(Άρθρο): «Η Ελλάδα δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να συμπεριφερθεί ως... επιτήδειος ουδέτερος»

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Political», που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022.

«Η Ελλάδα δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να συμπεριφερθεί ως... επιτήδειος ουδέτερος»

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ανέδειξε μια σειρά γεωπολιτικών και οικονομικών ανισορροπιών, οι οποίες σε διάστημα περίπου 80 ημερών άλλαξαν τα πάντα όσον αφορά στον τρόπο ζωής μας. Από τα χρόνια της ειρήνης και της συνεννόησης περάσαμε και βιώνουμε μια περίοδο γενικευμένης αναταραχής.
Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι πως σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία, είναι αναγκαίο να ανοίξουμε τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα. Οι τεκτονικές αλλαγές στο γεωστρατηγικό πεδίο, που φέρνει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, «γεννούν» μια νέα πραγματικότητα στην οποία οφείλουμε να προσαρμοστούμε τάχιστα.
Κατά γενική παραδοχή η Ελλάδα απαντά στις προκλήσεις του σήμερα με δυναμισμό, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα, ούσα συνεπής στη δέσμευσή της να παραμείνει στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Στο πλαίσιο αυτό οικοδομεί ισχυρές συμμαχίες ώστε να εξελιχθεί σε πρωταγωνίστρια δύναμη στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, αλλά και στον καινούργιο κόσμο που αναδύεται. Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο και επανεπιβεβαιώνει το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην «ευαίσθητη» περιοχή μας.
Κατά την προσωπική μου άποψη η Ελλάδα δεν μπορούσε να δεχθεί παθητικά μια αδιαμφισβήτητη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ από την πλευρά της Ρωσίας. Δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να συμπεριφερθεί ως... επιτήδειος ουδέτερος σε εμφανείς καταστάσεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Διότι, σε διαφορετική περίπτωση, η απουσία ισχυρής και «καθαρής» αντίδρασης είναι βέβαιο πως θα ενίσχυε τάσεις αναθεωρητισμού και στη δική μας γεωγραφική «γειτονιά».
Στο πλαίσιο αυτό, το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον του σήμερα, σε συνδυασμό με την εγκατάλειψη παλαιών βεβαιοτήτων, επιβάλλει την περαιτέρω ενίσχυση των εθνικών μηχανισμών στρατηγικής σχεδιασμού. Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Η Ελλάδα πιστεύει και υπηρετεί αυτήν την αρχή. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη αποδεικνύει πως δεν αρέσκεται μόνο να είναι θιασώτρια της δημοκρατίας και της ειρήνης, αλλά αγωνίζεται για αυτές.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι συμφωνούμε ότι οι ημέρες που ζούμε είναι οι πιο σημαντικές από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Και αυτό γιατί τα γεγονότα στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την παγκόσμια ακρίβεια, αλλάζουν τα πάντα.
Εκείνο που αξίζει να κρατήσουμε είναι πως σε αυτό το διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον η Ελλάδα ψηλώνει, δυναμώνει, κερδίζει το σεβασμό της υφηλίου.
Όσο και αν ενοχλεί αυτό τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή που ξημερώνει, καθώς κρατά τα ενεργειακά «κλειδιά» της Ν.Α. Ευρώπης.