(Άρθρο): "Προπαντός να επικρατήσει ψυχραιμία και σύνεση"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα «Voria.gr», που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 09 Νοεμβρίου 2021.

«Προπαντός ψυχραιμία και σύνεση»

Η πανδημία δεν προσφέρεται για ξεκαθάρισμα πολιτικών, επαγγελματικών και συνδικαλιστικών «λογαριασμών». Δεν είναι μια σύγκρουση δίχως αύριο μεταξύ ανθρώπων που έχουν διαφορετική ιδεολογία, όπου η κάθε πλευρά αξιολογεί και βιώνει τις συγκυρίες βάσει της δικής της κοσμοθεωρίας, αλλά μια πρόκληση για τη συνοχή της κοινωνίας μας.
Είναι, αν προτιμάτε, μια ευκαιρία να περάσουμε από το «εγώ» στο «όλοι μαζί», πορευόμενοι με σύνεση και προπαντός ψυχραιμία.
Η συνθήκη που ζούμε με την πανδημία είναι ιδιαίτερη. Έκτακτη, άρα προσωρινή. Γι' αυτό πιστεύω ότι η αντίδραση της κοινωνίας οφείλει να είναι λελογισμένη και κυρίως όχι... κοντόφθαλμη.
Ακούω, για παράδειγμα, με ιδιαίτερη προσοχή τη συζήτηση για τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Άλλοι τα χαρακτηρίζουν ηπιότερα από όσο θα έπρεπε, την ίδια ώρα που εκπρόσωποι της εστίασης, του εμπορίου και διάφορων άλλων επαγγελματικών κλάδων υποστηρίζουν ότι οι νέες παρεμβάσεις θα οδηγήσουν σε λουκέτο τις επιχειρήσεις τους.
Σέβομαι την αγωνία και των δυο. Την κατανοώ σε ανθρώπινο επίπεδο, όπως αντιλαμβάνομαι ότι σε αυτό το τεταμένο σκηνικό η γκρίνια και η απαισιοδοξία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος. Ωστόσο, κατά την προσωπική μου άποψη, η κοινωνική ευθύνη και η δημόσια υγεία μπαίνει μπροστά από κάθε τι άλλο.
Βρισκόμαστε στο σημείο που πρέπει να ιεραρχήσουμε τις ανάγκες μας, αποβάλλοντας τις φωνές και τους καυγάδες από το δημόσιο διάλογο. Ειλικρινά ανησυχώ γιατί αντιλαμβάνομαι ότι και μετά το τέλος της πανδημίας το τοξικό κλίμα δεν θα αλλάξει, αλλά θα συντηρηθεί τεχνηέντως από συγκεκριμένους κύκλους για τις αναμετρήσεις που έρχονται.
Μόνο που δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι καμία σύγκρουση δεν οδηγεί σε... συσπείρωση!
Οι γεμάτες ΜΕΘ με ανεμβολίαστους, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα και η επικίνδυνη άνοδος που καταγράφουν ανησυχητικοί δείκτες της πανδημίας μας υπενθυμίζει ότι κανένα σύστημα υγείας σε καμία χώρα του κόσμου δεν είναι ανεξάντλητο.
Ας αναλογιστούμε όλοι ότι κορεσμός του ΕΣΥ συνεπάγεται αδυναμία ανταπόκρισης των νοσοκομείων στην εκθετική αύξηση των νοσηλειών. Και αυτή είναι μια κατάσταση με την οποία δεν θέλουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι.
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πως ένας καλοπροαίρετος άνθρωπος δεν αντιλαμβάνεται την ανάγκη του εμβολιασμού όταν ακούει καθημερινά ότι το 95% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. Όταν καθημερινά χάνουμε συμπολίτες μας οι οποίοι δεν εμβολιάστηκαν για τους δικούς τους λόγους. Όταν σε χώρες όπως ο Καναδάς έχει εμβολιαστεί το 96% του πληθυσμού και δεν έχουν καθόλου κρούσματα και καθόλου θανάτους.
Σε τελική ανάλυση, για να επιδείξουμε κοινωνική ευθύνη δεν χρειάζεται να μας το πει κανένας κυβερνητικός παράγοντας. Οφείλουμε να το κατανοήσουμε μόνοι μας.
Άρα, ο εμβολιασμός και η λογική είναι η μόνη θεραπεία της πανδημίας. Το μήνυμα είναι σαφές, δίχως να επιδέχεται παρεξηγήσεις ή παρερμηνείες. Διαφορετικά ο επόμενος χειμώνας θα μας αναγκάσει -εκ των πραγμάτων- να αναθεωρήσουμε πολλές από τις απόψεις που εκφράζουμε σήμερα.
Για επίλογο θα επικαλεστώ τη φράση που μου είπε ένας καλός φίλος ο οποίος νόσησε πριν από μήνες από Covid, σε πρόσφατη συζήτηση που είχα μαζί του.
Όταν τον ρώτησα τι θα έλεγε στους θιασώτες του αντιεμβολιασμού, η απάντηση του ήταν πως «η ζωή δεν είναι αρένα για να αναμετριόμαστε μεταξύ μας και ότι οι υποστηρικτές της παραπάνω άποψης στέλνουν το λάθος μήνυμα την λάθος στιγμή. Η υπευθυνότητα, η σωστή κοινωνική και επιστημονική στάση και η αξιοποίηση του εμβολίου είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε πειστικά τη δοκιμασία της πανδημίας».