Εισαγωγική τοποθέτηση στη συνέντευξη Τύπου για το Thess Intec

Εισαγωγική τοποθέτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στη συνέντευξη Τύπου για το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς "Thess Intec", που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 09 Ιουνίου 2020

Ευχαριστώ θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και παρευρίσκεστε στη συνέντευξη Τύπου για την πορεία υλοποίησης του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "Thess Intec".

Μαζί μου βρίσκονται:
-ο Πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε., κ. Κυριάκος Λουφάκης
-και ο Πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, κ. Νίκος Ευθυμιάδης.

Η παρουσία τους κρίνεται επιβεβλημένη, διότι μετά την παραχώρηση του ακινήτου των 760 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην Περαία του Δήμου Θερμαϊκού, από το Ελληνικό Δημόσιο στην Α.Ζ.Κ., είναι τα δυο πρόσωπα που καλούνται να "τρέξουν" τις εξελίξεις.

Κατά την προσωπική μου άποψη και το λέω με κάθε μετριοπάθεια, σε επίπεδο:
-Θεσσαλονίκης
-και Βόρειας Ελλάδας,
το project του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "Thess Intec" είναι εφάμιλλο με την επένδυση του "Ελληνικού" στην Αθήνα.

Δεν αναφέρομαι μόνο στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, αλλά εστιάζω στην:
-αναβάθμιση
-και ανάπλαση της περιοχής,
καθώς και στην ανάσχεση του brain drain.

Για να μπορέσει το έργο να περάσει από το στάδιο του σχεδιασμού στη φάση της υλοποίησης δώσαμε μάχη:
-με το χρόνο
-και τη γραφειοκρατία.

Βάλαμε ένα δύσκολο στοίχημα, το οποίο κερδίζουμε ημέρα με την ημέρα.
Κομβικό σημείο ήταν η 13η Μαΐου 2020, όταν το οικόπεδο μεταβιβάστηκε από το ΤΑΪΠΕΔ στο Υπουργείο Οικονομικών και κατ' επέκταση στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τότε έγινε το πρώτο βήμα, για να ακολουθήσει το πιο καθοριστικό την Παρασκευή 29 Μαΐου, ημέρα ψήφισης του Νόμου 4690/2020, με τον οποίο τα 760 στρέμματα μεταβιβάστηκαν από το Ελληνικό Δημόσιο στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη η οποία, όπως τόνισα στην ομιλία μου στη Βουλή, καθιερώνει τη Θεσσαλονίκη ως "μήτρα":
-καινοτομίας,
-ανάπτυξης
-και εξωστρέφειας
στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε πολιτικό επίπεδο, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά στην κορυφή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος.
Θυμίζω ότι η μεταβίβαση του οικοπέδου στην ΑΖΚ πραγματοποιήθηκε μόλις τρία 24ωρα μετά τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους φορείς της πόλης, στην ίδια αίθουσα.

Ό,τι είπαμε, το κάνουμε πράξη!

Η συνέπεια της Κυβέρνησης καταδεικνύει το κύρος της, γεννώντας αίσθημα:
-σιγουριάς
-και αισιοδοξίας
στους συμπατριώτες μας.

Πλέον, η Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται ενώπιον μιας ιστορικής πρόκλησης: Να σπάσουν τα δεσμά της αδράνειας και μετά από 10 δύσκολα χρόνια οικονομικής κρίσης να μετεξελιχθούν σε διεθνή κόμβο:
-έρευνας
-και τεχνολογίας.

Το "Thess Intec" αποτελεί ένα μοναδικό εγχείρημα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Στόχος του είναι η συγκέντρωση κρίσιμης μάζας εταιριών που βρίσκονται στην τεχνολογία αιχμής και ως εκ τούτου:
-η εύρυθμη
-και αποτελεσματική
λειτουργία του είναι αδιαπραγμάτευτη, διότι πρόκειται για ένα έργο που δεν αφορά μόνο τη Μακεδονία και τη Θράκη αλλά το σύνολο της χώρας.

Αυτός ήταν και ο λόγος που προέτρεψα, από το βήμα της Ολομέλειας, τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν την τροπολογία, καθώς το συγκεκριμένο έργο είναι υπεράνω κομμάτων.

Όπως είπα: "εγωισμοί και λογικές ατομικισμού δεν χωρούν στην παρούσα στιγμή και δεν εκπέμπουν δημιουργικότητα", θέλοντας να δώσω το στίγμα της επόμενης ημέρας.

Ο λόγος είναι απλός...

Η άμεση προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων που θα βασίζονται στην υψηλή τεχνολογία μπορούν να δώσουν νέο προσανατολισμό στην εθνική οικονομία.

Και σε αυτή την προσπάθεια είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η Θεσσαλονίκη δηλώνει παρούσα και δεσμεύεται ότι θα πρωταγωνιστήσει.

Η ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας τέμνει τη νέα επιχειρηματικότητα και διασταυρώνεται με:
-την έρευνα
-και την καινοτομία,
τις οποίες υποστηρίζει το "Thess Intec".

Η πολιτεία έκανε από την πλευρά της τα βήματα που απαιτούνται, περνώντας μάλιστα σημαντική διάταξη που αφορά στα φορολογικά κίνητρα.

Τώρα είναι η σειρά:
-της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας
-και του τεχνολογικού Πάρκου
να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε το έργο να προχωρήσει εντός:
-του σφιχτού
-αλλά ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος
που έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό.

Βάσει του σχεδιασμού μας, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας θα πρέπει να προβεί άμεσα σε όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες για τη σύσταση δικαιώματος επιφάνειας για 99 χρόνια υπέρ της εταιρείας που θα δημιουργηθεί με την επωνυμία "Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου".

Εξίσου γρήγορα θα πρέπει να ολοκληρωθεί:
-η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
-και η σύνταξη του καταστατικού
της ΕΑΝΕΠ που θα αναλάβει την υλοποίηση του πρωτοπόρου εγχειρήματος.

Προτού δώσω το λόγο στους κυρίους:
-Λουφάκη
-και Ευθυμιάδη,
οι οποίοι θα αναλύσουν τις λεπτομέρειες, θέλω να επισημάνω ότι το ακίνητο που θα στεγάσει το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς θα επανέλθει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου εντός δυο χρόνων από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης έγκρισης για την ανάπτυξη του "Thess Intec", εφόσον δεν τηρηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις.

Ποιές είναι αυτές:
-εφόσον διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες που εποπτεύουν το Ν. 3982/2011 η μη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων της απόφασης έγκρισης.

Επίσης:
-εάν η ΕΑΝΕΠ δεν κατορθώσει να αποδείξει τη βιωσιμότητα του έργου, δηλαδή δεν μπορέσει να προσελκύσει ιδιωτικές χορηγίες και κεφάλαια για τη χρηματοδότησή του, που θα καλύπτουν τουλάχιστον το 5% του προϋπολογισμού της πρώτης φάσης του έργου,
-καθώς και εάν το ακίνητο χρησιμοποιηθεί για άλλον σκοπό από τον προβλεπόμενο.

Με λίγα λόγια, το κράτος βάζει δικλείδα ασφαλείας ώστε η έκταση να μην αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι αυτό της χρηματοδότησης, που συνιστά εξίσου δύσκολο κομμάτι του project. Γι' αυτό, όμως, θα τοποθετηθούν οι καθ' ύλην αρμόδιοι.

Κλείνοντας,
θέλω να πω ότι η υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας για τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Θέλουμε:
-μικρές,
-μεγάλες
-και νεοφυείς επιχειρήσεις
να τολμήσουν να ενταχθούν στο εγχείρημα:
-δημιουργώντας συνέργειες
-και προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια.

Η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να "αγκαλιάσει" ένα αναπτυξιακό έργο εθνικής εμβέλειας, τα οφέλη του οποίου θα είναι πολλαπλάσια για την εθνική μας οικονομία.
Η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός, ο οποίος χάρη:
-στην ξεχωριστή γεωστρατηγική του θέση
-και το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει,
έχει όλα τα εφόδια να εξελιχθεί σε χώρο υποδοχής εμβληματικών επενδύσεων.

Πλέον, η Μακεδονία και η Θράκη δένονται με ένα "αναπτυξιακό νήμα" το οποίο διαπερνά κάθε οικονομική δραστηριότητα, δεδομένου ότι καλλιεργείται ένα εύφορο έδαφος για επενδύσεις.

Στρέφουμε το βλέμμα με αισιοδοξία στο αύριο, δίνοντας βαρύτητα σε δυναμικούς τομείς, στους οποίους μέχρι πρότινος υστερούσαμε.

Σας ευχαριστώ.