Τοποθέτηση στη σύσκεψη με τους Θρακιώτικους Συλλόγους για τις δράσεις με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θράκης

Τοποθέτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου στη συνάντηση με τους Θρακιώτικους Συλλόγους για τις εκδηλώσεις εορτασμού των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Κυρίες και κύριοι,

σας ευχαριστώ θερμά για την ανταπόκριση στην πρόσκληση προκειμένου:
-να συζητήσουμε
-και να οργανώσουμε
τις δράσεις που θα υλοποιήσουμε τους επόμενους μήνες για να τιμήσουμε την επέτειο των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό.

Η ιστορία δεν είναι μια απλή αφήγηση τετελεσμένων γεγονότων, αλλά προσπάθεια:
-αναδόμησης του παρελθόντος
-και χαλύβδωσης του σήμερα και του αύριο.

Αποτελεί υποχρέωση να τη θυμόμαστε "τουλάχιστον με το μέτρο της φλόγας του κεριού" όπως αναφέρει ο Γεώργιος Σεφέρης, εννοώντας τη φλόγα που:
-εξακολουθεί να καίει όταν θυμόμαστε την ιστορία μας
-και τη φλόγα που σβήνει όταν λησμονούμε ποιοί είμαστε και από που προερχόμαστε.

Με αφορμή το κορυφαίο γεγονός της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την απελευθέρωση της Θράκης απευθύνομαι σε εσάς, διότι αποτελείτε θεματοφύλακες της Θρακικής ιδέας.

Είστε οι συνεχιστές της παράδοσης και οι εγγυητές: -της διάδοσης
-και της εθνικής αξιοποίησης
του πνευματικού θησαυρού της γης των προγόνων μας.

Ήταν 14 Μαΐου του 1920 όταν ο λαός της Θράκης μας συναντούσε ξανά την ελευθερία.

Μια ελευθερία που του είχαν στερήσει με βάναυσο τρόπο.

Απόψε, με σεβασμό στην παλαιά και σύγχρονη ιστορία αυτού του ευλογημένου τόπου θέτουμε το πλαίσιο του λαμπρού εορτασμού της σημαντικής επετείου.

Μέσα από τις εκδηλώσεις θέλουμε να περάσουμε τα σωστά μηνύματα ώστε η νέα εκατονταετία που θα ανατείλει να διαθέτει όλες τις αρετές που κοσμούν τους Θράκες και όλους τους Έλληνες.

Δεν είναι απλή υποχρέωσή μας, είναι καθήκον!

Και χαίρομαι ειλικρινά γιατί η παρουσία σας στο ιστορικό κτίριο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης κάνει πράξη αυτήν την επιθυμία.

Παράλληλα μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε στις 17 Ιανουαρίου στην Αθήνα, όπου πραγματοποιήσαμε την πρώτη επετειακή εκδήλωση, φέρνοντας τη Θράκη στην πρωτεύουσα.

Η αίθουσα που μας φιλοξένησε τότε αποδείχθηκε μικρή. Απέδειξε, ωστόσο, ότι οι Θρακιώτες ξέρουμε να τιμούμε τον τόπο μας και μας κινητροδότησε να επισπεύσουμε το σχεδιασμό μας.

Αξιοποιώντας την τεράστια δυναμική της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, επιθυμία του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) είναι να διοργανώσουμε ανάλογες εκδηλώσεις και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Στις 8 και 9 Μαΐου προγραμματίζουμε δράσεις στη Θεσσαλονίκη και ακολούθως σε:
-Κομοτηνή,
-Αλεξανδρούπολη,
-Ορεστιάδα
-και Σαμοθράκη.

Σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε δίπλα μας ούτως ώστε να χαράξουμε από κοινού το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να κινηθούμε.

Το να επιστρέψουμε και να τιμήσουμε τις ρίζες μας δεν είναι κάτι οπισθοδρομικό όπως θέλουν ορισμένοι να μας πείσουν, αλλά ο βατήρας από τον οποίο θα μπορέσουμε να ατενίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον αξιοποιώντας στοιχεία από άφθαρτες πηγές της ζωντανής παράδοσής μας.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.