Χαιρετισμός στην παρουσίαση της Ινδίας ως τιμώμενη χώρα στην 84η ΔΕΘ

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου στην παρουσίαση της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας στο περίπτερο του ΥΜΑΘ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019

Υψηλοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί ομιλητές, κυρία Ιωσηφίδου, κύριε Σκρόνια,
Κυρίες και κύριοι,
φίλες και φίλοι,

δεν θα πω πολλά ούτε θα σας κουράσω -όπως χθες- με μια μεγάλη σε διάρκεια ομιλία.

Είμαι εδώ για να χαιρετίσω την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την Ινδία, η οποία είναι η τιμώμενη χώρα της 84ης ΔΕΘ.

Όπως ήδη γνωρίζετε, από την Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου, στο Διοικητήριο έχουμε αναρτήσει συμβολικά, σε ειδικό ιστό, τη σημαία της Ινδίας για να αναδείξουμε το θεσμό της τιμώμενης χώρας.
Παράλληλα, στη είσοδο του Υπουργείου, τοποθετήσαμε μια ειδική κατασκευή με θέμα τους γνωστούς ελέφαντες που κοσμούν την πόλη.

Προχωρήσαμε σε αυτές τις κινήσεις για να τονίσουμε ακόμη περισσότερο το μήνυμα της φιλοξενίας προς τους Ινδούς και να σηματοδοτήσουμε την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις διμερείς σχέσεις.

Με αφορμή την παρουσία της Ινδίας στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αναπτύσσεται μπροστά μας μια εξαιρετική ευκαιρία να ενισχυθεί πιο δυναμικά η ελληνο-ινδική συνεργασία, δίνοντας έμφαση:
-στο εμπόριο
-και τις επενδύσεις.

Στο δικό μας χέρι είναι να δημιουργηθεί πλατφόρμα επικοινωνίας η οποία θα φέρει πιο κοντά μια ταχέως αναπτυσσόμενη:
-οικονομική
-και επενδυτική υπερδύναμη όπως η Ινδία, με αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 6,7%,
και μια χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία προσφέρει γόνιμο έδαφος συνεργασίας σε πολλούς τομείς, με χαρακτηριστικότερους:
-την υψηλή τεχνολογία,
-την καινοτομία
-την γεωργία
-και τον τουρισμό.

Θα σταθώ για λίγο στον τελευταίο, διότι η Ινδία αποτελεί τη δεύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού μετά την Κίνα. Ενδεικτικά μονάχα θα αναφέρω ότι ο αριθμός των ινδών τουριστών προς τη χώρα μας βαίνει ήδη συνεχώς αυξανόμενος τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας αύξηση 60%.

Φυσικά, τις δυο χώρες ενώνει και ο Μέγας Αλέξανδρος, η εμβληματική παρουσία του οποίου συνέβαλλε ώστε οι διμερείς μας σχέσεις να μετρούν 2500 χρόνια ιστορίας.

Για παράδειγμα, κάθε μαθητής στην Ινδία γνωρίζει πως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ινδός βασιλιάς Πώρος αναμετρήθηκαν και στη συνέχεια έγιναν σύμμαχοι, δεμένοι με το νήμα του αμοιβαίου σεβασμού.

Συνοψίζοντας, γιατί είπα περισσότερα από όσα έπρεπε, από τη δυναμική συνεργασία, που είμαι σίγουρος ότι θα αναπτυχθεί, αμφότεροι οι λαοί μπορούμε να είμαστε πολλαπλά ωφελημένοι σε επίπεδο:
-εξαγωγών
-αμοιβαίας προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής
-και ανταλλαγής καλών πρακτικών σε μια σειρά θεμάτων.

Πλέον, η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις και ενδιαφέρεται να αποκτήσει μια στρατηγικής σημασίας συνεργασία με την Ινδία.

Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως από τη στιγμή που φυτεύθηκε ο σπόρος του αμοιβαίου ενδιαφέροντος, χάρη στην 84η ΔΕΘ, οι αδιάκοπες προσπάθειες που ξεκίνησαν θα αποδώσουν σύντομα καρπούς.