Εκτύπωση αυτής της σελίδας

(VIDEO) Ομιλία Θ. Καράογλου στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ν/Σ του ΥΠΕΣ για την τηλεργασία στο Δημόσιο Τομέα Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ολομέλεια της Βουλής και το Ν/Σ του Υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία στο Δημόσιο Τομέα (10-06-2021)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η πανδημία διαμόρφωσε ένα ριζικά διαφορετικό τοπίο στην υφήλιο.

Οι συνθήκες ανάγκασαν τον εργασιακό κόσμο
-να αναδιοργανωθεί
-και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα,
αφού η αποσύνδεση του τόπου εργασίας από τον τόπο κατοικίας αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα.

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε τάχιστα στο προσκλητήριο της ευθύνης.

Διέκρινε εγκαίρως το νέο περιβάλλον αυξημένων απαιτήσεων που δημιουργούσε ο νέος ψηφιακός κόσμος που «γεννιόταν» και τα «μικρά θαύματα» που συντελέστηκαν στην πατρίδα μας στον κρίσιμο τομέα της νέας εποχής αποτελούν παγκόσμιο σημείο αναφοράς.

Από ουραγός των εξελίξεων η Ελλάδα έγινε ισότιμο μέλος των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό διότι ναι μεν ο ψηφιακός μετασχηματισμός της πατρίδας μας έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη επείγουσα προτεραιότητα, ωστόσο τα σημαντικά άλματα που κάναμε πραγματοποιήθηκαν:
-γρήγορα μα όχι βιαστικά
-και ήταν σχεδιασμένα και όχι τυχαία.

Προφανώς είναι πολλά εκείνα που έχουμε να πετύχουμε μπροστά μας. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η χώρα μας εισέρχεται με αξιώσεις στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Στο πλαίσιο αυτό η τηλεργασία είναι ένα από τα προαπαιτούμενα, για να χρησιμοποιήσω έναν δόκιμο όρο, για την επανεκκίνηση:
-της οικονομίας
-και της κοινωνίας,
συμβάλλοντας σημαντικά στη βελτίωση των σχέσεων πολίτη-κράτους.

Διαβάζοντας κανείς το εγχειρίδιο της νέας ψηφιακής εποχής αντιλαμβάνεται ότι η τηλεργασία είναι ανάγκη των καιρών.

Απαντά στην εργασιακή πραγματικότητα του σήμερα, αποτελώντας ταυτόχρονα μια εναλλακτική την οποία αποδεδειγμένα αξίζει:
-να διερευνήσουμε
-και να υιοθετήσουμε.

Ειδικότερα στο Δημόσιο Τομέα είναι ένα νέο μοντέλο εργασίας το οποίο δεν επηρεάζει μισθολογικά τον εργαζόμενο ούτε θίγει την εξέλιξη του.
Αξίζει, λοιπόν, να τολμήσουμε!
Κάνουμε ένα βήμα προς τα εμπρός διαμορφώνοντας στην Ελλάδα το πρώτο ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του Δημοσίου Τομέα, προκειμένου αυτός να ξανασυναντηθεί με τα σύγχρονα ρεύματα της Δημόσιας Διοίκησης.

Στο τέλος του δρόμου ο στόχος είναι κοινός:
-η άρση της γραφειοκρατίας
-και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η νέα εποχή που ορίζουν οι κοινωνικές και τεχνολογικές εξελίξεις γίνεται η αφετηρία να ξεπεράσουμε:
-το δύσκαμπτο
-και πολλές φορές προβληματικό μοντέλο διάρθρωσης και λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης.

Όσο για τους καχύποπτους, υπάρχουν σαφείς δικλείδες ασφαλείας που καθιστούν ξεκάθαρο ότι δεν δημιουργούνται εργαζόμενοι δυο ταχυτήτων.

Πρώτα από όλα η τηλεργασία είναι οικειοθελής.

Δεύτερον, δεν θα υπερβαίνει συνολικά τις 44 εργάσιμες ημέρες το χρόνο, οι οποίες λαμβάνονται υποχρεωτικά εντός διαστήματος τριών μηνών.

Τρίτον, αποκλείεται η παροχή τηλεργασίας από 15 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου κάθε χρόνο.

Τέταρτον, οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν πως το μέγιστο ποσό των υπαλλήλων ανά Διεύθυνση του φορέα που δύναται να απασχολείται μέσω τηλεργασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25% επί του συνόλου των υπαλλήλων της.

Πέμπτον, εξυπακούεται ότι οι τηλεργαζόμενοι απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με τους υπαλλήλους που εκτελούν τα καθήκοντά τους με φυσική παρουσία.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο αξίζει να σταθώ είναι η πρόνοια που υπάρχει στο Νομοσχέδιο αναφορικά με την αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, στην κατεύθυνση επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου.

Αυτό σημαίνει ότι θα παρέχονται όλα τα εχέγγυα στους Δημοσίους υπαλλήλους για να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της εποχής αλλά και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Ένας νέος, σύγχρονος Δημόσιος τομέας, ο οποίος:
-θα ενδυναμώνει
-και θα αναπτύσσει τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού του, είναι σίγουρο ότι θα εμπνεύσει τους άξιους υπαλλήλους που το υπηρετούν και θα τους εντρυφήσει καλύτερα σε μια νέα διοικητική νοοτροπία.

Όσον αφορά στη συζήτηση περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων, καθώς και των πολιτών που διαχειρίζεται ο δημόσιος υπάλληλος από το σπίτι του, η Κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα εποπτεύει την όλη διαδικασία. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Επίσης, λόγος ανησυχίας δεν πρέπει να υπάρχει ούτε για το «δικαίωμα αποσύνδεσης» αφού ο εργαζόμενος είναι αυτονόητο ότι στο πέρας του ωραρίου του θα σταματά να εργάζεται χωρίς καμία άλλη υποχρέωση. Αυτό ισχύει τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Πάμε τώρα να δούμε τι επιτυγχάνουμε με την τηλεργασία...

Όλοι συμφωνούμε ότι το ελληνικό Δημόσιο γίνεται πιο ευέλικτο μιας και προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του.

Το ουσιώδες, όμως, είναι ότι επέρχεται μια ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και κοινωνική ζωή, λόγω της σημαντικής εξοικονόμησης χρόνου για μετακίνηση από το σπίτι προς την εργασία και το αντίστροφο.

Ακόμη, ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση νέων και άξιων στελεχών, όπως επίσης θα γίνεται καλύτερη αξιολόγηση της απόδοσης κάθε εργαζόμενου η οποία θα κρίνεται από τα παραδοτέα αποτελέσματα.

Άξιο λόγου, ως επιχείρημα, είναι και η εξοικονόμηση
πόρων μέσω της μείωσης λειτουργικών εξόδων των υπηρεσιών και των εργαζομένων από τη μείωση των μετακινήσεων.

Κρατήστε και κάτι αξιοσημείωτο...

Με την τηλεργασία αυξάνεται η παραγωγικότητα.

Έρευνες και μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι τηλεργαζόμενοι αυξάνουν την αποτελεσματικότητά τους από 10% έως 40% επειδή δουλεύουν:
-απερίσπαστοι,
-αποφεύγουν χρονοβόρες μετακινήσεις,
-είναι πιο συγκεντρωμένοι επειδή αισθάνονται πιο άνετα στο σπίτι τους
και αυτό το όφελος αντικατοπτρίζεται στη δημιουργικότητά τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
η τηλεργασία είναι μια από τις αλλαγές που ήρθαν για να μείνουν.

Ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για να φτιάξουμε ένα:
-λειτουργικό,
-καινοτόμο,
-εξυπηρετικό Δημόσιο.

Το δικαιούμαστε!

Ιδίως σήμερα που η τεχνολογία αποτελεί κρίσιμο καταλύτη για την ανάπτυξη κάθε σύγχρονης κοινωνίας, οφείλουμε να ακολουθήσουμε το ρεύμα της εποχής.

Να εκσυγχρονιστούμε και να μετατρέψουμε την κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία.

Η Ελλάδα μπαίνει επιτέλους στο δρόμο της ψηφιακής εποχής.
Η Ελλάδα γίνεται μια ψηφιακή χώρα.

Κινείται πλέον με ταχύτητες 5G.
Βρίσκεται σε κίνηση και παράγει αποτελέσματα.

Το 2020 κάναμε ένα σπουδαίο άλμα ανεβαίνοντας 7 θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας.
Φέτος μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα.

Και θα πάμε καλύτερα γιατί το ψηφιακό στοίχημα δεν πρέπει να χαθεί. Ως Έθνος οφείλουμε να αγωνιστούμε ώστε να το κερδίσουμε.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προσφέρει όλες τις δυνάμεις της στην εθνική προσπάθεια και εξυπακούεται ότι σύσσωμη υπερψηφίζει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την τηλεργασία στο δημόσιο τομέα.

Σας ευχαριστώ.