Παρέμβαση Θ. Καράογλου στις εργασίες του ΟΑΣΕ: «Η Ουκρανία βιώνει από το 2022 ό,τι η Κύπρος το 1974»

Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου 2024

Δελτίο Τύπου
Παρέμβαση Θ. Καράογλου στις εργασίες του ΟΑΣΕ: «Η Ουκρανία βιώνει από το 2022 ό,τι η Κύπρος το 1974»

Παρέμβαση υπέρ της Κύπρου, η οποία από το 1974 βιώνει τη διαίρεση και την προσφυγιά εξαιτίας της τουρκικής εισβολής, έκανε ο κ. Θεόδωρος Καράογλου, στις εργασίες της χειμερινής Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.
Στην τοποθέτησή του, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας εστίασε στη δοκιμασία που βιώνει τα τελευταία δυο χρόνια ο λαός της Ουκρανίας, παραλληλίζοντας την αναίτια ρωσική εισβολή με την αντίστοιχη του Αττίλα στη Μεγαλόνησο. «Η Ουκρανία, από το 2022, βιώνει ό,τι η Κύπρος το 1974» τόνισε ο κ. Καράογλου, υπενθυμίζοντας στους εκπροσώπους των ξένων Κοινοβουλίων ότι «φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια παράνομης τουρκικής εισβολής, προσφυγιάς, διαίρεσης, αγνοουμένων και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων. Μισό αιώνα μετά, η Κύπρος είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα υπό κατοχή» πρόσθεσε. Για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «η εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, παραμένει εθνική προτεραιότητα της Ελλάδας».
Σύμφωνα με τον κ. Καράογλου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «είναι μια καταδικαστέα πράξη η οποία διαμόρφωσε νέα δεδομένα στο γεωπολιτικό στερέωμα, θέτοντας σε κίνδυνο την ειρήνη. Μια τέτοια συνθήκη δεν μπορεί να είναι ανεκτή στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Όπως είναι καταδικαστέες οι πρακτικές που οδήγησαν στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πλήρωσε τη γενναιότητά του με την ελευθερία του και τη ζωή του. Το θάρρος του δεν πρέπει να ξεχαστεί και η Ρωσία οφείλει να απαντήσει στα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του» σημείωσε.