(Άρθρο): «Στο δημογραφικό ζήτημα αποτυπώνονται όλες οι προκλήσεις της σύγχρονης Ελλάδας»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Oraiokastro24.gr», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022.

«Στο δημογραφικό ζήτημα αποτυπώνονται όλες οι προκλήσεις της σύγχρονης Ελλάδας»

Δίχως ίχνος υπερβολής στο δημογραφικό πρόβλημα αποτυπώνονται όλες οι προκλήσεις της σύγχρονης Ελλάδας. Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο εισβάλλει ορμητικά στο δημόσιο διάλογο ως εθνική προτεραιότητα αφού μας αφορά όλους και ως εκ τούτου η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι κοινή.
Δυστυχώς, η τελευταία απογραφή επιβεβαίωσε το μέγεθος του ζητήματος καθώς σε ορίζοντα μισού αιώνα ο ελληνικός πληθυσμός κινδυνεύει να αποδεκατιστεί, μιας για πρώτη φορά μεταπολεμικά οι θάνατοι είναι συστηματικά περισσότεροι από τις γεννήσεις.
Η Ελλάδα «γερνάει» και ταυτόχρονα «μικραίνει» πληθυσμιακά κατά 3,5% την τελευταία δεκαετία, αφού ενώ για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός μιας χώρας ο μέσος αριθμός γεννήσεων πρέπει να κυμαίνεται περίπου στο 2,1 παιδιά ανά οικογένεια, στην Ελλάδα ο αντίστοιχος δεν ξεπερνά το 1,4 παιδιά ανά οικογένεια.
Άρα, βρισκόμαστε στο σημείο «μηδέν» καθώς δεν είναι μακριά η στιγμή που οι Έλληνες θα μειωθούμε έως 1,4 εκατομμύρια το 2035 και έως 2,5 εκατομμύρια το 2050, σε μια καθόλα αρνητική εξέλιξη που σημαίνει ότι σε 28 χρόνια οι Έλληνες δεν θα ξεπερνούμε τα 8,3 εκατομμύρια από 10,7 εκατομμύρια που είμαστε σήμερα.
Πολύ ορθά ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε σε δημόσιες τοποθετήσεις του ότι απέναντι στις δυσμενείς διαπιστώσεις υπάρχει μόνο ο δρόμος της θετικής και πολυμέτωπης αντιμετώπισης του φαινομένου από την Πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση υλοποιεί συγκεκριμένες και στοχευμένες πολιτικές οι οποίες έχουν στο επίκεντρο τη στήριξη των νέων γονέων, την εφαρμογή θεσμικών μέτρων για τη γενικότερη προετοιμασία της κοινωνίας και του κράτους στις δημογραφικές εξελίξεις, τη λήψη μέτρων για τη διαχείριση της ενεργού γήρανσης και την προώθηση της διαγενεακής αλληλεγγύης, καθώς επίσης και την αντιστροφή του φαινομένου του brain drain που τόσο ταλάνισε την πατρίδα μας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης.
Επειδή, όμως, το δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά πρωτίστως ποιοτικό, ας λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και κάτι ακόμα. Το 2050 από τα περίπου 8 εκατομμύρια Έλληνες, η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι μεσήλικες και υπέργηρα άτομα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος θα αντιστοιχεί σχεδόν σε έναν συνταξιούχο. Πρόκειται για μια αναλογία η οποία δίχως καμία αμφιβολία υπονομεύει τη δυνατότητα της πατρίδας μας να παράγει ατομικό και δημόσιο πλούτο.
Άρα, καλούμαστε να εγκαινιάσουμε, όπως ήδη πράττουμε την τελευταία τριετία, μια νέα εποχή στις σχέσεις του Κράτους με κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Άλλωστε, ανάπτυξη και πρόοδος δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τους νέους ανθρώπους.