Εισαγωγική τοποθέτηση στη συνέντευξη Τύπου για τις δράσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος

Εισαγωγική τοποθέτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στη συνέντευξη Τύπου για τις περιβαλλοντολογικές δράσεις του υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 01 Ιουνίου 2020

Καλή εβδομάδα
και καλό μήνα.

Ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκριση στην πρόσκληση να παρευρεθείτε στο αίθριο του Διοικητηρίου όπου θα σας παρουσιάσω τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) αυτήν την εβδομάδα, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που τιμάται την Παρασκευή 05 Ιουνίου.

Πυρήνας των δράσεων είναι:
-η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης
-και η ενεργοποίησή της για θέματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η φροντίδα και η προστασία του μας αφορά όλους και πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Γι' αυτό στοχεύουμε να γίνει: -η μεγάλη ιδέα
-και ο άξονας ανάπτυξης.

Άλλωστε και η Ε.Ε. επιτάσσει όλα τα νέα χρηματοδοτικά της πρωτόκολλα να εμπεριέχουν στοιχεία φιλικά προς το περιβάλλον.

Κατά την προσωπική μου άποψη, για να έχουμε ένα:
-καθαρό
-και όμορφο περιβάλλον
πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας και οι δράσεις μας, όχι μόνο οι επενδυτικές αλλά και του καθημερινού μας βίου, να εμπεριέχουν την προστασία του περιβάλλοντος.

Κάθε τι που κάνουμε εμείς σήμερα, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι επιζήμιο για το περιβάλλον αύριο.
Με λίγα λόγια, οι αντιπεριβαλλοντολογικές μας συμπεριφορές λειτουργούν σε βάρος του μέλλοντος, άρα σε βάρος του περιβάλλοντος των παιδιών μας.

Ως εκ τούτου η ευθύνη όλων μας είναι ακόμα μεγαλύτερη!

Παραθέτω σκόπιμα τη συνέντευξη στο εσωτερικό αίθριο του κτιριακού συγκροτήματος του Διοικητηρίου, το οποίο θυμίζω ότι αποκαταστήσαμε στην πρώτη μου θητεία στο Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης τη διετία 2012-2014, διότι θέλω να αναδείξω:
-τη βιοκλιματική χρήση του χώρου όπως ακριβώς διαμορφώθηκε από τον αρχιτέκτονα Ποζέλι
-και εν γένει τη βιοκλιματική δόμηση του κτιρίου.

Με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες της εποχής που κατασκευάστηκε, το ιστορικό Διοικητήριο περιόριζε σημαντικά τη σπατάλη ενέργειας.

Δυστυχώς, όμως, οι δυσμενείς εξελίξεις της κλιματικής αλλαγής έχουν αντιστρέψει την κατάσταση.

Εμείς θέλουμε να ξανακάνουμε το ΥΜΑΘ φιλικό προς το περιβάλλον, αφού το οραματιζόμαστε ως ένα "πράσινο" κτίριο στην καρδιά της πόλης.

Ξεκίνησα την αναφορά μου από το αίθριο όχι μόνο για την ιστορική συνέπεια, αλλά για να καταδείξω την ανάγκη προσαρμογής μας στη νέα κλιματολογική πραγματικότητα.

Έτσι, λοιπόν, σας παρουσιάζω τις δράσεις μας για την μετατροπή του Διοικητηρίου στο νέο "πράσινο" Διοικητήριο.

Για να πετύχουμε την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου συμμετέχουμε στο πρόγραμμα BENEFIT, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG με τίτλο "Βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση: επίδειξη σε δημόσια κτίρια".
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη υποβληθεί το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου μετά από ενεργειακή επιθεώρηση, καθώς και τεχνικοοικονομική ανάλυση για τη διερεύνηση των αποδοτικότερων σεναρίων ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου.

Με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις το κτίριο θα αναβαθμιστεί κατά δυο κατηγορίες ενεργειακής κατάταξης, με άμεσα οφέλη τη μείωση:
-της κατανάλωσης ενέργειας,
-των εκπομπών ρύπων
-και του λειτουργικού κόστους.

Ως επικεφαλής εταίρος του προγράμματος INTERREG, το υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) έχει προϋπολογισμό για το ενταγμένο έργο 475 χιλιάδες ευρώ, τα οποία θα διατεθούν για:
-την αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού,
-την αντικατάσταση φωτιστικών και λαμπτήρων,
-την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης μέσω αυτοματισμών
-και την αναβάθμιση του συστήματος ψύξης με την αντικατάσταση μεμονωμένων μονάδων κλιματισμού και την εγκατάσταση πολυδιαιρούμενου συστήματος ψύξης-θέρμανσης.

Επίσης, για πρώτη φορά το ΥΜΑΘ συμμετέχει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τη δράση "Πράσινη Επιχειρηματικότητα".

Στόχος του έργου είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της κατεύθυνσης των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας σε καινοτόμες δράσεις για την αξιοποίηση ή την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών.

Πρόκειται για πολιτική η οποία ανήκει στο ευρύτερο πλαίσιο στόχων που έχει θέσει η Ε.Ε. για το περιβάλλον και επικεντρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες:
-την "καθαρή" μετακίνηση,
-τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων
-και την πράσινη καινοτομία στο τελικό παραγόμενο προϊόν.

Ο προϋπολογισμός του είναι 100.000 ευρώ και κάθε δικαιούχος θα λάβει επιχορήγηση έως 10.000 ευρώ η οποία θα αφορά σε ισόποσες δαπάνες συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά από σήμερα, 1η Ιουνίου, έως τις 15 του μήνα, ενώ η υλοποίηση από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Νοεμβρίου του 2020.

Επιπρόσθετα, στις 20 Μαΐου δημοσιεύτηκε η δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος "Επιχορήγηση και Προβολή Δράσεων για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Προώθηση της Πολιτιστικής Δημιουργίας στη Μακεδονία και τη Θράκη", με διακριτό τίτλο "Δημιουργώ-2".

Από τον συνολικό προϋπολογισμό 250.000 ευρώ, οι 50.000 ευρώ θα διατεθούν για το υποέργο που αφορά στην επιχορήγηση δράσεων προστασίας του Περιβάλλοντος σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής έχουν αποκλειστικά:
-σύλλογοι,
-σωματεία,
-συνεταιρισμοί,
-ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.,
-νομικά πρόσωπα
-και δίκτυα αυτών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στους τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε στις 20 Μαΐου και θα συνεχιστούν μέχρι τις 15 Ιουνίου, ενώ η υλοποίηση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Αυτά όσον αφορά στα προγράμματα που "τρέχει" το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Τώρα θα σας παρουσιάσω τις δράσεις που έχουμε αναλάβει και εκείνες που προγραμματίζουμε.

Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε εκ νέου την Τετάρτη 13 Μαΐου και αφού προηγουμένως μεσολάβησα στην εταιρεία Lidl Hellas και ΣΙΑ Ο.Ε., την οποία ευχαριστώ θερμά, η οποία ανέλαβε να το υποστηρίξει χορηγικά για τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Η απομάκρυνση:
-των επιπλεόντων απορριμμάτων,
-του φυτοπλαγκτόν
-και της κόκκινης παλίρροιας
πραγματοποιείται σε πρώτη φάση μια φορά την εβδομάδα.

Η "Αλκίππη", το ειδικό απορρυπαντικό καραβάκι, ξεκινά από την παραλία της Θεσσαλονίκης και επεκτείνει τη δράση του μέχρι:
-τη θαλάσσια περιοχή του Μεγάρου Μουσικής,
-της Αγίας Τριάδας
και του Δέλτα των ποταμών:
-Αξιού,
-Λουδία,
-Αλιάκμονα.

Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι ο επιφανειακός καθαρισμός του Θερμαϊκού είναι δική μας πρωτοβουλία και όχι θεσμική υποχρέωση.

Άλλωστε, όπως τόνισα την ημέρα που ξεκίνησε εκ νέου ο επιφανειακός καθαρισμός του Θερμαϊκού, "η προστασία του δεν είναι επιλογή αλλά ανάγκη ζωτικής σημασίας".

Επίσης, αύριο Τρίτη, 2 Ιουνίου, στις 11.00 π.μ. θα επισκεφθώ:
-την 113 Πτέρυγα Μάχης όπου βρίσκονται τα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής ΕΜΑΚ
-και στη συνέχεια την 383 μοίρα ειδικών επιχειρήσεων αεροπυρόσβεσης, τα γνωστά καναντέρ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) βρίσκεται στο πλευρό των ανδρών και των γυναικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι οποίοι με αυταπάρνηση προσφέρουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους στη δασοπροστασία.

Πέρυσι, η χρονιά ήταν ελεγχόμενη αφού δεν είχαμε μεγάλες ζημιές από πυρκαγιές.

Φέτος, όπως με διαβεβαίωσαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Διοίκησης στην πρόσφατη επίσκεψη στο φυλάκιο του Σέιχ Σου, η αντιπυρική περίοδος ξεκινά με καλύτερες συνθήκες γιατί:
-και περισσότερη οικονομική βοήθεια έχει δοθεί από την Πολιτεία
-το έμψυχο δυναμικό έχει ενισχυθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε φαινόμενο προκύψει
-και τα τεχνικά μέσα έχουν ήδη συντηρηθεί και είναι πανέτοιμα για ό,τι χρειαστεί, ενώ έχουν ήδη ενοικιασθεί κατάλληλα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Αυτό που χρειάζεται από όλους είναι:
-ατομική υπευθυνότητα
-και συνεργασία
ώστε να προστατεύουμε στο φυσικό περιβάλλον.

Είναι σημαντικό να μιλάμε για δασοπροστασία και όχι για δασοπυρόσβεση.

Ακόμη, την Πέμπτη 04 Ιουνίου, στις 10.00 το πρωί, θα επισκεφθούμε το δασικό φυτώριο του Λαγκαδά, όπου γίνεται η παραγωγή των φυτών για τις αναδασώσεις στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης και γενικά της Μακεδονίας.

Με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, κ. Ιωάννη Σάββα, θα επιθεωρήσουμε το φυτώριο στο οποίο παράγονται 28 είδη, από τα οποία 4 κωνοφόρα και τα υπόλοιπα πλατύφυλλα.

Ακόμη, θα μοιράσουμε δωρεάν φυτά στους κατοίκους της περιοχής.

Αυτήν τη στιγμή στο φυτώριο υπάρχουν 312.000 φυτά, από τα οποία 215.000 είναι η φετινή σπορά.

Τέλος, στη δικαιοδοσία του ΥΜΑΘ είναι το Κυβερνείο, γνωστό ως Παλατάκι.

Σε συνεργασία:
-με τον Δήμαρχο Καλαμαριάς, κ. Γιάννη Δαρδαμανέλη
-και εθελοντές από την περιοχή,
ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που είναι την Παρασκευή 05 Ιουνίου, στο πλαίσιο αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, θα προβούμε σε:
-καθαρισμό
-και ευπρεπισμό
του περιβάλλοντα χώρου του Κυβερνείου.

Σε μια συμβολική πράξη, την ίδια ημέρα θα μεταβώ από το Διοικητήριο στο χώρο καθαρισμού του Κυβερνείου χρησιμοποιώντας ηλεκτρικό ποδήλατο.

Με τον τρόπο αυτόν θέλω να υποδείξω την ανάγκη απεξάρτησής μας από τα:
-πετρελαιοκίνητα
-και βενζινοκίνητα
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, υιοθετώντας τα ηλεκτρικά οχήματα που είναι σαφώς πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Και δεν σταματούμε εδώ.

Στο σχεδιασμό μας είναι ο προγραμματισμός άλλων δυο σημαντικών περιβαλλοντολογικών δράσεων, οι οποίες θα αφορούν:
-το φλοιοφάγο έντομο του Σέϊχ Σου
-και τη Λίμνη Κορώνεια.

Όπως γνωρίζετε, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία δυο χρόνια και που θέτουν σε κίνδυνο αφανισμού το μεγαλύτερο πνεύμονα της Θεσσαλονίκης, το Σέϊχ Σου, είναι το φλοιοφάγο έντομο.

Έχει καταστρέψει χιλιάδες δέντρα και απειλεί το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης από το Ωραιόκαστρο μέχρι το Πανόραμα.

Το πρόβλημα συνεχίζεται λαμβάνοντας επικίνδυνες διαστάσεις. Οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να εξετάσουμε τις δυνατότητες να περισώσουμε ό,τι μπορούμε, δημιουργώντας ένα πρόγραμμα αποκατάστασης της μεγάλης ζημιάς.

Για αυτόν ακριβώς το λόγο προγραμματίζουμε τις επόμενες ημέρες ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή:
-του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Αραβώση,
-της ΠΕΔ
-της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,
-του Δασάρχη,
-της Πυροσβεστικής,
-της Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Μακεδονίας-Θράκης,
-και καθηγητών από το Τμήμα Γεωπονίας ή Δασολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχη σύσκεψη σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της λίμνης Κορώνεια, τα οποία σχετίζονται:
-τόσο με την ποσότητα του ύδατος,
-όσο και με την περιβαλλοντική υποβάθμιση.

Όπως άλλωστε γνωρίζετε, ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Χατζηδάκης, "παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας" επιλύοντας το πρόβλημα του κατακερματισμού των αρμοδιοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζουμε ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή:
-του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνο Αραβώση,
-της ΠΕΔ
-του συντονιστή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η λίμνη Κορώνεια, Χρίστου Βλαχοκώστα,
-και όποιων άλλων φορέων κριθεί αναγκαίο.

Φίλες και φίλοι,
το έχω πει πολλές φορές, θα το επαναλάβω και τώρα.

Το περιβάλλον το δανειζόμαστε από τα παιδιά μας και σε εκείνα θα το επιστρέψουμε.

Η πρόσφατη υγειονομική κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού και το καθεστώς Lock Down που εφαρμόστηκε σε πολλές χώρες της υφηλίου, έδωσε τη δυνατότητα στη γη να "ηρεμήσει" από θορύβους και ρύπους.
Λόγω της "ηρεμίας" που υπήρχε, πολλά άγρια ζώα βρέθηκαν να περιδιαβαίνουν σε κεντρικές πόλεις.

Μέσα από αυτό το φαινόμενο, φανταστείτε πόσο μεγάλη είναι η καταστροφή που έχουμε προκαλέσει.
Αναλογιστείτε, επίσης, τη δύναμη της φύσης, αλλά και τη σημασία που έχει να καταλάβουμε ότι με μικρά βήματα μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη μας.

Πιστεύω και αισιοδοξώ ότι σύντομα θα βρεθεί το εμβόλιο και η θεραπεία για τον κορωνοϊό.

Σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος το μόνο φάρμακο είναι:
-η εξυγίανσή του,
-η συνειδητοποίηση,
-η ευαισθητοποίηση,
-η ατομική και συλλογική ευθύνη
-και η ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών.

Μαζί θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ.