαλιστική εισφορά με το εισόδημα, επιστρέψαμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ενισχύσαμε τη ρευστότητα του ΕΛΓΑ με 400 εκ. ευρώ και καταβάλαμε αποζημιώσεις άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ την περίοδο 2020-2023.
Ακόμη, χορηγήσαμε εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Συμμετείχαμε στη διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, πετυχαίνοντας για τη χώρα μας ποσό ύψους 19,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, που είναι το ίδιο ακριβώς ποσό με την προηγούμενη ΚΑΠ, όταν χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο υπέστησαν μείωση από 10 έως 15%, ενώ πολεμήσαμε τις παράνομες ελληνοποιήσεις.
Και συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγροτικό τομέα με νέες παρεμβάσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός. Όμως όλοι πρέπει να κατανοήσουν ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας δεν είναι απεριόριστες. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων και πλευρές της προσαρμογής στην πράσινη μετάβαση με πιο ήπιο τρόπο μέσω τροποποιήσεων της ΚΑΠ. Όπως, είμαστε εδώ να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να κάνουμε την ΚΑΠ καλύτερη σε ζητήματα που έχουν να κάνουν και με το πώς οι Ευρωπαίοι αγρότες, και κατά συνέπεια οι Έλληνες αγρότες, θα αντιμετωπίσουν την έκθεση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Είμαι σίγουρος, λοιπόν, ότι σύντομα θα βρεθεί η βέλτιστη λύση, γιατί η σχέση της ΝΔ με τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα είναι βαθιά.
Κλείνοντας, θέλω να στείλω το μήνυμα ότι κάθε κινητοποίηση πρέπει να είναι λογική και να μην επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο.