Χαιρετισμός στο on line 3ο Prodexpo North με θέμα "η πορεία των έργων υποδομής στη Θεσσαλονίκη μετά τον Covid-19

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στο on line συνέδριο North Prodexpo με θέμα: "Η πορεία των έργων υποδομής στη Θεσσαλονίκη μετά τον Covid-19", που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Υψηλοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

η πανδημία άλλαξε πολλές από τις σταθερές μας. Πλέον η επικοινωνία γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και το μεγαλύτερο μέρος των καθημερινών μας επαφών πραγματοποιείται μέσω οθόνης.

Οι διαδικασίες που απαιτούνται για να προετοιμαστεί κατάλληλα μια διαδικτυακή συζήτηση είναι πολύπλοκες, γι' αυτό θέλω να συγχαρώ τα στελέχη του on line συνεδρίου της North Prodexpo:
-για τη διεξαγωγή του
-και την άρτια οργάνωση.

Το θέμα που πραγματευόμαστε είναι ιδιαίτερα επίκαιρο αφού, μερικές εβδομάδες μετά την παρουσία του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τη σύσκεψη με τους φορείς, καλούμαστε να συζητήσουμε για την πορεία των έργων υποδομής στη Θεσσαλονίκη μετά τον Covid-19.

Στο υπουργικό συμβούλιο είμαστε ακόλουθοι της συνέπειας του πολιτικού λόγου με το πολιτικό έργο, διότι οι πολίτες αξιολογούν τις κυβερνήσεις όχι με βάση:
-τις προθέσεις
-και τις εξαγγελίες,
-αλλά από την υλοποίηση των προγραμμάτων και την αποτελεσματικότητά τους.

Και εμείς θέλουμε να μιλούν τα έργα μας!

Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες:
-πολιτείας
-και πολιτών,
η υφήλιος αναγνωρίζει τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε την παγκόσμια υγειονομική κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Δώσαμε το λόγο στους ειδικούς επιστήμονες και ακολουθήσαμε τις συμβουλές τους.

Η Ελλάδα έγινε το θετικό πρότυπο και απέκτησε θετικό πρόσημο επανακτώντας την αξιοπιστία της στην παγκόσμια κοινότητα, εξέλιξη η οποία θα συμβάλλει θετικά στην "παλιννόστηση" της ελληνικής οικονομίας.

Εκείνο που θέλω να καταστήσω σαφές -και τονίστηκε από τον Πρωθυπουργό στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του ΥΜΑΘ- είναι ότι η πανδημία δεν ακυρώνει το μέλλον. Πόσο μάλλον την παραγωγή του κυβερνητικού έργου, το οποίο δεν σταμάτησε ούτε μια ημέρα.
Τα χρονοδιαγράμματα που θέσαμε στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο του 2019 τηρούνται ευλαβικά, με αποτέλεσμα σημαντικά έργα τα οποία αφορούν στην πόλη μας να παραδοθούν στο χρόνο που έχουν ανακοινωθεί.

Θα ξεκινήσω με το Μετρό, για το οποίο ισχύει η δέσμευσή μας ότι θα λειτουργήσει πλήρως τον Απρίλιο του 2023. Όπως γνωρίζετε, στο σταθμό της οδού Βενιζέλου έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την απομάκρυνση και μελλοντική επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι εφαρμόζεται η λύση "και Μετρό και αρχαία", πάντα σε απόλυτη συμμόρφωση με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Για το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, προ ολίγων ημερών έκλεισε μια εκκρεμότητα δέκα ετών αφού απέκτησε ανάδοχο το έργο της σύνδεσης του με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό. Ο προϋπολογισμός ξεπερνά τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, δημοπρατήθηκαν συμπληρωματικά έργα της Εγνατίας Οδού. Αναφέρομαι:
-στο τμήμα Θέρμη-Γαλάτιστα
-και στο "ορφανό χιλιόμετρο" των Μουδανιών που ταλαιπωρεί τους επισκέπτες στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής.

Έργο υποδομής είναι και η αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής. Πρόκειται για το Fly Over, το οποίο θα περάσει από Διυπουργική Επιτροπή εντός του επόμενου μήνα.

Σημαντικό βήμα έγινε και σε ό,τι αφορά στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο του "Παύλου Μελά", στη δυτική Θεσσαλονίκη. Εκεί έχουμε ήδη τους πρώτους μειοδότες, υποψήφιους ανάδοχους για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση του χώρου σε κοινή χρήση.

Θα κλείσω με δυο σημαντικά έργα υποδομών στα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) συμμετέχει ενεργά.

Το ένα είναι η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo, η οποία προχωρά σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα.

Ο διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός πρόκειται να δημοπρατηθεί, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο το επόμενο μεγάλο βήμα για την υλοποίηση του project που θα αναμορφώσει το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού θα ακολουθήσει και η προκήρυξη των λοιπών μελετών.

Η Διοίκηση του εκθεσιακού μας φορέα καταβάλλει έναν τεράστιο αγώνα ώστε το 2026 να είναι όλα έτοιμα και η Θεσσαλονίκη να γιορτάσει τα 100 χρόνια της ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό κέντρο, έχοντας ολοκληρώσει μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το δεύτερο είναι η δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "Thess Intec", με επίκεντρο την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Το οικόπεδο των 761 στρεμμάτων που βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" έχει ήδη μεταβιβαστεί από το Υπουργείο Οικονομικών στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για την κατασκευή του Πάρκου. Είχε προηγηθεί η μεταβίβασή του από το Υπερταμείο στο Ελληνικό Δημόσιο.

Βάσει του σχεδίου που έχει καταρτιστεί, μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιουλίου θα συσταθεί η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.ΑΝ.Ε.Π.), η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του πρωτοπόρου εγχειρήματος, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ανατεθούν δυο βασικές μελέτες:
-η πολεοδομική
-και η μελέτη λειτουργίας
του πάρκου.

Επιπρόσθετα, πριν από μερικές ημέρες ο Δήμος Θερμαϊκού που στην ουσία είναι ο οικοδεσπότης καθώς η έκταση των 761 στρεμμάτων βρίσκεται εντός των διοικητικών του ορίων, σχεδόν ομόφωνα, αποφάσισε να συμμετέχει ως ιδρυτικός μέτοχος στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Τhess Intec", το οποίο θα ξεκινήσει να λειτουργήσει στο τέλος του καλοκαιριού του 2023.

Πρόκειται να ένα εμβληματικό έργο, ικανό να αλλάξει:
-την οικονομική ιστορία της Μακεδονίας και της Θράκης,
-αλλά και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας,
αφού σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί 7000 εργαζόμενους σε:
-επιχειρήσεις
-και ερευνητικά κέντρα,
ενώ εντός πενταετίας η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας θα ανέρχεται σε περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν θα κουραστώ να λέω ότι για τη Βόρεια Ελλάδα το "Thess Intec" είναι εφάμιλλο με την επένδυση του "Ελληνικού" στην Αθήνα, καθιστώντας τη Μακεδονία και τη Θράκη μήτρα:
-της καινοτομίας
-και της τεχνολογίας
στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κυρίες και κύριοι,
είναι προφανές ότι η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Κυβέρνησης.

Εργαζόμαστε με σφιχτά αλλά εφαρμόσιμα χρονοδιαγράμματα, παράγοντας έργο:
-μετρήσιμο
-και ορατό
για όλους τους πολίτες.

Οι υποδομές που χτίζουμε δημιουργούν προοπτικές και αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον.

Γιατί τα έργα είναι συνώνυμα της προόδου!

Συνδυάζουμε το άμεσο με το μακροπρόθεσμο:
-σχεδιάζοντας
-και διαμορφώνοντας
τη Θεσσαλονίκη της ανάπτυξης.

Το ίδιο, φυσικά, ισχύει για το σύνολο:
-της Μακεδονίας
-και της Θράκης,
οι οποίες ορθώνουν ξανά το ανάστημά τους.

Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε.

Με αυτές τις σκέψεις συγχαίρω τους διοργανωτές του 3ου συνεδρίου Prodexpo North, διότι μέσα από τη δημιουργική συζήτηση που συμμετέχουμε μας δίνουν την ευκαιρία να τονίσουμε ότι:
-τα έργα
-και οι υποδομές
είναι ένας σταθερός αιμοδότης της οικονομίας.

Σύγχρονα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη σημαίνουν σύγχρονη Θεσσαλονίκη.

Σημαίνουν:
-δυναμική,
-διατηρήσιμη
-και ταυτόχρονα ισόρροπη ανάπτυξη,
με οφέλη για το σύνολο των πολιτών.

Σας ευχαριστώ.