Χαιρετισμός στην έναρξη του Thessaloniki Summit 2020

χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στο Thessaloniki Summit 2020, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 05 Νοεμβρίου 2020

Αξιότιμε Πρόεδρε του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, αγαπητέ φίλε Αθανάσιε Σαββάκη,
Υψηλοί προσκεκλημένοι
κυρίες και κύριοι,

συμμετέχω με μεγάλη χαρά και φέτος στις εργασίες του 5ου Thessaloniki Summit, ενός επιτυχημένου θεσμού που καθιερώνεται στη Βόρεια Ελλάδα ως βήμα γόνιμου διαλόγου για τα καίρια:
-οικονομικά,
-πολιτικά
-και κοινωνικά ζητήματα της Ν.Α. Ευρώπης.

Μακάρι οι συνθήκες να ήταν διαφορετικές και να συζητούσαμε δια ζώσης για τις σημαντικές προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Βόρεια Ελλάδα, καθώς και για τον αντίκτυπο που προκαλούν:
-η πανδημία
-και η ένταση που πυροδοτεί συνεχώς η Τουρκία
στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ξεκινώντας, θέλω να επισημάνω ότι οι αντιξοότητες που δοκιμάζουν τις αντοχές της πατρίδας μας είναι εξωγενείς.

Και με βάση αυτήν την παραδοχή όλοι μας οφείλουμε να τηρήσουμε το μέτρο ευθύνης, έχοντας ως γνώμονα ότι η δημόσια υγεία είναι πάνω από το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος.

Η επόμενη ημέρα πρέπει να μας βρει έτοιμους να ανατάξουμε την οικονομία και όχι διαιρεμένους:
-σε "κορωνομάχους"
-και "κορωνο-αρνητές".
Άλλωστε, το πρώτο κύμα της πανδημίας μας δίδαξε τη σημασία της αλληλεγγύης, αλλά και την επικινδυνότητα του διχασμού.

Οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι δυσάρεστες για όλους:
-Για την οικονομία,
-την ανθρώπινη ζωή,
-την εργασία,
-την επιχειρηματικότητα,
-τα νοικοκυριά,
όμως ως Κυβέρνηση:
-κάναμε,
-κάνουμε
-και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την προστασία της υγείας των πολιτών.

Περίπου έξι μήνες μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας υπάρχει πολύτιμη εμπειρία όσον αφορά στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Είμαστε πολύ καλύτερα από χώρες όπως:
-η Γαλλία,
-η Αγγλία,
-η Ιταλία,
-η Γερμανία,
-το Βέλγιο
-ή η Ολλανδία
που καθημερινά αντιμετωπίζουν τουλάχιστον 10.000 κρούσματα κορωνοϊού.

Ωστόσο δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, διότι η τάση που αναπτύσσεται στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες είναι ραγδαία αυξητική και το Σύστημα Υγείας δέχεται έντονες πιέσεις.

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, το ποσοστό κάλυψης των κλινών εντατικής θεραπείας COVID-19 ήταν 100% στη Δυτική Μακεδονία και ξεπερνούσε το 60% στη Θεσσαλονίκη και την Αττική.

Και όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, "έχουμε μπροστά μας τον Νοέμβριο, έναν δύσκολο Δεκέμβριο και ίσως έναν ακόμα πιο δύσκολο Ιανουάριο, που κουβαλάει όμως μαζί του την ελπίδα του εμβολίου".

Πλέον ουδείς μπορεί να αμφιβάλλει για το βάρος και την ένταση του φαινομένου, κάτι που επιβεβαιώνει η καθημερινή απώλεια σχεδόν μιας δεκάδας συμπατριωτών μας.

Επιβάλλεται όλοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των περιστάσεων.

Να πειθαρχήσουμε ατομικά, συλλογικά και να προφυλαχθούμε ώστε:
-αφενός να προστατέψουμε όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές
-και αφετέρου να μην επιβαρύνουμε το ήδη δοκιμαζόμενο εθνικό σύστημα υγείας.

Ο κίνδυνος είναι ορατός,
-ο ιός επικίνδυνος
-και ουδείς είναι άτρωτος!

Είναι, λοιπόν, σαφές ότι μπροστά μας έχουμε ένα δυσκολότερο χρονικό διάστημα, με ζητούμενο όχι μόνο πόσες ανθρώπινες ζωές θα γλυτώσουμε, αλλά και πως θα αμβλύνουμε τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, στηρίζοντας:
-εργαζόμενους
-και επιχειρήσεις.

Η μεθοδικότητα,
-η σύνεση
-και η διορατικότητα
με την οποία διαχειριστήκαμε το πρώτο κύμα της πανδημίας μας επιτρέπουν:
-να επεκτείνουμε
-και να διευρύνουμε
τις εφαρμοζόμενες πολιτικές για την ενίσχυση όσων εξακολουθούν να πλήττονται από τον κορωνοϊό.

Μέχρι στιγμής έχουμε διαθέσει 24 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Το νέο πακέτο μέτρων που ήδη ανακοίνωσε η Κυβέρνηση ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για το μήνα Νοέμβριο και στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του έτους, ενισχύοντας το "δίχτυ ασφαλείας" που έχουμε ήδη δημιουργήσει προκειμένου κανένας συμπατριώτης μας να μην μείνει απροστάτευτος και να διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή.

Επιγραμματικά θα υπενθυμίσω ότι:
-Οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν σε αναστολή συμβάσεων εργασίας και κατ' επέκταση οι εργαζόμενοι να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ μηνιαίως,
-μειώνονται τα ενοίκια για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις κόκκινες περιοχές
-και αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων στην εφορία και των τραπεζικών δόσεων.
Όσον αφορά στους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

Επίσης, επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.

Ακόμη, χορηγείται Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5.

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, ενώ η 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα χορηγηθεί τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου.
Φίλες και φίλοι,
είναι προφανές πως για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας δεν υπάρχουν:
-ανέξοδες λύσεις
-ούτε μαγικές συνταγές.

Ως χώρα επιβάλλεται:
-να εξοπλιστούμε με υπομονή,
-να τηρήσουμε όλοι μαζί τα μέτρα
-και να ομονοήσουμε πως το πολυτιμότερο αγαθό στη ζωή είναι η υγεία.

Προσωπικά δεν μου αρέσει να κουνώ το δάχτυλο και να επιρρίπτω ευθύνες για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Εργάζομαι προκειμένου να βρίσκονται οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

Ας κάνουμε, λοιπόν, το καθήκον μας ως ενεργοί και υπεύθυνοι πολίτες.

Γιατί, όπως ανέφερα και στην αρχή της τοποθέτησής μου, η ανάταξη της οικονομίας που θα ξεκινήσει μετά το πέρας της πανδημίας μας χρειάζεται όλους!

Ο ορθολογισμός πρέπει να γίνει οδηγός μας και ως κοινωνία να συντονιστούμε στην ίδια σελίδα.

Από την πλευρά μας, ως Κυβέρνηση, αποδεικνύουμε για ακόμη μια φορά ότι βρισκόμαστε σε συνεχή εγρήγορση και παρεμβαίνουμε στοχευμένα και στο βαθμό, αλλά και τον χρόνο που οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν.

Οι επιπτώσεις από την κρίση είναι αναστρέψιμες. Το πιστεύω ακλόνητα!

Η έμπρακτη ενίσχυση του επιχειρείν από την κυβέρνηση σε συνδυασμό με την ορθή αξιοποίηση των 72 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπονται για την Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαμορφώσουν ένα νέο παραγωγικό πρότυπο.
Πρόκειται για χρήματα τα οποία θα αξιοποιηθούν και δεν θα σπαταληθούν, στοχεύοντας σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο θα στοχεύει στην περιφερειακή ανάπτυξη και σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργεί υπέρμετρη εξάρτηση από έναν και μόνο κλάδο.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του 5ου Thessaloniki Summit, με την προσδοκία ότι του χρόνου θα μπορούμε να συζητάμε δια ζώσης για το μέλλον της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ.