(Άρθρο): «Το δημογραφικό ως εν δυνάμει βόμβα στα θεμέλια της χώρας»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ηλεκτρονική εφημερίδα «30imeres.gr», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 03 Αυγούστου 2022.

«Το δημογραφικό ως εν δυνάμει βόμβα στα θεμέλια της χώρας»

Τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης για το δημογραφικό επιβεβαίωσε πως η υπογεννητικότητα αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο εθνικό μας πρόβλημα. Είναι μια εν δυνάμει «βόμβα» στα θεμέλια της χώρας, το χρονόμετρο της οποίας κινείται γρήγορα, η οποία υπονομεύει τόσο την ύπαρξη του Έθνους μας, όσο και την κρατική μας υπόσταση.
Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά καθώς καταγράφουν μείωση του πληθυσμού κατά 3,5% την τελευταία δεκαετία. Η Ελλάδα «γερνάει» και αυτό είναι -δυστυχώς- ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός... Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με στοιχεία, για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός μιας χώρας ο μέσος αριθμός γεννήσεων πρέπει να κυμαίνεται περίπου στο 2,1 παιδιά ανά οικογένεια, όταν στη χώρα μας αυτός δεν ξεπερνά το 1,4 παιδιά.
Κατ' επέκταση η μείωση του πληθυσμού, η κατάρρευσή των γεννήσεων, η αύξηση των θανάτων και η εκτόξευση της δημογραφικής γήρανσης μας φέρνουν ενώπιον ενός υπαρξιακού ζητήματος η διαχείριση του οποίου απαιτεί τη συστράτευση όλων των κοινωνικών δυνάμεων της χώρας.
Γιατί, σε διαφορετική περίπτωση, η μείωση του πληθυσμού μας μπορεί να φτάσει έως και 1,4 εκατομμύρια πολίτες το 2035 και έως 2,5 εκατομμύρια το 2050, αρνητική εξέλιξη που συνεπάγεται ότι σε 28 χρόνια από σήμερα οι Έλληνες δεν θα ξεπερνούμε τα 8,3 εκατομμύρια από τα 10,7 που είμαστε σήμερα.
Ασφαλώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση της δημογραφικής πορείας μιας κοινωνίας. Ωστόσο, στο δημογραφικό ζήτημα αποτυπώνονται όλες οι προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου, καθώς εισβάλλει ορμητικά ως εθνική προτεραιότητα στον δημόσιο διάλογο. Από τη στιγμή, λοιπόν, που είναι κοινό πρόβλημα και μας αφορά όλους, κοινή πρέπει να είναι και η αντιμετώπισή του.
Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέναντι στις δυσμενείς διαπιστώσεις υπάρχει μόνο ο δρόμος της θετικής και πολυμέτωπης αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιούμε συγκεκριμένες πολιτικές που στο επίκεντρο έχουν τη στήριξη των νέων γονέων, την εφαρμογή θεσμικών μέτρων για τη γενικότερη προετοιμασία της κοινωνίας και του κράτους στις δημογραφικές εξελίξεις, τη λήψη μέτρων για τη διαχείριση της ενεργού γήρανσης και την προώθηση της διαγενεακής αλληλεγγύης και τέλος την αντιστροφή του φαινομένου του brain drain.
Επειδή, όμως, το δημογραφικό πρόβλημα δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά πρωτίστως ποιοτικό, αναλογιστείτε και κάτι ακόμα. Το 2050 από τα περίπου 8 εκατομμύρια Έλληνες, η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι μεσήλικες και υπέργηρα άτομα, γεγονός που σημαίνει ότι ένας εργαζόμενος θα αντιστοιχεί σχεδόν σε έναν συνταξιούχο. Πρόκειται για μια αναλογία που υπονομεύει τη δυνατότητα της πατρίδας μας να παράγει ατομικό και δημόσιο πλούτο.
Άρα, οφείλουμε να εγκαινιάσουμε, όπως ήδη πράττουμε, μια νέα εποχή στις σχέσεις του Κράτους με κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα. Άλλωστε, ανάπτυξη και πρόοδος δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τους νέους ανθρώπους και φυσικά την ενεργό συμμετοχή των συμπατριωτών μας που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία.