Εισαγωγική τοποθέτηση στις εργασίες του 2ου Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ των Αντιπροσωπειών της Ν.Α. Ευρώπης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου

Εισαγωγική τοποθέτηση του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην έναρξη των εργασιών του 2ου Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ των Αντιπροσωπειών της Ν.Α. Ευρώπης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, στις 19 Σεπτεμβρίου 2024.

Αγαπητοί συμμετέχοντες,
κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

οι εργασίες του 2ου Διακοινοβουλευτικού Φόρουμ των Αντιπροσωπειών Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, που διοργανώνονται στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου, πραγματοποιούνται εν μέσω της συνεχιζόμενης παγκόσμιας αγωνίας για τα δυο ανοιχτά μέτωπα συγκρούσεων που ταλανίζουν την υφήλιο.

Η Ρωσία συνεχίζει την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η ένταση στη Μέση Ανατολή μαίνεται, αυξάνοντας την γεωπολιτική ανησυχία για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει.

Στο πλαίσιο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να εργαστεί δυναμικά για την διασφάλιση της ειρήνης, η οποία τα τελευταία χρόνια έπαψε να θεωρείται κεκτημένο, αλλά και την προστασία των αμάχων.

Οι παραπάνω εξελίξεις δείχνουν πόσο σημαντική είναι, για την σταθερότητα των Βαλκανίων, η πλήρης ενσωμάτωση των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια των 27 κρατών-μελών, εφόσον εκπληρώνονται πλήρως οι απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Η προσήλωση στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μας και η επιμονή στην ασφάλεια και την πρόοδο της περιοχής μας είναι κομβική παράμετρος για το μέλλος της περιοχής σε μια ιδιαίτερη γεωπολιτική συγκυρία.

Η Ελλάδα, ως παράγοντας ειρήνης στη Ν.Α Ευρώπη και ως συνδιαμορφωτής των συζητήσεων που αφορούν στο κοινό μέλλον μας, στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που υπηρετεί το κοινό μας όραμα.

Άρα, η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και περιφερειακής συνεργασίας είναι η απάντηση στα μείζονα ερωτήματα της εποχής.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι να έχουμε μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων, όπως γίνεται σε όλες τις συνεδριάσεις μας, όντας σίγουρος ότι οι εργασίες μας θα στεφθούν με απόλυτη επιτυχία.

Σας ευχαριστώ.