(Άρθρο): «Κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά επιβεβλημένη η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Politic.gr», που δημοσιεύτηκε στις 14 Νοεμβρίου 2023.

«Κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά επιβεβλημένη η πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής»

Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι υπόθεση κοινωνικής δικαιοσύνης και ισορροπίας. Μιλώντας με αριθμούς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, εκτίμησε ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 20,9% του ΑΕΠ, ενώ υπολόγισε ότι τα λεγόμενα "μαύρα εισοδήματα" ανέρχονται σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάθε δευτερόλεπτο η χώρα μας χάνει 100 ευρώ από τη μη απόδοση ΦΠΑ, που αν αθροιστεί σε ετήσια βάση ξεπερνά κατά πολύ τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία, την αγορά και την κοινωνία.

Αναλογιστείτε ότι ενώ η πατρίδα μας έχει κάνει βήματα προόδου στην πάταξη της φοροδιαφυγής, εν τούτοις συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πρώτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αποφυγή καταβολής ΦΠΑ. Μια θέση διόλου τιμητική, που σίγουρα μας προβληματίζει και ταυτόχρονα μας δίνει κίνητρο να εντείνουμε τις προσπάθειες πάταξης ενός φαινομένου που σίγουρα δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά σε εθνικό επίπεδο "πριονίζει" κάθε προσπάθεια άσκησης κοινωνικής πολιτικής.

Παρέθεσα τα παραπάνω στοιχεία, γιατί πιστεύω ακράδαντα πως η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής δεν έχει δεξιό, αριστερό ή κεντρώο πρόσημο. Όπως δεν έχει ούτε φιλελεύθερα, ούτε σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά.

Είναι ζήτημα ηθικής τάξης! Για κάθε ΦΠΑ που δεν πληρώνεται, τίθεται εν αμφιβόλω μια παροχή υπέρ του πολίτη. Για παράδειγμα, όταν κρύβουμε από τα ταμεία του "κακού" Κράτους 24 ευρώ για κάθε πληρωμή 100 ευρώ που κάνουμε, προφανώς δεν κερδίζουμε κάτι στον οικογενειακό ή επιχειρηματικό μας λογαριασμό. Απεναντίας, στερούμε από την Πολιτεία σημαντικούς πόρους, οι οποίοι αθροιστικά είναι πολύτιμοι στην προσπάθεια που καταβάλλει να βρίσκεται αδιάκοπα δίπλα στη μεσαία τάξη και στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σταθερά προσηλωμένη στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που προϋποθέτει ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός, αντιμετωπίζει αποφασιστικά χρόνιες παθογένειες και ενισχύει την κοινωνική συνοχή μέσω της αποτελεσματικότητας της κρατικής κοινωνικής δράσης. Στο πλαίσιο αυτό, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής δραστηριότητας, είτε προέρχεται από φυσικά πρόσωπα είτε από δραστηριότητα πολυεθνικών επιχειρήσεων, αποτελεί άμεση προτεραιότητά μας.

Σε τελική ανάλυση δεν υπάρχει υγιής και παραγωγική οικονομία όταν ανθίζει η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή. Δεν νοείται κάποιοι να πληρώνουν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους και κάποιοι να μην τις πληρώνουν. Εμείς ζητούμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Και το κάνουμε όντας αποφασισμένοι να απαντήσουμε στις παραλείψεις του παρελθόντος και να χαράξουμε μια ήρεμη και ασφαλή πορεία στο μέλλον.

Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής θα κερδηθεί! Γιατί είναι κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά επιβεβλημένη και πολιτικά απαραίτητη.