(Άρθρο): «Η εξωτερική πολιτική σφυρηλατεί την εθνική αξιοπρέπεια»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Ethnos.gr», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022.

«Η εξωτερική πολιτική σφυρηλατεί την εθνική αξιοπρέπεια»

Η πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσα στο Λαγκαδά, με θέμα «εξωτερική πολιτική και εθνική αξιοπρέπεια», ήταν από εκείνες που χάρηκα περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες. Η μαζική και δυναμική ανταπόκριση του κόσμου, σε συνδυασμό με τον ουσιαστικό διάλογο που ακολούθησε μετά τις τοποθετήσεις του Βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Τάσου Χατζηβασιλείου, του Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνου Φίλη και του Αντιστρατήγου ε.α. Ηλία Λεοντάρη, πιστοποίησε το αμέριστο ενδιαφέρον των συμπατριωτών μας για τα θέματα που άπτονται της επιρροής που ασκεί η πατρίδα μας στο περιφερειακό και ευρύτερο διεθνές σύστημα.

Η πεποίθηση που υπάρχει διάχυτη στην ατμόσφαιρα είναι πως η Ελλάδα βγαίνει από το περιθώριο και αποκηρύσσει την εθνική κακομοιριά της περιόδου 2015-2019. Και αυτό, διότι επί 3,5 χρόνια αποδεικνύουμε με συγκεκριμένες πολιτικές στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι κόμβος σταθερότητας στη Ν.Α. Ευρώπη. Παράλληλα, διακρινόμαστε για πρώτη φορά για τον ευέλικτο τρόπο με τον οποίο ασκούμε υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, γεγονός το οποίος ενισχύεται διαρκώς λόγω της σχέσης ειλικρίνειας που έχει η πολιτική ηγεσία με την κοινωνία.
Οι συμπατριώτες μας γνωρίζουν ότι τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι αδιαπραγμάτευτα γιατί απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο που είναι με το μέρος μας. Επιπλέον, δεδομένου ότι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνει η Τουρκία είναι η ισχύς, η πατρίδα μας διαθέτει τη δύναμη να εγγυηθεί την ασφάλεια του ελληνικού λαού. Στο πλαίσιο αυτό εργαζόμαστε καθημερινά για την ειρήνη όπως αποδεικνύει η συνεπής πολιτική στάση μας.

Οι απειλές της Τουρκίας δεν μας αγγίζουν, ούτε μας φοβίζουν. Πολιτικά και διπλωματικά συνεχίζουμε να κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την πειστική αποτροπή όποιου αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία. Αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» που έχουμε χαράξει, η οποία μας επιτρέπει να προχωρούμε με το βλέμμα ψηλά. Γιατί η άσκηση σωστής εξωτερικής πολιτικής σφυρηλατεί την εθνική αξιοπρέπεια μιας χώρας. Το επιβεβαιώνουν η ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων με την αγορά Rafale, φρεγατών Belharra, κορβετών και υπερσύγχρονων drones, η υπογραφή αμυντικών συμφωνιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τη Γαλλία, ο υποδειγματικός χειρισμός της κρίσης στον Έβρο και την Ανατολική Μεσόγειο με τις παράνομες έρευνες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Όρουτς Ρέιτς, η επέκταση του ήδη απροσπέλαστου τείχους του Έβρου, καθώς και η μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 80%.
Έχουμε, λοιπόν, σωρευμένο διπλωματικό κεφάλαιο το οποίο μας επιτρέπει να μιλούμε και να διεκδικούμε με μεγαλύτερη άνεση στα διεθνή φόρα, διότι αφενός ως Κυβέρνηση λύσαμε προβλήματα δεκαετιών και αφετέρου γιατί σήμερα αποτελούμε μέρος της λύσης των προβλημάτων που ταλανίζουν την ευαίσθητη γεωπολιτική περιοχή μας. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα προχωρά με καθαρό ορίζοντα, διατρανώνοντας ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν υπόκεινται σε τούρκικα... παζάρια. Εφαρμόζουμε πατριωτική, νηφάλια και αποφασιστική πολιτική η οποία υπερασπίζεται με σθένος τα εθνικά μας συμφέροντα.