Τοποθέτηση Θ. Καράογλου στη σύσκεψη του Επιμελητηρίου Πιερίας για την αναπτυξιακή στρατηγική του 2020

Τοποθέτηση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Πιερίας για την αναπτυξιακή στρατηγική του 2020, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020

Υψηλοί προσκεκλημένοι,
Κυρίες και κύριοι,

εύχομαι σε όλες και σε όλους και στον καθένα και την καθεμιά ξεχωριστά, καλή χρονιά!

Το 2020 να φέρει τα καλύτερα σε εσάς, τις οικογένειες σας και φυσικά στην πατρίδα μας:

Να έχουμε:
-ειρήνη,
-ευημερία,
-πρόοδο
-και ανάπτυξη.

Θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας, τον καλό μου φίλο Ηλία Χατζηχριστοδούλου, για την εξαιρετική πρωτοβουλία να διοργανώσει τη σημερινή σύσκεψη.

Είναι πολύ σημαντικό να θέτουμε στόχους και να τους υλοποιούμε, διότι οι πράξεις όσων κατέχουμε θέσεις ευθύνης αντανακλούν στις τοπικές κοινωνίες.

Δεδομένου ότι όλοι κρινόμαστε βάσει του τεκμηρίου της αποτελεσματικότητας, είναι κομβικό να χαραχθεί ένας στρατηγικός σχεδιασμός ο οποίος πρέπει να είναι άμεσα εφαρμόσιμος.

Τα όσα ειπώθηκαν και θα ειπωθούν τις επόμενες ώρες θα έχουν χρηστική αξία για την Πιερία μόνο εφόσον σε έναν χρόνο από σήμερα, όταν έρθει δηλαδή η ώρα του απολογισμού, οι πράξεις θα υπερτερούν των λόγων.

Γι' αυτό και είναι σημαντικό ότι ο κ. Χατζηχριστοδούλου δεν αναφέρεται σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό πενταετίας ή δεκαετίας, αλλά ενός έτους, εντός του οποίου οφείλουμε να διαχειριστούμε κατάλληλα τον πολιτικό χρόνο ούτως ώστε, όσοι βρισκόμαστε σε αυτόν το χώρο, να αποδείξουμε με έργα ότι είμαστε παραγωγικοί.

Κρινόμαστε για ό,τι κάνουμε εμείς!

Άρα, είναι σημαντικό να παραμεριστούν οι αυτοσχεδιασμοί και να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συγχρονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την παραγωγή άμεσων αποτελεσμάτων που θα αλλάξουν την εικόνα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Ξεκινώντας, θεωρώ ωφέλιμο να σας ενημερώσω για τις πολιτικές εξελίξεις.

Το βράδυ της Τρίτης ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Η συνάντηση ήταν "εξαιρετική", όπως την περιέγραψε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης και μέσω αυτής επανεπιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η στρατηγική συνεργασία που ήδη έχουμε θα επεκταθεί σε όλους τους τομείς τους οποίους θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας, όπως είναι για παράδειγμα:
-οι επενδύσεις
-και ο αμυντικός τομέας.

Επίσης έγινε σαφές πως η Ουάσινγκτον μας θεωρεί πολύτιμο σύμμαχο με αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο στην ταραγμένη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

Όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε στον Αμερικανό Πρόεδρο τις θέσεις της χώρας μας για τις:
-παράνομες
-και προκλητικές
ενέργειες της Τουρκίας, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Στείλαμε ηχηρό μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης, αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας σε μια ευαίσθητη γεωπολιτική περιοχή.

Στο μέτωπο της οικονομίας κυριαρχεί η είδηση ότι κλείνει το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία σηματοδοτεί το τέλος μιας δύσκολης εποχής για την πατρίδα μας και την αρχή μιας ελπιδοφόρας.

Υπενθυμίζω ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περιγράφηκε από Αμερικανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως "εντυπωσιακή".
Προφανώς και η σχέση μας με το ΔΝΤ δεν υπήρξε εύκολη. Συμφωνούμε, όμως, πως τώρα που τα πέτρινα χρόνια τελείωσαν, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να συζητήσουμε με τους εταίρους μας τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2021.

Πλέον η χώρα έχει μια αξιόπιστη κυβέρνηση, βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και δεν υπάρχει λόγος ο αρχικός στόχος του 3,5% να συνεχίζει να υφίσταται και να μας περιορίζει.

Από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων το 80% θα διατεθεί για την περαιτέρω μείωση της φορολογίας και το 20% για τη μείωση της φτώχειας και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Ξημερώνοντας μια νέα δεκαετία για την πατρίδα μας, κάνουμε ως Έθνος μια καινούργια αρχή.

Μετά από 4,5 χρόνια που παρασυρθήκαμε από τη δίνη του λαϊκισμού, βαδίζουμε στο δρόμο:
-της αλήθειας,
-της σύνεσης
-και του μέτρου.

Στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) έχει ως αποστολή να ξεκλειδώσει:
-την καινοτομία
-και την ισόρροπη ανάπτυξη
στο σύνολο της Βόρειας Ελλάδας.

Με τις υπηρεσίες μας δρούμε καταλυτικά στη διαμόρφωση στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης, λειτουργώντας ως "συμπαραστάτης" στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί και όχι ως ουδέτερος παρατηρητής που κρατά αποστάσεις... ασφαλείας.

Ως εκ τούτου, βρίσκομαι μαζί σας για να στηρίξω κάθε απόφαση που θα αναδείξει το:
-φυσικό,
-πολιτιστικό,
-οικονομικό
-και επιχειρηματικό
απόθεμα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Η Πιερία δεν είναι ένα... προάστιο της Θεσσαλονίκης, αλλά μια αυτόφωτη Περιφερειακή Ενότητα που διαθέτει σπάνια δυναμική.

Αποτελεί ισότιμο μέρος ομόκεντρων κύκλων που έχουν ως πυρήνα το ιστορικό κτίριο του Υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης.

Θέλω, λοιπόν, να με βλέπετε ως "σύμμαχο".

Γνωριζόμαστε χρόνια μεταξύ μας και έχουμε "χτίσει" σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Ξέρετε πως για εμένα Μακεδονία και η Θράκη δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη. Είναι κάθε πόλη και κάθε χωριό των περιφερειακών ενοτήτων.

Πρέπει να δώσουμε ξανά ζωή στον τόπο μας μέσα από μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις οι οποίες:
-θα θωρακίζουν την κοινωνική συνοχή,
-θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη κάθε νομού
-και θα αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό εξυπακούεται ότι θα είμαι αρωγός κάθε προσπάθειας που θα:
-αναδεικνύει,
-αξιοποιεί,
-προβάλλει
-και αναπτύσσει
το ανθρώπινο δυναμικό, τον φυσικό πλούτο, την πολιτιστική κληρονομιά, την τουριστική δυναμική της Πιερίας.

Η δημιουργία εμπορευματικού σταθμού,
-η βελτίωση των λιμενικών υποδομών,
-ο εκσυγχρονισμός του τουριστικού προϊόντος,
-η ανάδειξη του Ολύμπου
δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αποσπασματικές δράσεις, αλλά να ενταχθούν σε ένα ενιαίο σύνολο παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν την Πιερία στη νέα δεκαετία.

Το αύριο δεν μπορεί να περιμένει.

Είναι ήδη εδώ και μας προκαλεί να το κερδίσουμε.

Ας ενώσουμε δυνάμεις προκειμένου να αναδείξουμε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική περιφέρεια στην οικονομική ανάταση της χώρας.

Πιστεύουμε στη δύναμη των ανθρώπων και των συνεργασιών.

Πιστεύουμε στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Ήρθε η ώρα να αναζωογονήσουμε τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας μέσα από μια οριζόντια ανάδειξη δράσεων και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

Μακάρι το παράδειγμα του Επιμελητηρίου Πιερίας να βρει μιμητές σε όλη τη χώρα και να ακολουθήσουν ανάλογοι εποικοδομητικοί διάλογοι σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ πολύ!