(Άρθρο): «Κοινωνία και Πολιτεία έχουν μηδενική ανοχή σε περιστατικά παρενόχλησης και βίας»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Grtimes.gr», που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022.

«Κοινωνία και Πολιτεία έχουν μηδενική ανοχή σε περιστατικά παρενόχλησης και βίας»

Την πρωτοβουλία που «τρέχει» το πολιτικό μου γραφείο για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων με θέμα: «Ενδοοικογενειακή βία και οι πολιτικές ισότητας των φύλων» τη χαίρομαι περισσότερο από κάθε άλλη που έχω σχεδιάσει και υλοποιήσει. Και είναι χιλιάδες, πιστέψτε με...
Αυτό γιατί πρόκειται για μια διαδραστική εκδήλωση η οποία, τόσο στη Σίνδο όσο και στο Πανόραμα, προσέφερε ανταλλαγή απόψεων και εμπλούτισε το διάλογο για θέματα που άπτονται της ενδοοικογενειακής βίας και της ισότητας των φύλων.
Παίρνοντας το λόγο στην αντίστοιχη εκδήλωση της Σίνδου, είχα επισημάνει ότι το ζήτημα της βίας κατά των γυναικών είναι παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τόνισα, μάλιστα, ότι η γυναίκα είναι συνώνυμο του θάρρους, της δημιουργίας, της ευαισθησίας, της επιμονής και της γενναιότητας. Σε εκείνη του Πανοράματος είπα ότι η γυναίκα είναι δύναμη! Γιατί στη σύγχρονη εποχή των αντιφάσεων αυτό που ορίζει τη σύγχρονη γυναίκα δεν είναι το «τι» μπορεί να πετύχει, αλλά το «πως» μπορεί να μεγαλουργήσει, να εξελιχθεί και να προοδεύσει. Δικαιωματικά, θα πρόσθετα, καθώς η γυναίκα είναι ο κύκλος της ζωής.
Και στα δυο καλέσματα που απηύθυνα δεν συζητήσαμε μόνο για το πώς θα «σπάσουμε» στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα στην κοινωνία, επηρεάζοντας τάσεις και συμπεριφορές. Μιλήσαμε για το πώς θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να γίνει καθολική αναγκαιότητα η αποτελεσματική αντιμετώπιση και κατ' επέκταση η ολοκληρωτική εξάλειψη του φαινομένου της έμφυλης βίας. Μόνο τότε η κοινωνία μας θα είναι πραγματικά δίκαιη και πραγματικά υγιής.
Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι υπάρχουν 53 χώρες στον κόσμο στις οποίες δεν υπάρχει νόμος κατά του βιασμού; Γνωρίζετε ότι υπάρχουν 49 χώρες στον κόσμο στις οποίες δεν υπάρχει νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία;
Αντίθετα, στην πατρίδα μας, κοινωνία και Πολιτεία έχουν πλέον μηδενική ανοχή σε περιστατικά παρενόχλησης και βίας! Είναι σημαντικό ότι η πολιτική ισότητας των φύλων γίνεται δημόσια διακριτή όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Χάρη στην πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, λοιπόν, για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά εθνικό σχέδιο για την ισότητα των ανδρών και των γυναικών. Καταρτίζουμε, χρηματοδοτούμε και υλοποιούμε οριζόντιες παρεμβάσεις με στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια και στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.
Εκείνο, όμως, στο οποίο επιμένω να δίνω έμφαση είναι η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά. Το 2020 το υψηλότερο μερίδιο γυναικών μελών εθνικού κοινοβουλίου καταγράφηκε στη Σουηδία με ποσοστό 50%. Ακολουθούν η Φινλανδία με 46%, το Βέλγιο με 43% και η Ισπανία με 42%. Στην πατρίδα μας, στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, έχουν εκλεγεί μόνο 66 γυναίκες σε σύνολο 300 Βουλευτών.
Ως εκ τούτου έχω να προσθέσω ότι η ουσιαστική δημοκρατία και η δικαιότερη εκπροσώπηση μιας κοινωνίας επιτυγχάνεται με την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Η συμμετοχή αυτή αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ενσωμάτωση των αξιών και των εμπειριών που περικλείει ο ρόλος της γυναίκας στον προσδιορισμό των πολιτικών προτεραιοτήτων. Σε τελική ανάλυση, μόνο με αυτόν τον τρόπο οι πολιτικές γίνονται πιο αντιπροσωπευτικές, αποτελεσματικές και ωφέλιμες για την κοινωνία.