(Αποτύπωμα): «Η Ελλάδα παύει να είναι η συγκεντρωτικότερη χώρα της Ευρώπης»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατιάς, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Αποτύπωμα», που δημοσιεύτηκε την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

«Η Ελλάδα παύει να είναι η συγκεντρωτικότερη χώρα της Ευρώπης»

Πιστεύω ότι η πολιτική πρέπει να δίνει ζωή και δύναμη σε ιδέες που διαμορφώνουν το αύριο και να τους επιτρέπει να απλώνονται στο χώρο και το χρόνο. Επίσης, θεωρώ αυτονόητο ότι κάθε ορθή νομοθετική πρωτοβουλία πρέπει να είναι «ζωντανή» και «αληθινή» στον καιρό της. Να πατάει γερά στην ψυχή του συνόλου και να προχωράει μαζί του στο καλύτερο αύριο. Όχι να αντιστέκεται στην ιστορική πορεία... Διότι, στους καιρούς που ζούμε, η πολιτική που συνειδητοποιεί την ανάγκη της ουσιαστικής αλλαγής στο πεδίο των πράξεων, είναι μια αληθινή πολιτική.
Το νομοσχέδιο με τίτλο «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στο δημόσιο τομέα», του υπουργείου Εσωτερικών, που είχα την τιμή να είμαι εισηγητής, υπηρετεί την αρχή που μόλις σας περιέγραψα. Πρόκειται για μια δυναμική θεσμική παρέμβαση που χαρακτηρίζεται από οριζόντια και εγκάρσια διάσταση, η οποία αντιπροσωπεύει ένα στέρεο πολιτικό πλέγμα οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας τυπικός νομικός μηχανισμός που σχετίζεται αποκλειστικά και μόνο με τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων. Κάθε άλλο θα έλεγα...
Εξυπηρετεί τους βασικούς πολιτικούς στόχους της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα συνολικά του κρατικού μηχανισμού, συμβάλλοντας στον εξορθολογισμό του και φυσικά στη βελτιστοποίηση του συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων του δημοσίου τομέα. Με λίγα λόγια θέτουμε τις βάσεις ώστε να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.
Σε κάθε περίπτωση η «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση» αποτελεί μια ριζική μεταρρύθμιση που κάνει πράξη την αποκέντρωση. Όλες και όλοι έχουμε στηλιτεύσει την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων σε πολλά επίπεδα. Πολλές φορές δεν γνωρίζουμε ποια αρμοδιότητα έχει ένας Δήμος, μια Περιφέρεια, ένα Υπουργείο και ένας αποκεντρωμένος οργανισμός. Σε αυτό το αλαλούμ βάζουμε τέλος, ξεδιαλύνοντας ποιος κάνει τι!
Το πράττουμε με αίσθημα ευθύνης προς τους συμπατριώτες μας, ώστε να υπάρξει και ευθύνη και λογοδοσία του καθενός έναντι της αρμοδιότητας του. Κάθε δημόσιος λειτουργός πρέπει να γνωρίζει επακριβώς τα καθήκοντά του και να τα επιτελεί στο ακέραιο. Ασάφειες και άγνοια δεν νοούνται σε μια οργανωμένη και υπεύθυνη Πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνεται ένας ευρύς μηχανισμός συντονισμού στον οποίο συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς που φέρουν ευθύνη για την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος και προχωρούμε στην κατανομή, ανακατανομή και μεταφορά αρμοδιοτήτων με σαφήνεια, αρχές, κριτήρια και διαδικασίες ανεξάρτητες του επιπέδου διακυβέρνησης.
Πρόκειται, λοιπόν, για μια τεράστια θεσμική παρέμβαση η οποία απουσίαζε από την πατρίδα μας για δεκαετίες. Κάπως έτσι αλλάζουμε το πρότυπο διοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους, με απώτερο σκοπό τη δόμηση ενός μηχανισμού συντονισμού και διαλειτουργικότητας των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων, με άξονα τη χρηστή και αποτελεσματική διοίκηση προς όφελος κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Γιατί, η Ελλάδα του 2023 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα που παραλάβαμε το 2019. Πλέον διαθέτουμε όραμα, καθαρή ματιά και πάνω από όλα προοπτική να αξιοποιήσουμε το σύνολο των δυνατοτήτων μας. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να πάει χαμένη! Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η Ελλάδα παύει να είναι η συγκεντρωτικότερη χώρα της Ευρώπης.