(Άρθρο): "ΔΕΘ όπως λέμε Δεσμεύσεις-Έργα-Θέληση"

Άρθρο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα "Vimapress.gr", που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου 2021

«Δ.Ε.Θ. όπως λέμε Δεσμεύσεις-Έργα-Θέληση»

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης επιστρέφει δυνατή, απόλυτα ασφαλής και έτοιμη να προσφέρει στη χώρα τον εκθεσιακό παλμό που της έλειψε πέρυσι εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης. Δεδομένου ότι αυτή θα είναι η πρώτη μεγάλη Διεθνής Έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη το 2021, με φυσική παρουσία και τήρηση όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων, η φετινή διοργάνωση στέλνει το πανευρωπαϊκό μήνυμα ότι η αισιοδοξία επιστρέφει σταδιακά στην καθημερινότητα όλων μας, ενώ για τις επόμενες δυο εβδομάδες η Θεσσαλονίκη καθίσταται ευρωπαϊκό κέντρο εκθέσεων.
Όπως με διαβεβαίωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του εκθεσιακού μας φορέα, Κυριάκος Ποζρικίδης, στην πρόσφατη συνάντηση εργασίας που είχαμε στα γραφεία της Έκθεσης, κεντρικός θεματικός άξονας θα είναι το τρίπτυχο Παρελθόν-Παρόν-Μέλλον, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Παράλληλα, για περίπου δεκαπέντε ημέρες η Δ.Ε.Θ. θα γίνει συνώνυμη των Δεσμεύσεων, των Έργων και της Θέλησης της πολιτείας η Θεσσαλονίκη να καθιερωθεί ως αναπτυξιακό σημείο αναφοράς στη Ν.Α. Ευρώπη, χάρη στα σημαντικά έργα υποδομών που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης την τελευταία διετία.
Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν ήταν η αναφορά του Πρωθυπουργού, όταν συναντήθηκε με τους παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης στο Διοικητήριο, ότι ο επόμενος χρόνος θα είναι χρόνος σημαντικής ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και προφανώς για την οικονομία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα.
Η επανεκκίνηση που συντελείται στην πόλη είναι προϊόν μιας προσεκτικά στοχευμένης και μεθοδικά σχεδιασμένης Κυβερνητικής πολιτικής η οποία «ξεδιπλώνεται» με σταθερά βήματα από τον Ιούλιο του 2019 με απώτερο σκοπό να επανατοποθετήσει την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη, μέσω της ανάδειξης και αξιοποίησης των πολλών και σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει.
Εάν προτιμάτε, η παραπάνω αναφορά είναι η αντανάκλαση της διάχυτης αισιοδοξίας ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Άλλωστε τα επόμενα χρόνια η Θεσσαλονίκη θα είναι μια διαφορετική πόλη, που δεν θα της λείπει τίποτα.
Το Μετρό, για παράδειγμα, προχωρά βάσει του σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί και τα εργοτάξια δίνουν τη θέση τους στα πεζοδρόμια, αφού κεντρική στόχευση είναι το έργο να παραδοθεί εντός του 2023.
Το project της ανάπλασης της ΔΕΘ προχωρά βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί από τον Πρωθυπουργό, αφού ολοκληρώθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και δρομολογούνται τα επόμενα βήματα προκειμένου οι εργασίες να ξεκινήσουν εντός του 2023. Στόχος είναι οι νέες εγκαταστάσεις να εγκαινιασθούν τον Σεπτέμβριο του 2026, όταν θα συμπληρώνεται ένας αιώνας από τα πρώτα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Εντός χρόνου προχωρούν και οι εργασίες βελτίωσης της 6ης προβλήτας του ΟΛΘ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024. Στα τέλη Ιουνίου του 2021 προηγήθηκε η υπογραφή της σύμβασης για τη διασύνδεση του λιμανιού με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό, αλλά και η σιδηροδρομική σύνδεση που έχει ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Σημαντική πρόοδος καταγράφηκε και στην αναβάθμιση του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» σε Μητροπολιτικό Πάρκο, αφού εγκρίθηκε το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο και σύντομα η δυτική πλευρά της πόλης θα αποκτήσει έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού.
Είναι λοιπόν προφανές ότι η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δείχνει το δρόμο για το μέλλον. Σύντομα η πόλη μας θα αποκτήσει νέα φυσιογνωμία και νέα τοπόσημα που θα λειτουργήσουν ως νέα «κύτταρα» προόδου και ανάπτυξης, τα οποία θα φέρουν τη σφραγίδα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.